Odpadková móda.Twitter/magazineblind/
StoryEditor

Umelec prerazil vďaka odpadkovej móde. Kostýmy afrických street art umelcov ti vyrazia dych

Michal Čiernik31.03.2023., 08:00h

Belgický dokumentárny fotograf vo svojom seriáli Fulu Act zachytáva pouličných afrických umelcov, ktorí vyrábajú pozoruhodné kostýmy z predmetov nájdených na ulici.

Lajkuj Brainee.sk na

Bruselský dokumentárny fotograf Colin Delfosse vo svojom seriáli zachytáva pouličných umelcov v Kinshase, hlavnom meste Konžskej demokratickej republiky. Ich originálne kostýmy vyrábajú z vyradených parochní, drôtov, plechoviek od sódy či z vrchnákov fliaš.

Snažia sa tým zvýšiť povedomie o znečisťovaní životného prostredia v Konžskej demokratickej republiky. „Umelci takto odsudzujú spoločenské problémy ako nedostatok zdravotnej starostlivosti, znečistenie, odlesňovanie a nadmernú spotrebu,“ uvádza Delfosse. 

Obrovský demografický výbuch tohto dnes už tretieho najväčšieho mesta Afriky, spôsobil so zvyšujúcimi sa potrebami jeho obyvateľov katastrofu pre životné prostredie. Globálna ekonomika totiž viedla k masívnemu dovozu spotrebného tovaru a ten zase k ešte väčšej produkcii odpadu. „Dôsledky v číslach sú alarmujúce: 13 miliónov obyvateľov vyprodukuje každý deň 7 000 ton odpadu,“ opisuje fotograf. 

image

Konžský umelec Hemock Kilomboshi pózuje vo svojom gumovom kostýme v okrese Matonge v Kinshase. Kilomboshi, člen platformy Kinact, vystupuje v uliciach Kinshasy, aby upozornil na problémy globalizácie a ekonomického drancovania v KDR.

Twitter/ Mattshonfeld/

O probléme, ktorým najviac trpia chudobné štvrte, sa snaží belgický fotograf upovedomiť aj prostredníctvom svetovej fotografickej ceny Sony 2023. Tam sa Delfosse dostal so svojimi fotografiami do užšieho výberu. Výstava sa koná v Somerset House v Londýne od 14. apríla do 1. mája. 

image

Nekončia v oceánoch, ako ostatný odpad. V Afrike recyklujú žabky, vyrábajú z nich neuveriteľné veci

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:31