Grumpy CatWikipedia/Gage Skidmore
StoryEditor

Príbeh legendárnej Grumpy Cat: Narodila sa s genetickou vadou, majiteľke vyniesla desiatky miliónov

iDnes.czRadomír Dohnal13.04.2023., 11:00h

Mohla nosiť diamantový obojok, spať na peršane a mať každú tuniakovú konzervu, na ktorú by si packou ukázala. Napriek tomu zostala verná papierovej myške na špagáte, svojmu pelechu a miske. Grumpy Cat, Mrzutá mačka, znášala svoju slávu s gráciou. Aj keď sa stále mračila, prinášala ľuďom radosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Pred štyrmi rokmi sociálne siete na moment posmutneli. Ich používatelia sa totiž dozvedeli, že ich opustilo pravdepodobne to najslávnejšie chlpaté stvorenie za celú existenciu internetu, píše Radomír Dohnal z iDnes.

Mačka, ktorá im svojou proklamovanou nedobrou náladou sedem rokov prispievala k nálade dobrej. Dňa 14. mája totiž zomrela početnými mémami preslávená Grumpy Cat, Mrzutá mačka.

Čierne zarámované fotky tohto domáceho maznáčika krátko po zverejnení onej smutnej správy zdieľalo 12,4 milióna ľudí, zaplavili virtuálny priestor a o osudoch roztomilého zvieraťa pietnou formou referovali aj tlačené denníky. Vzdávali hold, ďakovali, lúčili sa, mávali zvieraťu na cestu do mačacieho neba.

image

Príbeh slávneho memečka: Dievča pri horiacom dome je v tom nevinne, fotka jej zarobila poriadnu kopu peňazí

Bola to udalosť, ako keď zo sveta odíde slávna speváčka, známy herec, jednoducho celebrita. Ostatne, významných osobností nezomrelo v máji 2019 práve málo, žiadne z nich sa však najskôr nedostalo tak komplexnej pozornosti médií. Kto teda bola ona miliónmi ľudí oplakávaná Grumpy Cat?

To mačiatko má vadu

Narodila sa 4. mája v roku 2012 v arizonskom Morristowne, v dome rodiny Bundesenovcov, ich krátkosrstej mačke. Avšak pokiaľ ide o status jej biologického otca - kocúra, ten zostáva dodnes prinajmenšom neistý.

Mačiatko sa pôvodne volalo Tardar Sauce. Meno vybrala malá Chrystal Bundensenová. Definovalo zafarbenie srsti mačky, ktoré pripomínalo tatársku omáčku. Možno to bolo aj preto, že tatársku omáčku nedávno prvýkrát v živote ochutnala a veľmi nadšená z nej nebola. Ostatne, ono mačiatko, jedno zo štyroch vo vrhu, nebolo tak úplne dôvodom na radosť a nadšenie. Bolo totiž iné.

image

Grumpy Cat

Wikipedia/Gage Skidmore

Vypuklé oči a atypicky plochá časť tváre, určitý neprehliadnuteľný podhryz spodnej čeľuste, rozstrapatená hustá srsť a krátky chvost, rovnako ako neustále sa trepajúce kratšie zadné nohy, to všetko veľmi pravdepodobne v dôsledku geneticky podmieneného dwarfizmu, dodáva profil.

Mimochodom, podobnou poruchou trpel aj jej mačací súrodenec, kocúrik Pokey. U neho však nebola odchýlka od štandardného mačacieho vzhľadu taká výrazná.

To musíte vidieť

Bundensenovi, vrátane Chrystal, sa však so svojimi „zvláštnymi“ mačiatkami úplne zžili, a aj napriek výrazu trvalej mrzutosti, rozladenosti až otrávenosti sa Tardar Sauce správala ako úplne normálna, veselá a hravá mačka. „Vlastne to bolo super-skotačivé zvieratko,“ spomínala pani Bundensenová. „Zvlášť tak medzi treťou a šiestou ráno, kedy sa chcela hrať a budila nás.“

image

Generálny prokurátor znovu použil svoju tajnú zbraň. Žilinkov paragraf 363 baví internet

O existencii tohto mačiatka by sa svet zrejme nikdy nedozvedel, keby jeho fotku mladý Bryan Bundensen 23. septembra 2012 nezavesil na platformu Reddit. Nebol v tom hlbší zámer, chcel sa len pochváliť.

Sprievodné reakcie prvých komentátorov sa vtedy niesli skôr v duchu toho, že sa asi Bryan najskôr pokúšal upraviť obrázok svojej mačky vo Photoshope a zjavne sa mu to veľmi nepodarilo. Ten mrzutý výraz sa však všetkým páčil.

Prakticky ihneď sa začal šíriť internetom a fotka neveselej mačky, ako doklad amatérskej obrazovej montáže, získala v nasledujúcich dvadsaťštyri hodinách 25 300 reakcií.

Bryan sa pokúšal vysvetliť, že obrázok Tardar Sauce nijako upravovaný nie je. A preto vytvoril aj tri krátke nahrávky toho, ako sa ono „mačiatko s plochou tvárou“ hrá. Zavesil ich na platformu YouTube. Ale to už si obrázok žil vlastným životom.

image

Grumpy Cat

Wikipedia/David Berkowitz

Na platforme Imgur, kam ho niekto nahral z Redditu, sa dočkal za menej ako deň prvého milióna zhliadnutí. Vstup mačky Tardar Sauce do žiary reflektorov slávy bol skutočne bleskový.

Po troch dňoch už internetom kolovalo na tritisíc obrazových montáží pôvodnej fotky, väčšinou s ironizujúcimi komentármi o mačke, ktorá nie je niečím ohromená, prekvapená ani nadšená. Keď ste prípadne potrebovali prezentovať absenciu svojho vlastného nadšenia, vyjadril ju obrázok tejto mačky za vás.

Svet pre mačku

Mačka, ktorá raz zažila srandu – a bolo to príšerné. Mačka, ktorá zbožňuje zvuk toho, keď ste potichu. Mačka, ktorá bola testovaná na trpezlivosť s negatívnym výsledkom. Jej výraz si získal široké publikum.

image

Romana Tabák prezidentkou? Memečka so smelými plánmi poslankyne zbúrali interenety

V tom čase sa tiež ustálilo jej nové internetové meno, Grumpy Cat. A inak ako Grumpy jej potom už nehovorili ani doma. Mém sa stal skutočnosťou, a jeho šíreniu napomáhali vážne ani nevážne počiny ľudí po celom svete.

Pomerne čoskoro vznikla napríklad petícia, ktorá bojovala za to, aby filmové štúdiá MGM nahradili v logu svojho ikonického leva Mrzutou mačkou. Predstavitelia MGM to oficiálne nekomentovali, ale neoficiálne vraj získali počas pár týždňov toľko ohlasov, že to prekonalo aj všetky doterajšie požiadavky ochrancov zvieracích práv na to, aby leva z loga úplne odstránili.

Z kraja roku 2013 sa tridsiatka umelcov z Alabamy rozhodla usporiadať výstavu umeleckých exponátov, sôch, obrazov, vitráží a rezbárskych prác, ktoré inšpiroval zasmušilý maznáčik. „Bol to doklad toho, že umenie dokáže pozdvihnúť na novú úroveň aj ten najhlúpejší a najmenej očakávateľný objekt,“ komentoval to Dustin Timbrook, jeden z usporiadateľov výstavy.

image

Grumpy Cat

Wikipedia/Gage Skidmore

Začalo sa predávať Grampuccino, teda mrzuté cappuccino, darčekové predmety s potlačou Grumpy, vznikali odevné grumpy-kolekcie. Pokiaľ ide o Bundensenovcov, tí na ohromnej vlne popularity svojho maznáčika nestratili.

Spolu s ňou boli pozvaní na nespočetné množstvo rozhovorov do televíznych relácií. V spolupráci s nakladateľstvom Chronicle Books vydávajú kolekciu domácich fotiek Tardar Sauce, takzvanú Mrzutú knihu. Preložená bola do pätnástich jazykov. V roku 2014 si mačka zahrala titulnú rolu v rodinnom filme Tima Hilla – Grumpy Cat: Tie najhoršie Vianoce vôbec. Bol to síce očakávateľný prepadák, ale svoje publikum si našiel.

Scenármi a ponukami na ďalšie natáčanie si však mačka mohla pokojne vystlať pelech. Chceli ju všade. Zamilovalo si ju ázijské publikum. Bola mačacou personou číslo jedna. Medzi fotením a natáčaním priebežne preberala ocenenia a tituly.

image

Nicholsonová založila stranu, internet vybuchol. Pozri si výber tých najšťavnatejších mémov

Nechýbala medzi nimi Najvplyvnejšia mačka sveta alebo Cena za celoživotné dielo od výrobcu kŕmenia pre domácich miláčikov spoločnosti Friskies.

Tardar Sauce/Grumpy Cat vystupovala v reklamných spotoch, hudobných klipoch, fotila sa so slávnymi osobnosťami. Dnes už ikonická je napríklad jej fotka so Stanom Leem, komiksovým scenáristom a tvorcom najznámejších superhrdinov Marvelu.

Veľmi výnosný maznáčik

O tom, na koľko si pani Tabatha Bundensenová, ktorá sa o prezentácii mačky v médiách starala najviac, s pomocou značky Grumpy Cat zarobila, sa dodnes vedú spory. Napriek tomu len súdny spor o neoprávnené použitie podobizne mačky, ktorú v roku 2018 viedla v Kalifornii, jej vyniesol 700-tisíc dolárov. A zďaleka to nebol jediný takýto proces.

image

Grumpy Cat

Wikipedia/Gage Skidmore

Podľa rôznych odhadov mohla Grumpy Cat vyniesť svojej výhradnej majiteľke od 80 miliónov až po 99,5 milióna dolárov. Bundensenová tieto správy nikdy nekomentovala.

Rozhodne si však svojho maznáčika pochvaľovala. Vďaka nemu mohla zanechať prácu servírky, z ktorej vraj sotva dokázala pokryť výdavky rodiny, a odísť ako rentierka do predčasného dôchodku. Mohla si užívať cestovanie aj rodiny. Aj do jej života vniesla Mrzutá mačka radosť.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:58