Beyoncé a Jay-Z si kúpili jeden z najdrahších domov v Spojených štátoch.Profimedia.cz/
StoryEditor

Beyoncé a Jay-Z kúpili jeden z najdrahších domov v Spojených štátoch. Z tej ceny sa ti zatočí hlava

Michal Čiernik22.05.2023., 10:00h

Síce nie je najdrahší v USA, ale je najdrahší v Kalifornii. Betónový architektonický skvost kúpila dvojica od jedného z najväčších zberateľov umenia na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Oáza v Malibu navrhnutá tým istým architektom, ktorý vytvára prímorský dom Kanye Westa, stála populárny manželský pár neuveriteľných 200 miliónov dolárov, čo je v prepočte 185 miliónov eur. Táto cena z neho robí najdrahší predaný dom v Kalifornii. V Spojených štátoch však drží prvenstvo podnikateľ Ken Griffin, ktorý v roku 2019 vysolil asi 238 miliónov dolárov za štvorposchodový dom v 220 Central Park South v New Yorku.

9-tisíc štvorcových metrov

Podľa Vanityfair si pár kúpil dom s rozlohou 9-tisíc štvorcových metrov na trojhektárovom pozemku od Williama Bella Jr. – jedného z najväčších zberateľov umenia na svete. Bellovi trvalo takmer 15 rokov, kým postavil celobetónovú konštrukciu. Napriek tomu na ňom zarobil, výstavba ho stála údajne okolo 100 miliónov dolárov.

Podľa stavebnej spoločnosti sa v dome nachádza Bellova súkromná zbierka umenia a pôvodne sa predával za 295 miliónov.

Navrhol ho uznávaný japonský architekt 

Nové sídlo na vrchole útesov Malibu navrhol samouk, japonský architekt Tadao Ando. Držiteľ Pritzkerovej ceny je v USA známy najmä vďaka výstavbe Múzea moderného umenia vo Fort Worth . Medzi dizajnové prvky patrí aj vodný prvok a bazén, to všetko za využitia 7-tisíc kubických metrov betónu.

image

FOTO Známy dom v Banskej Bystrici je na predaj. Z tej ceny, akú pýta realitka, sa ti zatočí hlava

Jay-Z a Beyoncé však do nehnuteľností neinvestovali prvýkrát. V roku 2017 kúpili sídlo Bel-Air za 88 miliónov dolárov a do domu investovali ďalšie milióny, aby mal dnes takmer 100 miliónovú hodnotu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 22:00