Rave pártyUnsplash/stephen Arnold/
StoryEditor

Ilegálna rave párty pri španielskej dedine. Domáci nechápali, tisíce ľudí sa šesť dní nonstop bavili

Miroslav Kamody06.01.2023., 15:00h

Na španielskom vidieku sa konala párty, akú mnohí zažijú len raz za život. Bola tak veľká, že ani polícia sa ju neodvážila ukončiť.

Lajkuj Brainee.sk na

V tichej španielskej dedine La Peza sa, tak ako každý rok, pomaly pripravovali na blížiaci sa Nový rok. Idylku španielskeho vidieka však z ničoho nič prerušili davy ľudí a spôsobili niečo, čo obyvatelia v tejto oblasti ešte nikdy nezažili.

Približne 5-tisíc ľudí sa 30. decembra objavilo neďaleko obce, aby si užili takmer týždeň trvajúcu ilegálnu rave párty, ktorá znepokojila obyvateľov aj starostu, píše portál Insider.

image

Kultové bratislavské pajzle: V centre máš za pár eur problém odísť po svojich, stretneš tu aj „hviezdy internetu“

Objavili sa v priebehu niekoľkých hodín

Neohlásené zástupy ľudí dorazili na nákladných autách a karavanoch, okamžite si postavili stany, stánky, ktoré prekypovali jedlom a k tomu ešte aj sedem hudobných pódií. To všetko len približne kilometer od centra dediny.

Návštevníci nemali žiadne povolenia, jednoducho sa objavili v dedine, povedal starosta obce La Peza Fernando Álvarez pre španielsky denník El País. „Je nás tu 1200. Predstavte si, v piatok ráno sme sa zobudili a bolo nás 5200 ľudí. V sobotu nás bolo 6-tisíc,” povedal Álvarez podľa britského The Guardian. „Pravdupovediac, bolo to trochu chaotické.”

Vyzeralo to ako hotové šialenstvo. Nacho Sanchez z El País uviedol, že počas celého festivalu sa predávali tričká, mydlá, džúsy, pizze, vyprážané empanády či pivá. To všetko na pozadí párty, kde sa miešali ľudia s dredmi a kostýmami a DJ-i podnecovali ľudí k zábave prostredníctvom elektronickej verzie Macareny.

Prišli ľudia z celej západnej Európy

Základom úspechu tejto ilegálnej párty bol zrejme fakt, že vstup bol úplne zadarmo. Aj preto na mieste nechýbali okrem Španielov z celej krajiny aj Belgičania, Holanďania či Taliani.

Párty hudba hrala nepretržite 24 hodín denne, opísal starosta blízkej obce. Ten doplnil, že samospráva podala sťažnosť národnej polícii, ktorá síce vyslala tridsiatich agentov, no nakoniec padlo rozhodnutie festival nerozpustiť, ale len naň dohliadať.

image

Tajomstvom zahalený severokórejský hárem Kippumjo. Oddiel žien uspokojuje prominentov režimu

„Uprednostňujeme, aby sa párty sama rozpustila. Vysťahovanie by prinieslo ďalšie problémy,” povedal predstaviteľ španielskej občianskej gardy. Podľa The Guardian však orgány zabarikádovali cesty v snahe zastaviť masový prílev nadšencov.

Hľadá sa organizátor

Polícia tiež uviedla, že len niekoľko ľudí bolo zatknutých za drogy alebo odpor voči autorite. Najväčšou záhadou nateraz je, že zatiaľ sa svetu neprihlásil žiadny oficiálny organizátor, aj keď El País uvádza, že podujatie propagovalo 22 hudobných skupín.

Ani samotní návštevníci nechceli prezradiť, ako sa o mieste ilegálnej párty dozvedeli. Niektorí hovorili, že sa o tom dozvedeli ústne, iní sa odpovedi vyhýbali. Jeden Belgičan povedal, že ho na párty priviedla mágia.

Baviaci sa ľudia ubezpečovali úrady, že v utorok celá párty skončí. Hudba však neutíchla celú noc a stany sa začali rozoberať až v stredu ráno, šesť dní po príchode prvých ľudí. Miestna televízia Antena3 priniesla správu, že miestni sa obávali, že párty nikdy neskončí.

Starosta s ponukou, ktorá sa neodmieta

Nie všetci však ilegálnu párty vnímali ako problém. „Požiadali sme ich, aby prišli aj budúci rok, že ideme s nimi stráviť Silvestra,” povedala 30-ročná obyvateľka menom Elena. Niekoľko žien uviedlo, že ich dcéry sa pridali k párty, keď sa po dedine začalo hovoriť o ilegálnej párty „za rohom”.

Dokonca aj samotný starosta povedal, že bol z veľkosti celej akcie ohromený. Ak by vraj prišiel na to, kto ilegálnu párty naplánoval, najal by si ho na to, aby im naplánoval dedinskú fiestu.

„Úprimne povedané, bolo to skvele zorganizované,” povedal Álvarez pre The Guardian. „Bolo to ako v malom meste. Mali pekáreň, pizzeriu, obchody s oblečením, ľudí, ktorí ti zapletali vlasy - mali úplne všetko. Čudujem sa, že to všetko stihli vybaviť v priebehu niekoľkých hodín.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. máj 2024 15:19