StoryEditor

Vypredaná Pohoda otvorila brány svojho 25. ročníka. Pozri, ako vyzerá úvodná atmosféra festivalu

Miroslav KamodyČTKpc07.07.2022., 17:43h

Festival Pohoda potrvá tri dni, vyvrcholí v sobotu. Medzi najväčšie hviezdy patrí austrálsky spevák a muzikant Nick Cave so skupinou The Bad Seeds, ako aj britská kapela Libertines s frontmanom Petom Dohertym. Buď na Pohode celý víkend s Brainee.

Lajkuj Brainee.sk na

Najznámejší hudobný festival na Slovensku Pohoda sa po predchádzajúcich dvoch rokoch, keď konanie hromadných akcií v krajine výrazne ovplyvnila pandémia covid-19, vracia na letisko v Trenčíne, tento raz bez kapacitných obmedzení.

Tesne pred otvorením brán informovali organizátori aj o tom, že festival je definitívne vypredaný. Momentálne je nad trenčianskym letiskom zatiahnutá obloha a atmosféra sa príliš nepodobá na leto. V noci môže teplota klesnúť len na 13 stupňov.

Hlavné hviezdy

Trojdňová akcia, ktorá vyvrcholí v sobotu, ponúkne vystúpenie známych hudobníkov, umelcov z vojnou zasiahnutej Ukrajiny a bohatý sprievodný program.

Medzi najväčšie hviezdy tohto ročníka Pohody, ktorá začala písať svoju históriu pred 25 rokmi, patrí austrálsky spevák a muzikant Nick Cave so skupinou The Bad Seeds, ako aj britská kapela Libertines s frontmanom Petom Dohertym. Návštevníkom zahrajú aj austrálsky producent Flume, nórska speváčka Sigrid či formácia Metronomy, Black Pumas a Wolf Alice.

image

Miluješ Pohodu? Tento kvíz preverí, či si pravý fanúšik slovenskej festivalovej legendy

Organizátori akcie, ktorá sa postupne premenila na multižánrový festival, vyhradili časť programu ukrajinským umelcom. Na sobotu je naplánovaný koncert Luhanskej filharmónie.

Festivalu sa zúčastní aj iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá od napadnutia Ukrajiny ruskou armádou organizuje na Slovensku akcie na podporu Kyjeva. V jednom zo stanov ľudia budú môcť pripravovať balíčky s humanitárnou pomocou.

Takto vyzeralo otvorenie brán 25. ročníka festivalu pohoda

Vystúpiť mal aj Žbirka

Usporiadatelia spolu s českou skupinou Midi Lidi a slovenským spevákom a producentom Lacom Lučeničomom pripravili pripomienku tvorby legendy československej populárnej hudby Miroslava Žbirku, ktorý vlani zomrel vo veku 69 rokov. Pôvodne sa počítalo s tým, že na tohtoročnom ročníku Pohody zahrá Žbirka jeden zo svojich albumov.

Českú hudobnú scénu na festivale zastúpi Iva Bittová s kapelou Dunaj alebo formácia Bert & Friends. K sprievodnému programu festivalu tradične patria okrem iných rôzne diskusie. Jednej z nich sa zúčastní slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Pozri, ako vyzerali prípavy festivalu na trenčianskom letisku

Uplynulé dva ročníky Pohody výrazne poznamenali epidemické reštrikcie v súvislosti so šírením koronavírusovej nákazy. V roku 2020 sa konala on-line verzia festivalu, minulý ročník sa odohral s obmedzeným programom a len pre tisíc návštevníkov v každý deň akcie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:57