Závod na výrobu munície obviňuje dátové centrum Tiktoku z ”kradnutia” elektriny.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

V Nórsku viazne výroba munície pre Ukrajinu. Elektrinu vyčerpáva TikTok na videá mačiatok, tvrdí fabrika

jas30.03.2023., 13:30h

Európske štáty sľúbili, že Ukrajine v rámci pomoci brániť sa proti ruskej invázii dodajú muníciu za miliardu eur. Navýšenie a zrýchlenie výroby ale nie je také ľahké - jedna z veľkých fabrík obvinila TikTok z odoberania elektriny.

Lajkuj Brainee.sk na

Energiu továrni vraj berú servery, ktoré si neďaleko buduje čínska sociálna sieť TikTok, aby na nich mohla „ukladať videá mačiatok“, píše sa na webe denníka iDnes.cz.

image

Boli sme na Farme pod Poľanou: Ľudia si myslia, že makáme od piatej, nutná robota je 15 minút ráno a večer, hovoria Katka a René

Ukrajinská armáda vypáli podľa odhadov šesť až sedem tisíc kusov delostreleckých nábojov denne. Munícia už od začiatku vojny nebola nazvyš, po viac ako roku je jej však stále väčší nedostatok. A dopyt najmä po delostreleckých nábojoch z európskych zbrojoviek je teraz v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi zhruba pätnásťnásobný.

Štáty Európskej únie preto pred necelými dvoma týždňami prisľúbili, že Ukrajine dodajú muníciu v hodnote jednej miliardy eur. To bude vyžadovať celkovú investíciu dvoch miliárd eur do tovární a rozšírenie výroby naprieč európskymi štátmi. Práve v tom však už teraz začína byť problém.

Jeden z najväčších európskych výrobcov munície, nórsko-fínska Nordic Ammunition Company, známa tiež pod skratkou Nammo, tvrdí, že elektrickú energiu potrebnú pre navýšenie výroby munície pre Ukrajinu v továrni v Raufosse spotrebúva novo budované dátové centrum čínskej sociálnej siete TikTok v neďalekom Hamaru. To si vraj monopolizuje dodávky elektriny v regióne a snahy o uspokojenie rastúceho dopytu po munícii tým brzdia.

image

Deepfake porno je čoraz populárnejšie. Zneužívané sú aj celebrity, zákony sú proti tomu prikrátke

„Nemáme dostatok ďalšej energie. Sme tým znepokojení, pretože vidíme, že náš budúci rast je ohrozený ukladaním mačacích videí,“ hovorí Morten Brandtzaeg, generálny riaditeľ Nammo, ktorú spoluvlastní nórska a fínska vláda.

To potvrdzuje aj miestny dodávateľ elektriny Elvia: elektrická sieť po tom, čo ju v súlade so zákonom začal pre svoje dátové centrum využívať TikTok, už nemá žiadnu voľnú kapacitu. Jej navýšenie je síce možné, ale rozhodne nemôže byť rýchle alebo okamžité.

Čínsky TikTok „s ľudskou tvárou“

Výroba munície a plány spoločnosti Nammo tu narážajú na snahu TikToku vylepšiť svoj medzinárodný imidž. Vzhľadom na stále častejšiu kritiku a zákazy po celom svete sa táto aktuálne najrozšírenejšia sociálna sieť sveta snaží užívateľské dáta skladovať aj mimo Číny na rôznych miestach vrátane Európy.

image

Konšpirátori si založili vlastnú zoznamku. Už ich unavovali nekonečné diskusie o tom, či je Zem guľatá alebo placka

Dôvodom sú obavy o bezpečnosť dát a ich možného zneužitia zo strany Číny. Spoločnosť TikTok vlani sama uviedla, že niektorí jej zamestnanci v Číne môžu mať prístup k údajom európskych užívateľov. Priznala tiež, že jej zamestnanci používali túto aplikáciu na sledovanie novinárov v snahe vypátrať úniky informácií.

Vzhľadom na celosvetové znepokojenie následne TikTok uviedol, že od tohto roku dáta európskych užívateľov začne ukladať lokálne, obmedzí prenos dát mimo regiónu a sprísni aj interný prístup svojich zamestnancov k užívateľským údajom. Nové dátové centrá sa otvárajú v Írsku a tiež práve pri nórskom meste Hamar.

Čoraz vyššia spotreba

Medzinárodné technologické firmy a spoločnosti pôsobiace v oblasti sociálnych médií kvôli prevádzke svojich obrovských dátových centier čelia stále väčšej kontrole a kritike. Na serveroch ukladajú obrovské množstvo používateľských dát, vrátane najrôznejších viac či menej hlúpych fotografií a videí svojich používateľov. Na napájanie a chladenie týchto dátových serverov potom potrebujú stále väčšie množstvo energie.

image

Bude TikTok zakázaný? 13-ročným deckám pretláča obsah mizogýnov a videá o samovraždách

Európska komisia odhaduje, že v rámci EÚ budú do roku 2030 dátové centrá predstavovať 3,2 percenta dopytu po elektrine. To je takmer o pätinu viac ako v roku 2018.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. máj 2024 12:16