Naľavo snímka z filmu Piargy, napravo protagonistka z filmu Obeť.Arina, Continental Film/brainee X Canva/
StoryEditor

Rozdali filmové ceny Slnko v sieti. Piargy valcovali vo väčšine kategórií a za najlepší hraný film vyhlásili Obeť

TASR16.04.2023., 10:52h

Národné filmové ceny Slnko v sieti sú určené na ocenenie najkvalitnejších filmov a tvorivých výkonov slovenskej kinematografie.

Lajkuj Brainee.sk na

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila v sobotu 15. apríla laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za rok 2022, informuje TASR. 

image

Oscary 2023: Pozreli sme sa, na ktorých streamovacích platformách si môžeš pozrieť väčšinu ocenených filmov

Slávnostnému večeru v Slovenskom rozhlase v Bratislave dominoval film Piargy so ziskom 11 ocenení, patrí mu aj Cena divákov. Film Obeť získal titul najlepší hraný film a jeho režisér Michal Blaško zvíťazil aj v kategórii najlepšia filmová réžia.

Piargy režiséra Iva Trajkova získali národnú filmovú cenu za najlepší scenár (Jana Skořepová, Ivo Trajkov), najlepší kameramanský výkon (Peter Bencsík), strih (Michal Reich), zvuk (Juraj Baláž, Ivo Heger), najlepšie vizuálne efekty (Jaromír Pesr, Michal Plicka), uspel aj v kategóriách kostýmy a masky, v oboch patrí ocenenie Anite Hroššovej, a v kategórii najlepší architekt – scénograf (Tomáš Berka).

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe podala podľa SFTA Judit Pecháček Bárdos - Slnko v sieti získala za postavu Juliše vo filme Piargy. Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe podala v tomto filme Jana Kvantiková v úlohe Johanky.

image

Žijeme v kríze osobných identít. Dýcha a parazituje tu slovenská odroda východných oligokracií, hovorí režisér Boroš

Attila Mokos si po Slnko v sieti prišiel dvakrát: zvíťazil v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe za postavu Jána Roháča vo filme Piargy a cenu za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe získal za postavu Lučána Ármina Wámbéryho vo filme Čierne na bielom koni režiséra Rasťa Boroša. 

Ocenenie za najlepšiu filmovú hudbu si odniesli Pjoni a Rob za film Svetlonoc. Najlepším dokumentárnym filmom je snímka Dezo Hoffmann – fotograf Beatles režiséra Patrika Lančariča a producenta Patrika Pašša.

image

Režisér filmu Prvý Slovenský Pride: Na pódiu ma prekvapil Ftáčnik, nie je to len o výstredných ľuďoch

Titul najlepší animovaný film patrí snímke Tvojazem režiséra Petra Budinského a producentskej dvojice Barbora Budinská, Jan Hameeuw.

Akademici prvýkrát udelili národnú filmovú cenu v novej kategórii Najlepší televízny film/miniséria/seriál, v ktorej zvíťazila snímka režiséra Petra Bebjaka Jozef Mak.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 19:58