Burj Al BabasTwitter/Alfons López Tena
StoryEditor

Disneyland z tvojej najtemnejšej nočnej mory. V Turecku leží opustené mesto plné stoviek opustených zámkov

Miroslav Kamody04.09.2023., 08:00h

Mal to byť luxusný projekt pre tých najbohatších. Nakoniec sa z neho stal desivý symbol ekonomického úpadku.

Lajkuj Brainee.sk na

Po celom svete nájdeš množstvo bizarných opustených miest, ktoré mnohým nedajú spávať, čo už v dobrom alebo zlom. Pokiaľ si napríklad niekedy sníval o návšteve Disneylandu, jeho opačnou verziou v podobe nočnej mori je Burj Al Babas.

Ako píše The New York Times, toto opustené mesto sa nachádza na severozápade Turecka a je posiate hradmi podobnými ikonickej predlohe v parkoch venovaným postavičkám patriacim pod štúdio s myšiakom.

Nachádza sa tu viac ako 500 voľných domov, pričom všetky vyzerajú navlas rovnako. Majú modro-šedé veže, gotické prvky a na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že toto miesto ani nie je skutočné. Nanešťastie však sú a zívajú prázdnotou.

image

Takto vyzerá opustená Kočnerova bytovka. Zlodeji ukradli, čo sa dalo, jeden vchod obýval drogovo závislý

Luxusná komunita

Burj Al Babas je podľa Yes Theory symbolom ekonomickej situácie národa. A aby toho nebolo málo, mesto má ešte aj strašidelnú minulosť. Projekt sa začal budovať v roku 2014 a pustila sa do neho trojica stavebných podnikateľov z Istanbulu.

Bratia Yerdelenovci a Bulent Yilmaz podľa navrhli plány pre luxusnú komunitu v hodnote 200 miliónov dolárov. Pri vytváraní dizajnu sa trio inšpirovalo svojím domovským mestom.

Budovy napodobňujú istanbulskú Galatskú a Panenskú vežu, ako aj britskú a americkú architektúru, povedal svojho času Mezher Yerdelen pre The New York Times. Ani lokalitu nenechali na náhodu.

Neďaleké mestečko Mudurnu je podľa Conde Nasté Traveller staré rímske kúpeľné mesto. Takže neďaleké horúce pramene v regióne by naplnili vírivky v každom dome a poskytli teplo pre podlahové kúrenie. Dokonalý plán.

Cena lákala klientov z Blízkeho východu

Pôvodne chceli vybudovať až 700 zámkov. Trojica podnikateľov si myslela, že priláka zahraničných kupcov, ktorí si obľúbili Turecko ako dovolenkovú destináciou so skvelým stredomorským prostredím. 

V závislosti od lokality sa domy predávali za 370 až 500-tisíc dolárov (cez 474-tisíc eur), cenovka tak zaujala hlavne bohatšiu klientelu z Blízkeho východu. V centre developmentu plánovali postaviť nákupné centrum so záhradami a jazerami.

image

Takto vyzerá opustená základňa nad Bratislavou. Nonstop nabité protilietadlové rakety vystriedal bordel a vandali

Spočiatku sa projekt tešil veľkému úspechu. Zo 732 plánovaných víl sa podľa Bloomberg približne 350 predalo zákazníkov z Kataru, Bahrajnu, Kuvajtu Spojených arabských emirátov a Saudskej Arábie.

Keď sa však nakoniec s výstavbou začalo, nie všetci boli s projektom spokojní. Niektorí miestni obyvatelia boli frustrovaní, že hrady sa odklonili od tradičnej architektúry v osmanskom štýle Mudurnu. Iní sa obávali, že vývoj poškodí okolité lesy.

Trpký koniec

Potom začali rapídne klesať ceny ropy a potenciálni kupci odstúpili od svojich dohôd a začalo ubúdať aj nových zákazníkov. To, spolu s prudko rastúcou infláciou v Turecku, politickými nepokojmi a hospodárskym poklesom, viedlo trojicu podnikateľov k vyhláseniu bankrotu, čím sa projekt v roku 2018 úplne zastavil.

Zostal po nich dlh vo výške 27 miliónov dolárov a 587 dokončených domov. Nasledujúci rok bratia dostali povolenie na dokončenie výstavby zmluvných domov, keď bolo ich rozhodnutie o konkurze zrušené. A potom prišla pandémia.

Podľa Atlas Obscura potom celý projekt získala NOVA Group Holdings, nadnárodná americká korporácia, ktorá sa môže pokúsiť o záchranu vývoja. Nateraz však rady identických hradov zostávajú opustené.

A keďže infraštruktúra nehnuteľnosti nebola nikdy dokončená, zástavba je momentálne neobývateľná. Dnes opustené mesto duchov priťahuje zvedavých návštevníkov, ktorí sa snažia preskúmať túto desivú destináciu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/ostatne, menuAlias = ostatne, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 15:34