Boli sme v zákulisí Cirque du SoleilBrainee/Miroslav Kamody, Facebook/OVO - Cirque du Soleil
StoryEditor

FOTO Boli sme v zákulisí najlepšieho cirkusu sveta. Takto vyzerá život v Cirque du Soleil, už čoskoro sa vráti na Slovensko

Miroslav Kamody21.06.2023., 09:30h

Desiatky ľudí bez náznaku strachu lietajú vzduchom na gigantickom pódiu, v zákulisí sa ďalší šplhajú po vysokých konštrukciách, iní oddychujú na zemi s telefónom v ruke. Cirque du Soleil neponúka len najlepšiu akrobatickú šou na svete, je to životný štýl, v ktorom zo seba každý vydáva maximum.

Lajkuj Brainee.sk na

Stojíme pred pražskou O2 Arénou, najväčšou krytou viacúčelovou halou v celej Českej republike. Jej okolie je v popoludňajších hodinách v podstate opustené, ľudia sa hrnú len do blízkeho obchodného centra. 

V útrobách štadióna však ticho nie je. Desiatky ľudí neúnavne trénujú na večerné predstavenie, ktoré bude zaplnené do posledného miesta. Na plné haly ľudí, ktorí so zatajeným dychom sledujú niekedy až priam neskutočné akrobatické kúsky, sú vystupujúci z Cirque du Soleil (v preklade Cirkus Slnka, často nesprávne prekladaný aj ako Slnečný cirkus) zvyknutí.

image

Pohľad na skúšku Cirque du Soleil niekoľko hodín pred začiatkom pražského predstavenia OVO.

Brainee/Miroslav Kamody

Ešte predtým, ako sa brány českej arény otvoria pre verejnosť, ktorá si bude môcť pozrieť vystúpenie s názvom OVO (to od 19. do 22. októbra zavíta aj na bratislavský zimný štadión Ondreja Nepelu), dostávame jedinečnú príležitosť nazrieť do zákulisia najslávnejšieho cirkusu sveta.

Poď sa s nami pozrieť za oponu toho najlepšieho, čo svet umeleckej akrobacie aktuálne ponúka.

 

Lístky teraz kúpiš v zľave!

Týždeň s Cirque, celosvetová oslava tohto úžasného zoskupenia, je tu! Cirque du Soleil si ako súčasť narodeninových osláv pre vás pripravilo vstupenky za zvýhodnené ceny. Pripravte sa na strhujúcu akrobaciu a veľkoleposť predstavenia OVO už od 19.-22. októbra v Bratislave. Vstupenky za zvýhodnené ceny kúpite cez Ticketportal

Narodeninová akcia platí len do 26.6. na predstavenia:

19.10.2023 20:00

20.10.2023 20:00

22.10.2023 17:00

image

Lístky teraz kúpiš za zvýhodnenú sumu

Vivien

Vstúp do sveta hmyzu

Otvárame dvere do hlavnej časti haly a pred nami sa zjavuje gigantické pódium posiate skúšajúcimi účinkujúcimi. Zadná stena je široká osem a vysoká devätnásť metrov, no to nijako nebráni v tom, aby sa akrobati na veľkých trampolínach vyšvihli s ľahkosťou na jej samý vrchol a potom sa bez strachu opäť hodili dole.

image

V rámci predstavenia OVO uvidíš 52 umelcov. Dokopy sa o celú produkciu stará stovka ľudí z 25 krajín sveta.

Brainee/Miroslav Kamody

Režisérkou celého predstavenia je Brazílčanka Deborah Colker, ktorá sa pri tvorbe inšpirovala farebnosťou a energickosťou svojej domovskej krajiny. Celé predstavenie nás vezme do fascinujúceho sveta drobného hmyzu, ktorý je narušený obrovským vajcom (z portugalčtiny Ovo).

„Máme chrobákov, pavúky, mravce, cvrčkov, motýle, lienky, muchy, vážky, svetlušky,” vymenúva pre Brainee PR manažérka Janie Mallet. Šou sa od svojej premiéry v roku 2009 stretla s obrovským úspechom po celom svete. Svedčí o tom aj fakt, že 11. mája tohto roku oslávila nielen 14. rok fungovania, ale zároveň aj predstavenie s poradovým číslom 3 500.

Pokiaľ sa v októbri rozhodneš predstavenie vidieť naživo, na vlastné oči uvidíš 52 umelcov - profesionálov, z ktorých viacerí majú za sebou aj olympijskú minulosť. Dokopy sa na šou podieľa 100 ľudí z 25 krajín, pričom celú produkciu preváža z mesta do mesta každý týždeň 23 kamiónov.

Tento gigantický kolos, v ktorom nechýbajú vlastní kuchári, množstvo kostýmov, ale napríklad aj 46 práčok, takto už celé roky križuje svet a divákom zakaždým vyráža dych.

image

Stage nachystaný na večerné vystúpenie v pražskej O2 aréne.

Brainee/Miroslav Kamody

Úplne iná liga

Presvedčiť sa o tom môžeme už na samotnej skúške. Desiatky tiel letia priestorom, aby nakoniec dokonale a s gráciou pristali na vyhradenom mieste. Medzi nimi je aj Zander Biewenga na veľkej trampolíne a Kilian Mongey, ktorý každú chvíľu na počkanie robí sériu sált, z ktorých by bežného človeka okamžite rozbolela hlava.

„Začínal som s gymnastikou, no v tomto smere toho človek okrem súťaženia príliš veľa robiť nemôže. Chcel som rozšíriť svoje obzory a vystupovať aj naživo pred ľuďmi na veľkom pódiu. Cirque du Soleil je bezkonkurenčne jedna z najväčších spoločností na svete, takže som na sebe tvrdo pracoval, aby som sem mohol prísť a vystupovať po celej planéte,” hovorí pre Brainee Zander.

image

Zander Biewenga letí vzduchom na trampolíne pri skúške na predstavenie. Vystupuje už šesť rokov, do Cirque du Soleil prišiel tesne pred pandémiou.

Brainee/Miroslav Kamody

Ten vystupuje už šesť rokov, no do Cirkusu Slnka sa dostal pomerne nedávno. „Prišiel som tesne pred pandémiou. Bol som tu pár mesiacov a potom prišli obmedzenia.”

Kilian je pri rozprávaní o svojej ceste o niečo konkrétnejší. „Prvýkrát som Cirque du Soleil videl naživo, keď som mal 11 rokov v mojom rodnom Paríži. Moja mama Cirque du Soleil miluje, takže ma jedno dňa zobrala na vystúpenie Alegría. V tom čase som sa už venoval gymnastike a keď som tú šou uvidel, zostal som v nemom úžase,” spomína.

Od tohto momentu vedel, že sa chce k týmto umelcom pridať aj on. Okrem gymnastiky preto začal chodiť aj na hodiny tanca, herectva a aj tumblingu (gymnastická disciplína, v ktorej účastníci predvádzajú sériu akrobatických zručností na 25 metrov dlhej odpruženej dráhe, pozn.), aby sa zdokonaľoval v každom smere.

image

Keď mal Kilian Mongey 19 rokov, začal do Cirkusu Slnka posielať svoje videá. O dva roky na to sa mu ozvali a ponúkli mu zmluvu.

Brainee/Miroslav Kamody

„Keď som mal 19 rokov, začal som do Cirque du Soleil posielať svoje videá so správami, že ich obdivujem a veľmi rád by som sa k nim chcel pridať. O dva roky neskôr ma kontaktovali, ponúkli mi zmluvu a splnili mi môj sen. Trvalo to desať rokov, ale stálo to za to,” dodáva mladík, ktorý s týmto cirkusom vystupuje už siedmy rok.

Kostýmy, ktoré vyrážajú dych

Stať sa súčasťou tohto kolosu znamená obetovať mnohé, no zároveň stáť po boku tých najlepších. A jedna vec je robiť gymnastické kúsky v športovom oblečení, a druhá v pestrofarebných kostýmoch. O tie sa postarala francúzsko-kanadská kostymérka Liz Vandal.

image

Pre šou OVO boli vytvorené najväčšie topánky, ktoré sa kedy v Cirque du Soleil objavili.

Brainee/Miroslav Kamody

„Liz pri tejto šou odviedla kus vynikajúcej práce. Nechala sa inšpirovať rôznymi druhmi hmyzu, kostýmy sú pestrofarebné a zároveň funkčné, takže umelci nemusia myslieť na nič iné, pretože im perfektne sedia,” vysvetľuje nám manažérka Janie Mallet.

„Myslím si, že jednou z najväčších výziev bolo vytvoriť kostýmy, ktoré sú na pohľad nádherné a farebné, ale zároveň sa v nich umelci nemusia nijako obmedzovať a ukazovať svetu svoje akrobatické umenie.” Jedným z najkomplikovanejších kostýmov je cvrček, ktorého súčasťou sú veľké nohy, ktoré majú umelci pripevnené od pása až po členky na nohách.

image

Kostýmy k šou OVO navrhla Liz Vandal a evokujú vzhľad hmyzu. Na fotke môžeš vidieť nožičky cvrčkov.

Brainee/Miroslav Kamody

„Vďaka tomu vytvárajú dokonalú ilúziu cvrčkov. Ale vytvoriť ich bol skutočne náročný a dlhý proces, pretože keď koleno umelca ide vpred, noha cvrčka ide dozadu tak, aby to celé fungovalo. Vytvoriť niečo také bolo skutočne nápadom génia. Je to jeden z mojich obľúbených kostýmov,” hovorí Mallet.

Pripravení na každú situáciu

Svoje by o tom vedel povedať aj Zander, ktorý jedného z cvrčkov stvárnil. So smiechom hovorí, že najťažšie pre neho bolo zvyknúť si na to, že je chrobák. „Naozaj sa musíš naučiť, ako byť chrobákom, ako nevyhnutne neukazovať ľudské emócie, ale zároveň tie emócie stále ukazovať. Svoju myseľ musíš musíš kompletne prestaviť, aby to celé fungovalo. Je to veľmi zaujímavé, ale spočiatku to bolo naozaj náročné,” vysvetľuje.

image

Kostýmy sú pestrofarebné a ich detaily vyrážajú dych.

Brainee/Miroslav Kamody

A čo sa stane, ak niekto z účinkujúcich vypadne? „Trénujeme a snažíme sa pripraviť na každú neočakávanú udalosť. Bezpečnosť je pre nás prvoradá, ale aj nám sa niekedy stane, že niekto sa v deň vystúpenia necíti dobre a nemôže vystupovať. V rámci celého obsadenia šou tak sú ľudia, ktorí sú si navzájom zálohou. Aby som to vysvetlila na príklade - jeden z cvrčkov je zároveň náhradníkom pre modrú muchu,” hovorí Janie Mallet.

Títo záložníci v priebehu týždňov a mesiacov občas trénujú aj svoje záložné postavy, aby si všetci boli istí, že výmenu si nikto nevšimne. „Na rozdiel od divadla, my nemáme žiadnych čakajúcich náhradníkov, ktorí sa v prípade vypadnutia dostavia. Väčšinu času sú takmer všetci umelci priamo na pódiu, takže keď niekto vypadne, snažíme sa situáciu vyriešiť úpravou niektorých aktov.”

image

Šou OVO cestuje so 46 práčkami, ktoré bežia v podstate vkuse, aby boli kostýmy a oblečenie každý deň nachystané pre vystupujúcich.

Brainee/Miroslav Kamody

Všetci za jedného, jeden za všetkých

Základom pre fungovanie takéhoto masívneho kolosu je disciplína a náročné skúšky. Trénuje sa priamo na javisku, čo sme mali možnosť vidieť aj my, no umelci majú možnosť trénovať aj v backstagi, a to aj priamo počas predstavenia. Okrem toho majú vlastné silové tréningy a kardio.

Čerešničkou na torte je, že každý z nich má na starosti svoj vlastný make-up. Po prijatí do Cirque du Soleil každý akrobat prejde kurzom, kde sa naučí vytvoriť si svoj jedinečný vzhľad pre svoju postavu. Počas našej tour v zákulisí sme napríklad stretli s jedným vystupujúcim, ktorý mal na sebe make-up pre iné vystúpenie, ktorého tvorbu konzultoval s produkciou cez Zoom.

image

O make-up sa stará každý vystupujúci sám.

Brainee/Miroslav Kamody

„Povedal by som, že na začiatku bolo najťažšie zvyknúť si na to tempo. Každý týždeň meníme mesto, v ktorom vystupujeme. Niekedy ide o naozaj dlhé vzdialenosti a môže to byť únavné. Si odlúčený od ľudí, na ktorých ti záleží najviac. Keď som sa už ale do toho dostal, zostal som vďačný za to, že môžem cestovať po celom svete a objavovať nové kultúry,” hovorí pre Brainee Kilian.

Obaja umelci sa však zhodujú, že aj napriek disciplíne majú stále priestor na bláznenie či objavovanie miest. „Hlavne v zákulisí sa stále bavíme. Na pódiu máme občas príležitosť trochu blbnúť a zabávať sa, ale samozrejme to nerobíme príliš často. Aj počas šou sa však nájdu momenty, kedy máš príležitosť trochu si zablbnúť,” konštatuje pobavene Zander.

image

23 kamiónov každý týždeň presúva celý stage z mesta do mesta. Spolu s gigantickými konštrukciami sa presúva aj stovka ľudí, gastrozázemie či desiatky práčok.

Brainee/Miroslav Kamody

Ako ho dopĺňa Kilian, „postupne nájdeš ten správny mix medzi tým byť profesionál a užívať si zábavu. Stále sme aj skupina mladých ľudí, ktorí radi po šou vybehnú do mesta na pivo. Toto je moja druhá rodina a každý čas strávený s nimi je dobre stráveným časom.”

Majú čas aj na seba

Počas presúvania sa či voľných dní majú vystupujúci dostatok času na objavovanie miest. Zander zvyčajne oddychuje a užíva si čaro miest, Kilian sa sústredí aj na objavovanie nových kultúr. 

image

Vystupujúci počas tréningu na zadnej hrazde, ktorú bežný návštevník podujatia len tak neuvidí.

Brainee/Miroslav Kamody

„Je to veľmi inšpirujúce a núti ťa to rásť a mať otvorenú myseľ. V skupine je aj jeden z mojich najlepších priateľov, takže keď máme viac dní voľna, nasadneme na vlak a odvezieme sa ďalej, aby sme mohli objavovať a spoznávať. Je to skvelý život,” dodáva.

A čo šou OVO robí vlastne takou výnimočnou? „Fakt, že dokáže strhnúť ľudí každého veku. Máme (Cirque du Soleil, pozn.) množstvo šou, ktoré sa zameriavajú na detského alebo dospelého diváka. OVO však dokáže zaujať všetkých a každý veľmi rýchlo pochopí, aký príbeh sa pred ním odohráva,” hovorí Zander.

„Môžete prísť so starými rodičmi aj deťmi a vytvoriť si spoločné spomienky,” dopĺňa ho Janie. „Nie je tu žiadne rozprávanie, pretože každá postáva prehovára hmyzím jazykom a podobnými zvukmi. Naozaj máte pocit, že sa na dve hodiny vydávate do sveta úplne odlišného ekosystému. Tá šou je pestrofarebná, povznášajúca a obšťastňujúca.”

Do nášho hlavného mesta dorazí najlepšia verzia OVO

Do Bratislavy však ani zďaleka neprichádza rovnaká šou, akú svet prvýkrát videl v roku 2009. A to je len a len dobre. „Podstata predstavenia zostáva rovnaká. Od začiatku vystupovania sme na nej ale stále pracovali, vylepšovali a zdokonaľovali ju. Takže áno, je tu niekoľko zmien oproti pôvodnej show - v prvom rade bola šou pôvodne vytvorená pre šapitó.”

V roku 2015 prešlo OVO veľkou transformáciou, aby mohlo ísť do arén a hál po celom svete. Vytvorila sa nová veľká stena, väčšie pódium, nové kostýmy aj rekvizity a pridali sa aj niektoré akty. Obdobie počas pandémie využili na tvorbu troch nových aktov a vylepšenie niektorých prvkov či vtipov.

„Takže šou si stále zachováva svoju esenciu, no definitívne ide o jej novšiu verziu. Povedala by som, že to je OVO verzia 3.0, ktorú uvidia aj ľudia v Bratislave. Neustále na dennej báze trénujeme, skúšame nové triky, prechody a veci, aby bola celá šou neustále fresh,” dodáva.

image

Zadná časť veľkej steny, ktorá tvorí základ pre hlavný stage.

Brainee/Miroslav Kamody

Slovenska sa nevedia dočkať

A ako sa vystupujúci tešia na návštevu Slovenska? „Veľmi! Teším sa na každé mesto, v ktorom budeme vystupovať, ale na Slovensku som ešte nikdy predtým nebol, takže to bude zážitok, ktorého sa neviem dočkať,” hovorí s nadšením Kilian. 

„Väčšina Európy, kde sme doteraz vystupovali, bola veľmi pekná a ja osobne som naozaj nadšený, že tu môžem byť. Teším sa na každú jednu z nadchádzajúcich krajín,” dopĺňa ho Zander. 

image

Pódium tesne pred začiatkom šou OVO. Dominuje mu obrovské vajce o veľkosti 8,5 metra na šírku a 7 metrov na výšku.

Brainee/Miroslav Kamody

Na rozdiel od týchto dvoch umelcov, Janie už v našom hlavnom meste bola, konkrétne so šou Toruk, ktorá je inšpirovaná filmom Avatar. „Je to nádherné mesto, mám ho veľmi rada. Spomínam si, že keď sme v Bratislave boli naposledy, publikum bolo veľmi živé, srdečné, príbeh preciťovali spolu s nami. Myslím si, že to bude veľmi príjemná zastávka, na ktorú sa veľmi teším,” dodala na záver.

Cirque du Soleil

V quebeckom mestečku Baie-Saint-Paul založil Giles Ste-Croix skupinu pouličného divadla Les Échassiers de Baie-Saint-Paul. Táto skupina sa zúčastnila niekoľkých lokálnych festivalov. V roku 1984 sa pretransformovala a s názvom Cirque du Soleil pod vedením Guya Lalibertého začala dobývať svet zábavy.

Z pôvodných pouličných umelcov sa stal jeden z najznámejších a najpopulárnejších cirkusov na svete, ktorý nikdy nepoužíval zvieratá. Namiesto toho si dal za cieľ posúvať talent a imagináciu na nové úrovne. Momentálne zamestnáva viac ako 4-tisíc ľudí.

Na Slovensku sa Cirque du Soleil prvýkrát predstavil vo februári 2012 so šou Saltimbanco, následne aj v septembri 2013 aj s Alegríou. Neskôr nasledovali vystúpenia Quidam, Varekai, Toruk a naposledy minulý rok aj Corteo. Od 19. do 22. októbra zavíta Cirkus Slnka vďaka produkčnej spoločnosti Vivien do Bratislavy so šou OVO. Lístky si môžeš kúpiť v sieti Ticketportal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:09