Študentky a študenti v Čechách na protest prespávajú vo svojich univerzitách, chcú zmobilizovať spoločnosť, aby riešila klimatickú krízu.Instagram/limityjsmemy/
StoryEditor

Mladí Česi protestne prespávajú na univerzitách. Tlačia na vládu, aby riešila klimatické zmeny

Vojtěch Svěrák15.11.2022., 11:30h

Prečítaj si rozhovor s jedným z organizátorov študentských protestov, ktoré sa pred týždňom odohrávali v Čechách s cieľom zmobilizovať verejnosť v riešení klimatickej krízy. České študentky a študenti kvôli tomu štrajkujú na univerzitách a prespávajú v nich.

Lajkuj Brainee.sk na

Českí študenti obsadili univerzity, aby upozornili na hrozby, ktoré spoločnosť čaká, ak nezačneme riešiť klimatickú krízu. „Chceme spojiť klimatické otázky so sociálnymi a mobilizovať verejnosť,“ hovorí v rozhovore pre iDNES.cz Jan Tůma, jeden z organizátorov Vysokoškolskej okupačnej stávky. Čo sa týka požiadaviek, ktoré padli na proteste, spoluorganizátor sa vyjadril, že by od nich študenti nemali ustupovať - aj čo sa týka protestného prespávania na školách. 

Nežná revolúcia začala ekologickými protestami v Tepliciach kvôli neúnosnej smogovej situácii. Naväzuje prebiehajúca stávka aj na túto historickú udalosť?

Áno, v našich stanoviskách vychádzame mimo iného aj z prehlásenia protestujúcich z roku 1989, kde sa spomína práve tristná situácia životného prostredia, takže náväznosť tu určite je.

Do štrajku sa zapojí šestnásť fakúlt. Rastie podľa vás u študentov a študentiek nespokojnosť s tým, že téma klimatickej krízy v českej politike príliš nerezonuje?

Určite, s každým ďalším rokom sú dôsledky klimatickej  krízy čím ďalej horšie, s tým stúpa aj nespokojnosť mladých ľudí, ktorí sa budú predovšetkým potýkať s dopadmi krízy.

Ako ste​ dospeli k požiadavkám, ktoré​ kladiete českej vláde?

O požiadavkách sa rozprávame na spoločných plénach, snažíme sa ich koordinovať medzi fakultami i univerzitami tak, aby boli čo najviac konsenzuálne a zhodlo sa na nich čo najviac ľudí. Zároveň máme pracovné skupiny, ktoré konkrétnu formuláciu vypracujú. V samotných požiadavkách vychádzame z opatrení, ktoré sa realizovali v iných štátoch či z vedeckých štúdií.

Ktorú z požiadaviek vnímate ako najdôležitejšiu?

Za najpodstatnejšiu považujem hneď prvú požiadavku, teda bezodkladné zriadenie inštitúcie či vládneho splnomocnenca pre boj s klimatickou krízou a jej dôsledkami, čo by umožnilo realizovať naše ďalšie požiadavky a nájsť konkrétne riešenie. To je krok, ktorý sa dá urobiť pomerne rýchlo a ľahko.

Neviem, aké je to reálne, keď ani nie je jasné, kto bude ministrom životného prostredia...

Možno teda nie úplne ľahko, ale z požiadaviek, ktoré máme, je to určite v túto chvíľu reálnejšie než napríklad okamžité zatvorenie uholných elektrární.

 

 

Čo by ste vnímali ako úspech stávky?

Za úspech by sme považovali, keby sa o týchto témach začalo skutočne rozprávať a rozpútali by sme širokú celospoločenskú debatu, čo sa, myslím, že darí. Keby vláda začala aj konať, bolo by to perfektné.

Česká republika má napriek tomu svoje plány na znižovanie emisií. Požadujete teda vyvíjanie väčšej snahy a rýchlejšie kroky?

Áno, snažíme sa predovšetkým zmobilizovať spoločnosť, že klímu je treba​ začať riešiť okamžite, nie len vymýšľať plány do budúcna.

Zaznamenal som, že máte podporu u veľkej časti fakúlt, niektoré sa ale vymedzili napríklad proti prespávaniu v budovách škôl. Prečo je tento aspekt stávky dôležitý?

Prespávanie je jednak pre realizáciu nášho programu najlepším, pretože potrebujeme čas na fakultách využiť čo najviac v prospech našich činností, ako sú seminárne, diskusie, workshopy a podobne. Zároveň pokiaľ tu zostávame aj cez noc, je to viditeľnejšia forma protestu.

image

Propagačná grafika pre protestné podujatie.

Instagram/limityjsmemy/

Niktoré fakulty na druhú stranu uvádzajú, že prespávanie je neekologické a energeticky náročné. Čo hovoríte na tento argument?

Je pravda, že pokiaľ  sme na fakulte cez noc, tak se tu musí svietiť, kúriť a podobne. Zhodli sme sa, že prespávanie bude prebiehať najúspornejšie ako sa dá, to znamená, že si zaisťujeme vlastné hygienické potreby, čistiace prostriedky, ráno pomáhame s upratovaním. Skrátka chceme minimalizovať náklady na mimoriadnu prevádzku.

Mali by protestujúci vyjsť v ústrety vedeniu škôl, ktoré si prespávanie neprajú?

Rozhodovanie, či vyjsť, či nevyjsť v ústrety vedeniu škôl, majú v kompetencii len ľudia na konkrétnych fakultách, a to predovšetkým na základe zhodnotenia konkrétnej situácie. Povedal by som, že s vedením škôl by sme mali komunikovať a hľadať kompromisy. Zároveň si ale nemyslím, že úplne ustúpiť z našich požiadaviek je šťastným riešením, pretože ak chceme ukázať, že protest myslíme skutočne vážne, nemôžeme sa po prvotnom zastrašovaní stiahnuť do kúta.

Na sociálnych sieťach som zaznamenal mimo pozitívnych ohlasov aj to, že znemožňujete vzdelávanie študentom a študentkám. Ako funguje v túto chvíľu prevádzka univerzít?

Proti týmto obvineniam by som sa chcel za celý útvar ohradiť, pretože my nikomu nezakazujeme a neznemožňujeme účasť na prednáškach a vzdelávaní. Celý protest je pokojný, snažíme se nerobiť hluk a každý môže ísť na akúkoľvek prednášku v rámci bežnej výuky. Len vytvárame priestor naviac pre alternatívne formy výuky, a to v environmentálnom smere, čo je práve ten typ vzdelávania, ktorý má teraz obrovský zmysel.

 

To je aj jedna z vašich požiadaviek – začlenenie environmentálnych tém do výuky. Mal by sa program stávky premietnuť do chodu univerzít po ich konci?

Áno, to by sme určite chceli. Samozrejme, na humanitných fakultách je začlenenie ekologických predmetov do osnov zložitejšie, ale i tu je veľký priestor hovoriť napríklad o sociálnych dopadoch celého problému. Environmentálne témy by sa mali začleniť do programu každej inštitúcie.

Práve sociálnu tematiku, ktorú zmieňujete, veľa akcentujete v prehláseniach. Ako ide dohromady s riešením klimatickej zmeny?

Sociálny aspekt je v našich požiadavkách úplne zásadný. Chceme, aby sa riešila klimatická kríza, ale zároveň aby si to neodniesli zraniteľnejšie osoby. Náš hlavní naratív je v spojení klimatických a sociálnych otázok, ktoré idú nutne ruka v ruke, pričom tento fakt v našom prostredí nezaznieva dostatočne.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/influenceri, menuAlias = influenceri, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 14:51