Socha DávidaUnsplash/Jianxiang Wu, Fox
StoryEditor

Simpsonovci opäť predpovedali budúcnosť. Ľudia skutočne protestovali proti stvárneniu sochy Dávida od Michelangela

Miroslav Kamody27.03.2023., 14:00h

Kauza, ktorá sa v seriáli Simpsonovci zdala už pred 33 rokmi pritiahnutá za vlasy, teraz ožila aj v skutočnosti.

Lajkuj Brainee.sk na

Simpsonovci už mnohokrát predpovedali budúcnosť. Podarilo sa im to nielen v epizódach s klasickým príbehom, ale aj v tých, ktoré môžeme považovať za poriadne pritiahnuté za vlasy. A aktuálny prípad môžeme bezpochyby zaradiť do druhej kategórie.

Ako informuje portál indy100, minulý týždeň bola riaditeľka školy v americkom štáte Florida nútená odstúpiť po tom, čo si rodičia sťažovali na to, že učiteľ umenia ukázal deťom fotografiu sochy Dávida, majstrovského diela od Michelangela.

Rodičia vs umenie

Očividne aj v roku 2023 dokážu byť rodičia nahnevaní, že ich deti vidia umenie s anatomicky presným nahým telom. Incident sa stal na Tallahassee Classical School, pričom ukážku nahej sochy kritizovali len traja rodičia žiakov šiesteho ročníka.

image

Nová epizóda Simpsonovcov šokovala. Ukončia navždy tvorcovia kultový seriál a všetko to bol len sen?

Aj to však stačilo na to, aby riaditeľka Hope Carrasquilla odstúpila zo svojej funkcie. Podobný prípad s rovnakou sochou sme však v Simpsonovcoch videli už v deviatej epizóde druhej série, a teda pred 33 rokmi.

Časť mala názov Itchy & Scratchy & Marge (v českom znení pod názvom Za všechno může televize) a Marge sa v ňom pokúšala cenzurovať detský kreslený seriál Itchy & Scratchy z dôvodu zobrazovania nadmerného násilia.

Marge to pochopila

Následne rozprúdi protesty, vďaka ktorým násilie so šou zmizne. Keď sa však demonštranti pokúsia prinútiť Marge, aby sa postavila soche Dávida od Michelangela, dôjde jej, že proti umeniu a jeho odlišných podobách by sa nemalo bojovať.

„Nechcem, myslím, že by to mal vidieť každý v Springfielde,“ hovorí Marge v závere epizódy na otázku moderátora talkshow s názvom Smartline, prečo chce cenzurovať sochu. Na to reaguje ďalšia postava, doktor Marvin Monroe: „Ako môžete byť za jednu formu slobody prejavu, ako je náš veľký nahý priateľ, a byť proti inej forme, ako je Itchy & Scratchy?“

A zatiaľ čo epizóda Simpsonovcov končí tým, že Marge si uvedomí svoj problém s cenzúrou, rodičia na Floride si idú svoje. V rozhovore pre Slate predseda rady školy uviedol, že dôvodom odstúpenia riaditeľky bolo, že škola neposlala vopred oznámenie, v ktorom by rodičov informovala o tom, čo ich deti uvidia.

Učitelia vraj nie sú odborníci

„Rodičia majú právo vedieť, kedykoľvek sa ich dieťa učia o kontroverznej téme či obrázku,“ povedal Barney Bishop III. Predseda objasnil, že to nebolo len preto, že učiteľ výtvarnej výchovy ukázal Davida, ale aj preto, že povedal študentom, že štatút sochy je „nepornografický“, čo je „nevhodné“ slovo.

image

Socha Dávida

Unsplash/Steve Barker

Bishop dodal, že rodičovské práva „prevažujú“ nad právami detí a povedal, že učitelia nie sú odborníci. Následne sa ešte viac rozhorčil a zdôraznil, že stojí za rodičmi detí. „Učitelia sú odborníci? Učitelia majú všetky vedomosti? Robíte si zo mňa srandu? Poznám veľa učiteľov, ktorí sú veľmi dobrí, ale ak chcete naznačiť, že sú to autority, užívate lepšie drogy ako ja,“ dodal.

Simpsonovci tak nielen predpovedajú budúcnosť, ale očividne sú morálne a názorov takmer polstoročie pred súčasným svetom, ktorý nedokáže tolerovať majstrovské umenie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 12:35