Volal ju Juanita a niesol si ju všade so sebou.Ministerstvo Kultúry V Peru/
StoryEditor

Je to moja Juanita. Muž prevážal v termo taške stovky rokov starú múmiu, roky s ňou žil a staral sa o ňu

iDnes.cz01.03.2023., 14:00h

Polícia v juhoperuánskom meste Puno narazila na stovky rokov starú múmiu v termo taške, ktorú našli v dodávke kuriéra donáškovej služby.

Lajkuj Brainee.sk na

Mladík uviedol, že múmia je v jeho rodine viac ako tridsať rokov. Dodal, že ju prevážal na vyhliadku nad riekou Mantaro ukázať svojim priateľom, píše sa na webe denníka iDnesk.cz.

image

Považovali ich za čarodejnice, upaľovali ich. Ženy to v minulosti nemali v oblasti medicíny jednoduché

Múmiu, ktorú podľa polície pomenoval Juanita, väčšinu času nechával vo svojej izbe a považoval ju za svoju duchovnú priateľku.

Podľa expertov, ktorí múmiu skúmali, 600 až 800 rokov staré telo patrilo pravdepodobne skôr 45 ročnému mužovi vysokému približne meter a pol. Múmia bola zabalená v obväzoch a pochovaná v polohe plodu.

Pred španielskou kolonizáciou bola mumifikácia bežnou súčasťou mnohých kultúr v tejto oblasti, ktorá teraz spadá pod Peru. Niektoré múmie sa pochovávali a iné sa vystavovali pri dôležitých sviatkoch.

image

Francúzska spisovateľka, ktorá vyčnievala z radu a patrila k najlepším. Používala však mužský pseudonym aj oblečenie

Zabavená múmia je teraz v správe peruánskeho ministerstva kultúry, ktoré dedičstvo krajiny spravuje. Dvadsať šesťročný muž bol spolu so svojimi dvoma priateľmi, s ktorými sa na mieste nachádzal, zatknutý a je vyšetrovaný pre podozrenie zo zločinu proti peruánskemu kultúrnemu dedičstvu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 10:59