Dúhový Pride v BratislaveBrainee/pc
StoryEditor

Dúhový Pride: Ministerka kultúry za seba poslala tajomníka, Bratislavou pochodovali tisíce ľudí

TASR23.07.2022., 11:00h

Akciu v hlavnom meste sponzorovalo aj Ministerstvo spravodlivosti SR.

Lajkuj Brainee.sk na

Dúhové popoludnie v centre Bratislavy sme sledovali ONLINE.

15:30 Pochod sa niesol v duchu tanca a spevu, bol pokojný bez akýchkoľvek výtržností. 

14:30 Dav sa pomaly presúva z Hviezdoslavovho námestia a pochoduje mestom. Podľa našej redaktorky sa Dúhového Prideu 2022 zúčastňujú tisícky ľudí.

14:02 Horúčavy hlboko presahujú tridsiatky. Pre návštevníkov pristavili cisternu s pitnou vodou.

13:15 Na pódiu vystúpili aj rodičia LGBTQ ľudí.

13:24 Zúčastneným sa prihovorila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. ,,Stojím tu aj preto, že som jednoducho ministerka spravodlivosti. A to, ako teraz naša krajina pristupuje k LGBTQ ľuďom je nespravodlivé. Cítim vašu bolesť a vaše utrpenie, aj keď si to neviem predstaviť, aké to musí byť, keď sa musíte skrývat. Sme vám ako spoločnosť dlžní a treba vám ten dlh splatiť. Urobím, čo je v mojich možnostiach a silách, aby sme to urobili čo najskôr. Viem, že aj keby úpravy zákonov, ktoré teraz dávame na ministerstve dokopy prešli, stále je to málo. Pýšime sa letmi do vesmíru, ale správať sa láskavo a ohľaduplne jeden k druhému stále nevieme. V parlamente máme ľudí, ktorí urážajú druhých len preto, že sú iní. Tvrdia, že sa inakosť má a dá liečiť. Pre týchto ľudí mám pár viet: Love is love. Miluj blížneho svojho," adresovala slová fašistom a konzervatívnym kresťanom v parlamente ministerka. 

Na podujatí chýbala ministerka kultúry Natália Milanová, poslala reprezentovať rezort svojho zamestnanca.

13:00 Akciu otvorila moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová, ktorá vyzvala na pokojný priebeh akcie a vyzvala na oslavu inakosti a tolerancie. Záštitu nad tohtoročným 12. ročníkom Prideu prebral podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka.

12:00 Slovensko potrebuje aj talent a hodnoty tvorené LGBTI komunitou, vyhlásila Zuzana Čaputová. „Ste tu doma a problém nie je s vami, ale s tými, ktorí si z vás robia terč na naplnenie svojich politických cieľov,“ uviedla prezidentka.

Realita života gejov, lesieb alebo transrodových ľudí sa podľa nej odlišuje od predstáv, z ktorých majú niektorí obavy.

„Prajem si, aby sme si k sebe hľadali cestu, viedli dialóg bez invektív a našli spôsob, ako môžeme na Slovensku spolu žiť,“ uviedla. Spoločnosti, ktoré najlepšie pracujú so svojou rozmanitosťou, podľa Čaputovej najlepšie odolávajú krízam.

Prezidentka odkázala tiež na svoju účasť na diskusii, kde sa stretla s jedným z najúspešnejších slovenských startupistov, učiteľkou a odborníčkou na vzdelávanie detí s najrôznejšími vzdelávacími potrebami a s medzinárodným párom, ktorý sa po 12 rokoch na Slovensku odsťahoval do zahraničia.

„Rozprávali sme sa o tom, aké je to byť lesbou či gejom na Slovensku. O šikane a pocitoch menejcennosti, s ktorými sa musia vyrovnať mladí ľudia, o strachu o svojho partnera alebo dieťa či o chýbajúcich verejne známych vzoroch. Aj pre mňa bolo poučné doplniť si obraz o tom, ako rozmýšľajú nad tým, prečo ostať alebo neostať na Slovensku,“ komentovala.

Slovenská národná strana (SNS) v tlačovej správe zasa vyzdvihuje druhé plánované sobotňajšie podujatie - pochod Hrdí na rodinu. Vníma ho ako dôležitý protipól k Prideu.

„Keby sme uznali práva LGBTI komunite, na Slovensku by sa žilo lepšie každému,“ vyjadruje Bittó Cigániková v statuse svoje presvedčenie. Účasť na pochode avizovala na sociálnej sieti už v piatok.

Podľa SNS Pride zbytočne vyvoláva vášne a potláča konštruktívnu diskusiu o relevantných právach LGBTI. „Na Slovensku sú LGBTI ľudia úspešnými hercami, politikmi a realizujú sa v rôznych profesiách,“ dodávajú národoniari. Zároveň dúfajú, že obe podujatia sa uskutočnia pokojným a dôstojným spôsobom.

Ani primátor hlavného mesta Matúš Vallo neopomenul dlho očakávanú udalosť. „Dúhový Pride so svojimi sprievodnými podujatiami a pochodom za ľudské práva poskytuje priestor na bližší pohľad a na pomenovanie ťažkostí, ktorým členovia tejto komunity čelia a s ktorými sa v dennodennom živote stretávajú. Súčasne Pride považujem aj za príležitosť na vyjadrenie našej podpory, že LGBTI ľudí vnímame ako plnohodnotnú súčasť našej spoločnosti. Ste naši priatelia, kolegyne, kolegovia, susedia, sestry, bratranci, ľudia ako ktokoľvek iný,“ dodal na sociálnej sieti.

Dúhový Pride a aj pochod Hrdí na rodinu sa budú v centre hlavného mesta konať v sobotu popoludní. Miestom Dúhového Prideu je Hviezdoslavovo námestie, po dvoch rokoch sa uskutoční aj sprievod ulicami Starého Mesta. Účastníci pochodu Hrdí na rodinu sa zídu na Rudnayovom námestí, v pláne je tiež pochod cez Staré Mesto.

Bratislavská mestská polícia avizovala zvýšený počet príslušníkov v uliciach, dodržiavanie verejného poriadku a bezpečnosti bude monitorovať aj prostredníctvom kamerového systému. Policajti upozorňujú, že vzhľadom na očakávaný veľký počet účastníkov môže dôjsť ku krátkodobému zastaveniu verejnej i osobnej dopravy v centre Bratislavy.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 15:05