Protest proti zákazu potratovUnsplash/gayatri Malhotra/
StoryEditor

Žena prišla o dieťa, odsúdili ju na 30 rokov za vraždu. Vitaj v krajine, kde sú potraty úplne zakázané

kam12.05.2022., 12:00h

Malebné pláže a desiatky rokov trvajúce tresty za potraty. Vitaj v Salvádore, krajine, kde desiatky chudobných žien ročne končia vo väzení len preto, že nechcú dieťa, ktoré počali zo znásilnenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Salvádor (alebo El Salvador, ak chceš) je krajina s dych vyrážajúcou prírodou, ktorá sa v posledných rokoch čoraz častejšie ubjavuje aj v ponukách slovenských cestovných kancelárií. Čo ti už však prospekt plný skvelého jedla a nádherných pláží neukáže je fakt, že táto krajina presadzuje tvrdý zákaz potratov, a to aj v prípadoch znásilnenia alebo v prípade ohrozenia života ženy.

Ako informuje portál Vice, ženám odsúdeným za umelé prerušenie tehotenstva hrozí až osem rokov väzenia. Mnoho žien bolo okrem toho obvinených z vrážd po narodení mŕtveho dieťaťa a sudcovia ich potom odsúdili na desaťročia väzenia. To je aj prípad ženy, identifikovanej len ako Esme, ktorá bola nedávno odsúdená na 30 rokov väzenia za potratenie svojho nenarodeného dieťaťa.

image

Tehotenstvo

Unsplash/freestocks/

Šokujúci rozsudok

Sudca totiž rozhodol, že 28-ročná žena je vinná z prečinu usmrtenia, tvrdí jedna zo skupín pre reprodukčné práva. Tento rozsudok je považovaný za šokujúci, a to aj napriek tomu, že krajina má  jeden z najprísnejších zákonov proti potratom na svete. V posledných rokoch totiž organizácie na ochranu ľudských práv tlačia na systém, aby boli ženy, ktoré si odpykávajú desiatky rokov tresty za umelé prerušenie tehotenstva, prepustené. Takto sa im od roku 2009 už podarilo dosiahnuť prepustenie 60 žien.

Esme je podľa skupín na ochranu ľudských práv prvou ženou za posledných sedem rokov, ktorá bola odsúdená a uväznená, a prvou za prezidenta Nayiba Bukeleho, ktorý nazval potraty „veľkou genocídou“. Žena pritom v októbri 2019 len vyhľadala lekársku pomoc v hlavnom meste San Salvador. Problémom však je, že zamestnanci nemocnice často nahlasujú na políciu všetky ženy, ktoré z nejakého dôvodu potratia.

Pred prepustením v októbri 2021 strávila dva roky vo vyšetrovacej väzbe. V pondelok si však už vypočula tvrdý rozsudok. Meno sudcu a ženy neboli zverejnené, aby bola chránená jej identita, uviedla skupina pre VICE World News.

image

Kórejskú hviezdu chcela zničiť jeho ex. Zo samého dna ho vytiahli fanúšikovia

Paralely so Spojenými štátmi

Rozsudok bol pritom vynesený v čase, kedy ľudskoprávne organizácie upierajú zrak na Spojené štáty, ktoré zrejme čaká budúcnosť s kriminalizovanými potratmi. Očakáva sa totiž, že najmenej 20 štátov zakáže interrupcie, ak väčšinovo-konzervatívny Najvyšší súd USA zruší 49-ročné rozhodnutie, známe aj ako Roe vs Wade, ktoré zaručuje právo na interrupciu.

„Všetci sme veľmi znepokojení tým, čo sa deje v USA, pretože vidíme, čo sa stane, keď má krajina úplný zákaz potratov,“ povedala Elida Caballero Cabrera, riaditeľka Centra pre rovnosť žien so sídlom vo Washingtone, ktoré obhajuje reprodukčné práva. „Ženy sú stigmatizované a poslané do väzenia len za to, že siahnu po pôrodníckej pohotovosti, majú potrat alebo sa im narodí mŕtve dieťa.“ 

Medziamerický súd pre ľudské práva pritom v novembri rozhodol, že Salvádor porušil práva ženy, ktorá zomrela vo väzení v roku 2010, keď si odpykávala 30-ročný trest za vraždu s priťažujúcimi okolnosťami po pôrode mŕtveho dieťaťa. Súd uviedol, že Salvádor musí zaplatiť reparácie ženinej rodine a vytvoriť politiku, ktorá bude chrániť ženy, ktoré čelia núdzovým pôrodom.  

image

Protest proti zákazu potratov

Unsplash/gayatri Malhotra/

Podľa aktivistov bolo v priebehu posledných dvoch desaťročí v Salvádore vyše 180 žien, ktoré utrpeli núdzové pôrody – zdravotné problémy, ktoré spôsobili, že žena prišla o svoje dieťa po 20 týždňoch tehotenstva – stíhaných za potrat alebo zabitie s priťažujúcimi okolnosťami. Kým prokurátori niekedy obvinenia zrušili, desiatky žien skončili vo väzení.

Najviac trpia chudobné ženy

Salvádorský zákaz potratov je najprísnejší hlavne pre chudobné vidiecke ženy s obmedzeným prístupom k prenatálnej starostlivosti, čo znamená, že sú náchylnejšie na stratu dieťaťa počas tehotenstva. To je zrejme aj prípad Esme, o ktorej aktivisti povedali, že je „veľmi chudobná“ a pochádza z vidieckej oblasti vo východnej časti krajiny.

image

Potratila, o deň na to natáčala scénu s bábätkom. Seriálová Monica musela svoj žiaľ skrývať

Prezident Bukele, ktorý je veľmi populárny a hlboko autoritatívny, často vyjadroval svoj nesúhlas s potratmi. V rozhovore s portorickým raperom Residentem v marci 2020 povedal, že dokonca aj obete znásilnenia by mali byť povinné priviesť svoje tehotenstvo do konca. Vyjadril však znepokojenie nad tým, že ženy sú nespravodlivo obvinené v prípade naliehavých zdravotných problémov.

„Jedna vec, proti ktorej nesúhlasím, je, že v krajinách, ako je tá naša, sú ženy kriminalizované za potraty. Pretože sú chudobné, sú automaticky obvinené z potratu,“ povedal Bukele. Úplný zákaz potratov majú v tejto oblasti aj Haiti, Dominikánska republika, Nikaragua a Honduras. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 10:43