Štrajk scenáristov môže mať zásadný vplyv na spoločnosť. Podobne ako naposledyBrainee x Canva
StoryEditor

Štrajk scenáristov v Hollywoode. Zábavný priemysel prišiel za dva dni o 10 miliárd, v ohrození je každý tvoj obľúbený seriál

Miroslav Kamody05.05.2023., 15:00h

V skratke - žiadne nové časti Stranger Things, Big Mouth, Cobra Kai, Good Omens, Yellowjackets, populárnych talk shows či televíznych seriálov. A to od začiatku štrajku prešlo len 48 hodín.

Lajkuj Brainee.sk na

Zrejme máš pocit, že pri sledovaní noviniek z Hollywoodu môžeš scenáristov a spisovateľov posunúť na druhú koľaj a venovať sa radšej režisérom a hercom. A to je presne problém, ktorý vyústil do najväčšej krízy za posledné roky.

Od druhého mája je totiž The Writers‘ Guild of America (WGA, americký spolok scenáristov) oficiálne v štrajku. A zatiaľ čo hercov či režiséra môžeš nahradiť v priebehu okamihu, keď nemáš čo točiť, prichádza problém.

image

SWAG, Vine, Harlem Shake či twerkovanie. Pripomeň si s nami internetové trendy spred desiatich rokov

Čo sa vlastne stalo, prečo sa scenáristi nedohodli so štúdiami, čo všetko sa týmto štrajkom mení a ako je možné, že zábavný priemysel prišiel v priebehu dvoch dní o desať miliárd dolárov? To sú otázky, na ktoré ti ponúkame v tomto texte odpovede.

Čo je vlastne WGA?

Poďme postupne. WGA je odborový zväz, ktorý zastupuje profesionálnych scenáristov naprieč všetkými médiami vrátane tých pre televízne programy, filmy, animácie, dokumenty, spravodajské programy a dokonca aj videohry.

Každé tri roky vyjednávajú základné minimálne mzdy s veľkými filmovými štúdiami, televíznymi sieťami a spolkami producentov, aby zabezpečili, že scenáristi budú za svoju prácu spravodlivo odmeňovaní.

image

Štrajk WGA

Aude Guerrucci/Reuters

Na druhej strane konfliktu stojí Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá sa už od marca snažila vyrokovať novú zmluvu, ktorá mala vstúpiť do platnosti od 1. mája. Keďže k dohode nedošlo, WGA oznámila, že 97,85 % jej členov hlasovalo za povolenie štrajku.

Kritika štúdií

WGA spolu s oznámením štrajku kritizovala štúdiá ako Netflix, Amazon Studios, Apple, Disney, Warner Bros Discovery, NBC, Paramount a Sony. Podľa nich „boli odpovede štúdií úplne nedostatočné vzhľadom na existenčnú krízu, ktorej scenáristi čelia“.

Aliancia argumentovala hlavne tým, že zaznamenala dramatický nárast počtu autorov pracujúcich na minimálnej základnej dohode. To sa týkala nielen mladých scenáristov, ale aj skúsených showrunnerov. Takmer polovica všetkých scenáristov v odvetví pracuje za minimálnu mzdu, nehovoriac o tom, že platy za posledných päť rokov okresala inflácia o 14 %.

image

Nový REBRÍČEK miest, v ktorých je život najdrahší na svete. Pozor, na prvom a druhom mieste sú zmeny

Aliancia zároveň vydala štrajkové pravidlá, ktoré zakazujú jej členom písať, prezentovať sa alebo vyjednávať o práci, ak štrajk nadobudne platnosť.

Za WGA sa postavila aj Americká federácia hudobníkov, Screen Actors Guild – Americká federácia televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA), Spolok amerických filmových a televíznych režisérov (DGA), Medzinárodná aliancia zamestnancov divadelnej scény (IATSE) a Americký odborový zväz (Teamsters).

Čo sa teraz bude diať?

Prvé relácie a šou, ktoré budú štrajkom zasiahnuté, sú tie, ktoré si na dennej báze vyžadujú nový obsah. Trpia tak nočné a denné diskusné relácie a programy na čele so Saturday Night Live. Úplne odstavené sú relácie ako Jimmy Kimmel Live, The Late Show, Tonight či Late Night. Namiesto nových častí budú vychádzať len reprízy.

image

Štrajk WGA

Shannon Stapleton/Reuters

Nasledované budú televízne seriály a sitkomy, ktoré sa mali začal písať v lete, aby boli pripravené na septembrový návrat na obrazovky Medzi nimi je napríklad Abbott Elementary či NCIS: Hawaii.

Paradoxom je, že streamovacie platformy, ktoré majú na štrajku najväčší podiel, na tom budú zatiaľ dobre. Majú totiž časovú rezervu. Napríklad HBO, ktoré nedávno uverejnilo prvé zábery hraného seriálu The Penguin zo sveta Batmana, uviedlo premiéru až na rok 2024.

Odstavené sú však nové série seriálov Big Mouth (Netflix), Cobra Kai (Netflix), Good Omens (Amazon Prime), Yellowjackets (Showtime). Hovorí sa aj o tom, že bratia Dufferovci nedopísali scenár k piatej a poslednej sérii Stranger Things. A ďalšie oznámenia budú zrejme pribúdať. 

image

Stranger Things či House of Dragon? Pozri si, kto kraľuje rebríčku najdrahších seriálov roku 2022

A ktoré projekty sú nateraz zachránené? Fanúšikov určite poteší, že pred štrajkom boli odovzdané kompletné scenáre pre druhú sériu House of the Dragon (HBO). Dopredu sa posunie aj druhá séria Rings of Power (Amazon Prime), nateraz však bez výkonných producentov JD Payna a Patricka McKaya, ktorí štrajk podporujú. 

Ničivé následky

No tak nebudeme mať nové seriály, a čo? Také jednoduché to však nie je. Aj keď nikto presne nevie, čo štrajk prinesie, z následkov toho posledného (v rokoch 2007-2008) vieme, čo môže nasledovať.

V prvom rade začala prekvitať trash-tv, a teda éra reality show. Ľudia začali pozerať Real Housewives, z ktorej sa dala obrovská franšíza. A áno, do popredia sa dostalo Keeping Up with the Kardashians, vďaka čomu Kardashianky mohli definovať americkú kultúru na posledné desaťročie a vytvorili základ pre kultúru influencerov.

image

Slováci na TikToku. Títo influenceri sú na populárnej platforme absolútnymi lídrami

V neposlednom prípade bol štrajk, ako pripomína portál Collider, neslávne jediným dôvodom, prečo sa neprestala vysielať šou The Apprentice v hlavnej úlohe s vtedy budúcim (a dnes obžalovaným) prezidentom Trumpom. Samozrejme, štrajk WGA nebol jediným dôvodom, prečo sa stal Trump prezidentom, no neochota rokovať mu pomohla pripraviť cestu do Bieleho domu.

Médiá sú nevyhnutnou súčasťou našich životov a obsah bez scenáristov môže v nadchádzajúcom desaťročí definovať našu kultúru. A to ani nehovoríme o tom, že zábavný priemysel sa môže obrátiť na umelú inteligenciu.

image

Štrajk WGA

Shannon Stapleton/Reuters

Trhy padajú

Aj napriek tomu už americký zábavný priemysel stratil v priebehu dvoch dní štrajku 10 miliárd dolárov v akciách. O prepad sa postarali spoločnosti Paramount Global, Comcast a AMC Networks Aj keď podporovatelia štrajku jasajú, odporúča sa opatrnosť, pretože akciový trh vie byť poriadne nestály.

Na druhú stranu treba dodať, že spoločnosti Netflix, Disney a Warner Bros. Discovery však zostali stabilné alebo sa im podarilo mierne zvýšiť hodnotu svojich akcií.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:12