Plagát k jednému z najväčších filmov, aké Scorcese nakrútil.Youtube/ Etoile/
StoryEditor

Videl si Goncharov, najznámejší zo Scorceseho filmov? Spolu v ňom hrajú de Niro aj Al Pacino

mor14.01.2023., 14:00h

Martin Scorcese je ozajstný génius a to nemusel pri natáčaní použiť ani jednu klapku. Film Goncharov stojí naozaj za to. Na internete, najmä Tumblr, má množstvo fanúšikov, ktorých pobláznilo jeho fantastické dielo.

Lajkuj Brainee.sk na

Na sociálnej sieti Tumblr sa k filmu z roku 1973 dajú nájsť plagáty, obrázky z natáčania, fanarty, ale aj soundtracky. Hral v ňom dokonca aj Robert de Niro a to v hlavnej úlohe. Pýtaš sa samého/samej seba, prečo sa k tebe ešte nedostal a prečo film nepoznáš? Pravdepodobne to bude tým, že nikdy neexistoval. 

image

Nový toxický trend na TikToku: „Frajerka v domácnosti“ robí všetko pre to, aby sa jej chlap vrátil do dokonalého domova

Na internete sa dá spoznať aj pod prezývkou najvekolepejší mafiánsky film všetkých čias. Ako je možné, že vznikla takáto legenda? Začalo to ako vtip a končilo pri veľkých interview s Martinom Scorcesem, ktorého sa reportérky a reportéri pýtali na podrobnosti z natáčania. Chudák Scorcese bol najprv len zaskočený, ale po prvotnom šoku sa rýchlo oklepal a legendu začal sám podporovať. 

Z Moskvy do Neapola

Ako to už býva, špeciálne v internetových diskusiách, do tejto hry sa zapojil snáď každý, kto na Goncharova narazil a legendu obohatil svojim vlastným detailom. Tak postupne vznikal mýt, ktorý sa z obyčajného vtipu vyformoval do grandióznej podoby s vlastným vesmírom. Film bol zrazu všade a jeho existencia začala presakovať aj do reality. Mestá sa začali pomaly plniť plagátmi na tento mafiánsky film.

 

 

Goncharov však nie je len nedomyslená fikcia na pobavenie. Má vybudovaný a premyslený celý príbeh. Hlavná postava, ktorú mal stvárňovať herec Robert de Niro prichádza z bývalého Sovietskeho zväzu do Neapola, aby sa tam stala novým mafiánskym bossom. Herec Al Pacino sa vo filme objavuje zase ako postava Maria Ambrosiniho. 

Čo sa týka obsahu, nie je homogénnym, keďže do diskusie mohol priespievať hocikto a po internete sa tak šíri hneď niekoľko verzii. Na čom sa však všetci zhodujú je fakt, že Goncharov je mafiánskym filmom, ktorý bol natočený v roku 1973, píše sa na webe The Mary Sue. Hlavná postava - Lo Straniero, známy najmä ako Goncharov - je ruským nájomným vrahom a bývalým manažérom disko klubu. Je súčasťou milostného trojuholníka medzi jeho manželkou Katyou (tú mala stvárniť Cybill Shepherd) a Andreyom (jeho herecké obsadenie mal dostať Harvey Keitel). Tento milostný trojuholník je však naozaj úplný, nefixuje sa len na Katyu, o ktorú by sa bili dvaja muži, ale iskrí to aj medzi Goncharovom a Andreyom.

Katya má tento trojuholník neskôr opustiť a utiecť za svojou milenkou Sofiou. Ďalšou významnou a skloňovanou postavou je Joseph, prezývaný Ľadosekáč Joe. Ten predstavuje psychotického nájomného vraha, ktorý je známy tým, že svoje obete vraždí sekáčikom na ľad. Skrz jeho podstavu sa má do Goncharova vnášať téma duševných chorôb a tráum z detstva.

Mýt okolo filmu má aj vysvetlenie na to, prečo sa nikdy nenatočil. V diskusiách sa píše o problematickej produkcii. Práve kvôli rozpočtu sa nemal dostať nikdy do vydania a stal sa tak naveky strateným filmom, píše sa na webe Daily Dot

Ako to začalo? 

Fotkou topánok. Používateľ Tumblr zverejnil fotku topánok, ktoré si objednal cez online obchod a ktoré mali na sebe štítok s nápisom, ktorý majiteľovi potrápil hlavu. Stálo tam: „Najväčší mafiánsky film, aký bol kedy natočený. Martin Scorsese uvádza GONCHAROV. Produkcia Domenica Proccacciho. Film od Mattea JWHJ0715. O neapolskej mafii."

image

Rovnosť, sloboda, bratstvo a ... klitoris? Dizajn maskota pre Olympijské hry 2024 vyvoláva otázky

Tajomnosť celej veci podráždila fantáziu ďalších užívateľov a zrodenie legendy mohlo začať. No najväčší tresk prišiel, keď v roku 2020 ďalší užívateľ pod fotku napísal komentár: „Tento idiot nevidel goncharova...“. Tajomný užívateľ Tumblr vytvoril k filmu aj plagát a te sa zrazu začal masovo zdieľať medzi všetkýmí užívateľmi. Vďaka plagátu sa mém Goncharov stal v novembri 2022 virálnym.

Scorcese sa k filmu hlási

Francesca, dcéra Martina Scorcese, na svojom tiktoku uverejnila aj screen správ so svojim otcom. Poslala mu link na Goncharova, kde sa v titulke písalo, že autorstvo patrí Scorcesemu s otázkou, či už film videl. Režisérova odpoveď bola „Áno. Natočil som tento film pred niekoľkými rokmi.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:37