Gretu Thunberg musela polícia vyniesť preč z protestu.Reuters/
StoryEditor

Gretu Thunberg doslova odniesla z protestu polícia. Prečo protestovala proti veterným turbínam?

mor02.03.2023., 15:00h

Gretu Thunberg v stredu nakrátko zadržala polícia v Osle. Protestovala proti veterným elektrárňam postaveným na pôde domorodcov v Nórsku.

Lajkuj Brainee.sk na

Spolu s desiatkami ďalších švédska aktivistka za ochranu životného prostredia blokuje od pondelka 27. februára vstupy na ministerstvá energetiky a financií v Osle, píše sa na webe denníku Washington Post.

image

Gretu Thunberg na proteste v Nemecku zadržala polícia. Doslova ju vyniesli z davu

Thunberg, skalopevná zástankyňa ukončenia závislosti sveta od energie založenej na uhlíku, tvrdí, že prechod na zelenú energiu nemôže prísť na úkor práv domorodcov.

„Domorodé práva, ľudské práva musia ísť ruka v ruke s ochranou klímy a opatreniami v oblasti klímy. Nemôžeme prechádzať na zelenú energiu na úkor niektorých ľudí. Potom to nie je klimatická spravodlivosť,“ povedala v rozhovore pre tlačovú agentúru Reuters.

Videozáznam zo stredy ukazuje, ako polícia odvádza Thunberg preč od vchodu na ministerstvo financií s domorodou samskou vlajkou. Ako protestujúci skandujú, je položená na zem neďaleko. Po pokuse pripojiť sa k demonštrantom pri inom vchode ju opäť odstránia.

image

FOTO Automobilky klamú, hovoria aktivisti. Billboardy propagujúce autá kreatívne prerobili

Veterné farmy vo Švédsku zaberajú pôdu tradične využívanú domorodými pastiermi sobov Sami. Týchto 151 turbín dokáže poháňať približne 100 000 nórskych domácností.

V roku 2021 však Najvyšší súd krajiny rozhodol, že projekty porušujú práva Samov podľa medzinárodných dohovorov. Napriek tomu zostávajú v prevádzke aj po viac ako 16 mesiacoch. „Už čakali viac ako 500 dní, myslím, že to je viac ako dosť času,“ argumentuje Greta.

Aktivisti z organizácie Nature and Youth a nórski Samirs Riksforbund Nuorat sa k nej pridali a na protest zablokovali vchody na ministerstvo ropy a energetiky. Pastieri sobov v severskej krajine tvrdia, že pohľad a zvuk obrích veterných elektrární straší ich zvieratá a narúša staré tradície, informuje Politico.

image

Počty superbaktérií sa zvyšujú, sme čoraz odolnejší proti antibiotikám. Môžu za to aj klimatické zmeny

„Sme tu, lebo požadujeme zbúranie turbín a rešpektovanie zákonných práv,“ hovorí Samiská speváčka a skladateľka, herečka a aktivistka Ella Marie Haetta Isaksen. Ona a tucet ďalších Sámskych demonštrantov okupovali recepciu ministerstva od štvrtka. Polícia ich v pondelok okolo 1:30 násilne odstránila a pred prepustením ich zadržala.

Samskí demonštranti nosili svoj tradičný kostým, často nazývaný gakti, naruby na znak protestu. Greta s nimi solidárne hovorí: „Som tu, aby som podporila boj za ľudské práva a práva domorodcov. Nórsky štát porušuje ľudské práva a to je úplne neprijateľné.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:45