Rusi nás vo svojej reklame pre Európu varujú pred hroziacim dopravným kolapsom z dôvodu nedostatku pohonných látok.Youtube/ Новости/
StoryEditor

Vážení Európania, prejdite na alternatívnu dopravu, znie odkaz satirickej reklamy, ktorú nám posielajú Rusi

mor27.12.2022., 12:00h

Vplyv vojny medzi Ruskom a Ukrajinou prerazil snáď už do všetkých sfér a typov vzťahov, ktoré s Ruskom ako krajinou máme. Tento raz nám poslali aj drsný odkaz k najbližším zimným mesiacom: Palivo nám vraj čoskoro dôjde, máme sa chystať na zimu.

Lajkuj Brainee.sk na

Nebolo to tak dávno, keď sa ruský prezident V. Putin promenádoval pred kamerou so šampanským v ruke a bez hanby ospravedlňoval svoje raketové útoky na Ukrajinu, pričom sa zaprisahal, že v boji bude pokračovať. Svoj prejav pred kamerou mal počas slávnostného odovzdávania cien v Kremli. 

image

Ukrajinu čakajú prvé vojnové Vianoce. Deti prosia Mikuláša o zbrane a protivzdušnú obranu, odkázal Zelenskyj

Nie je to len ukrajinské územie a ľud, čo sú pod paľbou ruského delostrelectva. Svetová ekonomika utŕžila tiež veľké škody. Kto sa ešte s infláciou nestretol, sa na toto „rande“ môže chystať - stretu s ňou sa vyhnúť už nedá. Pričom aj keď úrovne inflácie porovnáme napr. s tými predchádzajúcimi, ktoré sme už zažili, je táto aktuálna najvýraznejšou. Kúrenie, náklady na bývanie, potraviny aj cena za dopravu - to všetko rastie a nevyzerá to, že to v najbližšiu dobu skončí. 

Emocionálne vydieranie: #Ropa&plyn

Najmä my tu v Európe zažívame obrovské stresy a znepokojenie nad prudko rastúcimi cenami za ropu a plyn. Zároveň si uvedomujeme aj riziká, ktoré by priniesla vypuklejšia energická kríza. Väčšia časť Európy je totiž od ruskej ropy a plynu závislá. 

A aby toho nebolo málo, Rusko na sociálne siete poslalo reklamu, v ktorej sa nám ohľadne všetkých vymenovaných problémob vysmieva. Reklama začína v bode, keď sa muž v aute snaží naštartovať, no nemá benzín. Ticho a sklamanie vyplní zapnutím rádia. Musí pristúpiť k alternatívnemu pohonu: otvára okno na streche a plesne koňa opratmi po slabinách. Kôň je pripevnený postrojom k autu muža a začne sa hýbať. 

Reklama je zakončená znepokojivým posolstvom: „Vážení Európania, prejdite na alternatívnu dopravu.“.

Dráždia hada bosou nohou

V takejto napätej situácii je to zo strany Ruska len lacná provokácia a doslova benzín do už aj tak veľkého požiaru. Rusko je, žiaľ, po Saudskej Arábii najväčším exportérom pohonných palív a zároveň aj krajinou, ktorá má v moci rozhodovať o tom, aké tieto látky budú mať cenu na svetovom trhu. 

Benzín a jeho politika

Európska únia sa spolu s ďalšími krajinami dohodla na zastropovaní cien ruskej ropy 60 dolárov za barel. Putin však na odvetu odkázal, že jeho krajina tieto podmienky akceptovať nebude. 

„Pokiaľ ide o našu reakciu, už som povedal, že jednoducho tým krajinám, ktoré prijmú takéto rozhodnutia, ropu nepredáme,“ povedal Putin novinárom na tlačovej konferencii v kirgizskom hlavnom meste Biškek, píše sa na webe Eurasian Times. „Možno budeme uvažovať aj o možnom znížení výroby... v prípade potreby,“ dodal nakoniec.

Saudská Arábia minulý mesiac vyhlásila, že krajiny OPEC+ (v ňom sa združujú štáty, ktoré produkujú ropu) sú odhodlané znížiť ťažbu ropy a môžu prijať aj ďalšie opatrenia na vyrovnanie trhu pri klesajúcich cenách. Zároveň popreli správu, či zvažujú zvýšenie ťažby. To sa v poslednej dobe stalo jablkom sváru medzi západom a kráľovstvom Rijád a vyvolalo spor o cenový strop.

Zatiaľ čo cena ropy bola napriek niektorým výhradám Poľska rýchlo dohodnutá, Európska únia ešte stále nenašla spoločnú reč na obmedzenie cien plynu. Európska centrálna banka vyjadrila znepokojenie nad potenciálnou hrozbou pre finančné trhy v dôsledku celoeurópskeho stropu cien zemného plynu.

Zastropovanie? V žiadnom prípade...

Belgicko, Taliansko aj Poľsko zastropovanie cien ropy považujú za spôsob, ako ochrániť spotrebiteľov a ekonomiky pred šokom z vysokých nákladov na energiu. Viaceré štáty, najmä najväčšia európska ekonomika Nemecko, však odmietli myšlienku takéhoto prístupu.

image

Pravdivo informovala o vojne, dôchodkyňa ju udala. Hrozia jej roky za mrežami

Tvrdia, že by to mohlo sťažiť podmienky a aktuálne zásobovanie. Ceny plynu sa tento rok zvýšili, pretože Rusko, hlavný dodávateľ plynu, napadlo vo februári Ukrajinu. Poklesli však z rekordných maxím v auguste, keď sa európske krajiny zásobili zimnými zásobami, aby zabránili ich nedostatku. Podľa Putinovho priznania, dlhá vojna situáciu len zhorší. Po tom, čo Ukrajina zaútočila na ruské letecké základne, začala nová séria raketových útokov zameraných na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, čo si vyžiadalo ďalšiu vojenskú pomoc zo Západu. V tomto kontexte má ruská sarkastická reklama za cieľ poskytnúť Európskej únii jasné varovanie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/socialne-siete, menuAlias = socialne-siete, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:53