Koncert KontrafaktuIg/rytmusking, Mafiarecordsofficial/
StoryEditor

Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil

Miroslav KamodyAntiyoutuber10.04.2024., 11:00h

Slovenské celebrity sa vyjadrujú k prezidentským voľbám. Najviac na sieťach rezonujú názory tých, ktorí podporovali Petera Pellgriniho. Patrí medzi ne napríklad Rytmus, Jasmina Alagič alebo Zuzana Plačková. Niektorí tvrdia, že sú ich vyjadrenia zaplatené. Rytmus sa však bráni. Objavuje sa aj kritika opačného názorového spektra. Repera Pil C ľudia nabádajú k sťahovaniu do zahraničia. A to stále nie je všetko.

Lajkuj Brainee.sk na

Prezidentské voľby vyhral Peter Pellegrini. Boli demokratické a zúčastnilo sa ich nadpriemerne veľa voličov. Výsledok však ľudí rozdelil - jedni sa radujú, iní smútia, no a pokiaľ si voliť nebol, tak nemáš právo ani na jedno. Spoločnosť si vybrala kandidáta a nikto na tom nemôže nič zmeniť - a tak je to správne a v poriadku.

Pokiaľ si však influencer, sledujú ťa desiatky či dokonca státisíce ľudí, nesieš si so sebou okrem slávy aj zodpovednosť. Ľudia s tebou môžu aj nemusia súhlasiť - a ty to musíš znášať, či už „len robíš hudbu”, športuješ alebo staviaš do popredia svoju krásu. Máme totiž demokraciu a svoj život si sa rozhodol zdieľať jedine ty sám. Odkážte to niekto všetkým slovenským influencerom.

image

GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval

Voľby na Slovensku rezonujú nielen medzi slovenskými užívateľmi sociálnych sietí, ale aj tými českými. Rovnako ako minulý rok v Česku, aj na Slovensku vyjadrili celebrity podporu jednotlivým kandidátom. A hoci môže mať človek politické preferencie aké chce, nie všetci sledujúci si myslia, že by sa nimi mali celebrity verejne prezentovať.

Kauza okolo Rytmusa

Najviac teraz na sieťach síce rezonujú slová Rytmusa, pozornosť v negatívnom zmysle na seba strhla napríklad aj Zuzana Strausz Plačková, píše portál Antiyoutuber.

Reper Patrik „Rytmus“ Vrbovský, ktorý má na Instagrame viac ako 765-tisíc sledujúcich, sa donedávna k politike verejne príliš často nevyjadroval. To však prezidentská voľba vraj zmenila. „Odjakživa som bol apolitický, odjakživa som repoval pre všetkých voličov, nevoličov, pre všetky národnosti, menšiny a vlastne kohokoľvek, kto je v našej spoločnosti, a tak to aj zostane,“ vysvetlil minulý týždeň na Instagrame.

image
Jan Zemiar

V jeho živote však vraj nastala zmena a rozhodol sa prvýkrát verejne k voľbám vyjadriť. Okrem iného aj kvôli tomu, že mu bola údajne v čase pandémie covidu-19 obmedzená sloboda prejavu na Instagrame.

V prvom kole prezidentskej voľby vraj volil prvýkrát po mnohých rokoch. Politiku začal vnímať viac aj kvôli tomu, že „už na to má vek“ a tiež pretože má malého syna. Vyjadrenie na Instagrame však nezostalo pri tom, že by Rytmus vysvetľoval, prečo pôjde voliť.

Rozhodol sa totiž prezradiť aj politické preferencie do druhého kola voľby. V závere vyjadrenia totiž vyjadril podporu Petrovi Pellegrinimu a zároveň nepriamo odsúdil predvolebnú kampaň protikandidáta Ivana Korčoka. Po zverejnení videa sa naň takmer okamžite zniesla vlna kritiky.

image

Stručná história diss trackov. Od Beatles, Queen, amerických raperiek až po Rytmusa a Rakbyho

Niektorí to s ním vzdali

Ľudia na sieťach tvrdili, že by sa človek s tak veľkým dosahom ako má Rytmus jednoducho k voľbám konkrétne vyjadrovať nemal. „Keď umelci hovoria nahlas koho budú voliť v demokratickej spoločnosti, tak je to v poriadku. Keď ale ja poviem nahlas niečo iné, tak už demokracia neplatí,“ reagoval na Instagrame, čím narážal na herečku Vicu Kerekes, ktorá verejne vyjadrila podporu Korčokovi. 

Veľkú časť negatívnych komentárov u Rytmusa totiž bezpochyby tvorila aj kritika jeho politických preferencií. K výrokom Rytmusa sa pridala aj jeho manželka Jasmina Alagič. „Ja už jednoducho Rytmusa nemôžem brať vážne. Rozumiem tomu, že pre rap toho urobil dosť, ale tam by mal jeho vplyv aj skončiť,“ myslí si jeden z jarmo poslucháčov.

Mnoho kritikov bolo navyše presvedčených o tom, že príspevky Rytmusa aj Alagič boli buď súčasťou kampane Pellegriniho, alebo prinajmenšom zaplatené. To však podľa Rytmusa aj Alagič nie je pravda. „Priatelia, fanúšikovia, hejteri. Ešte raz opakujem, že môj názor sa kúpiť nedá. Ak by som si mal znova vybrať medzi pánmi Korčokom a Pellegrinim, vyberiem si určite Pellegriniho, (...), gratulujem prezidentovi,“ napísal na Instagram Rytmus v nedeľu večer.

image

Jasmína Alagič

Instagram/jasmina Alagic/Instagram/jasmina Alagic

Zverejnil číslo novinára

Vyjadrila sa aj Alagič. „Prvýkrát a naposledy vysvetlím jednu vec, čo sa tu rozmohla, ako si niekto kúpil náš politický názor bez vlastného presvedčenia. Nie sme na to odkázaní. Môj muž naozaj nie je neaktívny spevák bez príjmu. Ja mám tiež dosť ponúk,“ napísala na Instagram.

Aby toho nebolo málo, Rytmusa kontaktovalo niekoľko novinárov ohľadne stretnutia na úrade vlády, kde sa stretol aj s predstaviteľmi strany Smer. Redaktor portálu Aktuality sa ho preto slušne opýtal, čo bolo účelom stretnutia a či sa na ňom diskutovalo aj o jeho neskoršej podpore Pellegriniho.

Rytmus nakoniec zverejnil celú konverzáciu na svojom profile a zverejnil číslo na samotného novinára s tým, aby mu jeho fanúšikovia napísali, čo si o ňom myslia. Pred niekoľkými hodinami následne pridal príspevok, v ktorom priznal, že zverejnenie čísla bolo cez čiaru... ALE keď vraj niekto naruší jeho súkromie, tak koná pod emóciami. 

Narušenie súkromia niekoľkými správami s relevantnými otázkami v kontraste s narušením súkromia novinára a zverejnením jeho čísla 764-tisíc ľuďom nie je veľmi o správaní sa pod emóciami, ale o hlúposti. Rytmus nakoniec vysvetlil, že stretnutie na úrade vlády súviselo s rómskymi projektami. Keby to povedal hneď, možno by sa nemusel rozohniť a zdieľať informácie o nepríjemnom narušení súkromia so štvrť milióna sledovateľmi, pre ktorých si dobrovoľne narúša súkromie.

Do prádzna nestrieľa prvýkrát

Treba dodať, že sa Rytmus podobne verejne nevyjadruje prvýkrát. V januári tohto roku totiž na Instagrame zdieľal upravenú fotku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s popisom, že chce tanky, rakety a sedem miliárd mesačne. Zdalo sa tak, že vyjadril sympatie strane Ruska v ukrajinsko-ruskom vojnovom konflikte.

To sa podľa mnohých opakovalo aj v tohtoročných prezidentských voľbách. Zároveň je vhodné upozorniť aj na jeho najnovšie hudobné texty. V niektorých skladbách totiž verejne odsudzuje očkovanie proti covidu-19 a tvrdí, že bolo ochorenie vymyslené.

image

Do Rytmusovho a Jasminiho domu sa za bieleho dňa vlámali zlodeji. Ukradli im šperky astronomickej hodnoty

Rytmus však nebol jedinou slovenskou verejne známou osobnosťou, ktorá vyjadrila podporu teraz už slovenskému prezidentovi Pellegrinimu. Pred druhým kolom prezidentskej voľby prekvapila aj blízka kamarátka Alagič, Zuzana Plačková, ktorú na Instagrame sleduje viac ako 880-tisíc ľudí.

Attila prišiel o spoluprácu

„Vyjadrujem svoju podporu v sobotných voľbách práve Petrovi Pellegrinimu. Vôbec sa za tento názor nehanbím, je to pre mňa úplne prirodzené, pretože som s tým človekom absolútne stotožnená a myslím si, že by bol ako prezident veľmi reprezentatívny vyjadrovaním, vzhľadom a jednoducho všetkým,“ napísala na Instagram Plačková a navyše tiež dodala, že by bol Pellegrini najatraktívnejší prezident na svete.

Aj v prípade Plačkovej sa špekuluje na sieťach o tom, že by jej vyjadrenie mohlo byť zaplatené. „Vymenila video na Instagrame za slobodu,“ smeje sa jeden z užívateľov na platforme X. Naráža tým s najväčšou pravdepodobnosťou na kauzu z roku 2021, kedy bola Plačková obvinená z drogovej trestnej činnosti a členstva v zločineckej skupine.

Na podobné komentáre Plačková nereagovala. Podporu Pellegrinimu vyjadrili aj napríklad tenistka Dominika Cibulková alebo MMA bojovník Attila Végh. Ten na to doplatil tak, že prišiel o spoluprácu s automobilkou Renault Slovensko.

Ako píšu Aktuality, zastúpenie francúzskej automobilky na Slovensku sa preto rozhodlo ukončiť ich spoluprácu. O tomto kroku informoval Végh na sociálnej sieti. Rozhodnutie Renaultu sa mu vôbec nepáčilo a označil ho za návrat komunizmu.

„Dnes som obdržal email, ktorým ma istá komerčná značka,trestá‘ za to, že som slobodne prejavil pri voľbe prezidenta svoj súkromný politický názor a presvedčenie v domienke, že žijeme v krajine, kde sa to slobodne prejaviť môže...“ napísal Végh na sociálnu sieť.

image

Čo Slováci tento rok najviac vyhľadávali? Google zverejnil štatistiky, je medzi nimi aj prekvapenie

Zároveň aj zverejnil komunikáciu jeho manažérky so spoločnosťou, ktorá ako dôvod uviedla, že ich pravidlá nedovoľujú, aby ambasádori značky Renault boli politicky aktívni.

PIC C na opačnej strane

K voľbám sa vyjadrili aj iní slovenskí hudobníci, nielen Rytmus. Napríklad veľmi populárny slovenský reper Pil C vyslovil verejne podporu Korčokovi. „V osobe Ivana Korčoka vidím ukotvenie v západnom demokratickom svete a jeho hodnotách,” vysvetlil. Korčoka podľa svojich slov volil aj kvôli tomu, že mu záleží na budúcnosti Slovenska.

Aj jeho vyjadrenie vyvolalo mnoho kritických reakcií opačného názorového spektra. „Dávam unfollow. Fuj. Podporovať LGBTQ+ a registrované partnerstvo. Hnus,“ píše jeden z užívateľov na Instagrame. Väčšia vlna kritiky sa však zdvihla až po zverejnení výsledkov volieb.

Ľudia na sieťach totiž repera začali urážať začali mu tiež písať, aby sa zo Slovenska odsťahoval, pokiaľ nesúhlasí s názormi nového prezidenta. Kritika bola taká veľká, že sa na ňu rozhodol reagovať aj Pil C.

„Nikdy som neurážal ani sa nevyjadroval k ľuďom z druhého názorového spektra, preto nechápem ich potrebu mi dnes nonstop písať, či som už zabalený, kedy vypadnem preč, že som americký chu*, že sme prehrali, že dobre mi tak, že teraz ešte uvidíme a podobne,“ napísal na platformu X. Neskôr tiež dodal, že uvidia čo sa bude diať všetci, lenže to už bude na politické zmeny neskoro.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 13:56