Expracovník SpaceX kritizuje MuskaIG/eatstellarpizza, Unsplash/Planet Volumes
StoryEditor

Bývalý inžinier SpaceX založil startup s pizza robotmi a kritizuje Muska: Riešenie problémov na Zemi je dôležitejšie ako Mars

Miroslav Kamody16.01.2023., 08:00h

Otázkou je, či pizza roboty skutočne vyriešia problémy, ktorým naša planéta čelí.

Lajkuj Brainee.sk na

Pracovať pod Elonom Muskom vie byť mimoriadne náročné. Svoje by o tom vedel povedať v podstate každý, kto pracoval v niektorej z jeho firiem. A o zamestnancoch sociálnej siete Twitter radšej ani nehovoríme.

Mnohí z týchto, dnes už často bývalých, zamestnancov sa rozhodli otvorene hovoriť a kritizovať Muska za jeho nápady, ciele a riešenia. A ako informuje Bloomberg, najnovšie sa do miliardára pustil bývalý inžinier SpaceX.

image

Vesmírna misia, aká tu ešte nebola. NASA a SpaceX sa chcú pokúsiť presunúť Hubbleov teleskop

Od vesmírneho programu k pizzi

Benson Tsai opustil raketovú spoločnosť, ktorá hľadí smerom ku hviezdam, ešte v roku 2019. Vtedy sa rozhodol s dvomi bývalými kolegami, Brianom Langoneom a Jamesom Wahawisanom, spoluzaložiť firmu Stellar Pizza.

Táto spoločnosť chce prevádzkovať plne robotickú sieť reštaurácií, kde technológie dokážu servírovať pizzu každých 45 sekúnd. Aj keď spustenie kamennej prevádzky v Los Angeles sa nepodarilo podľa predstáv, s kamiónom jazdia po meste a dlho rozdávali pizze zadarmo.

A zatiaľ čo Musk svoje vesmírne ciele zameriava na kolonizáciu Marsu, Tsai pre Bloomberg povedal, že chce riešiť problémy na Zemi, nie na vzdialenej červenej planéte. „Riešenie problémov tu na Zemi je pre mňa naozaj dôležité,“ povedal.

Kolónia na Marse

Generálny riaditeľ SpaceX na Twitteri minulý rok v marci predpovedal, že ľudia sa dostanú na Mars do roku 2029. Povedal, že „ktokoľvek“ by si mal dovoliť dovoliť letenku na jeho raketoplány na červenú planétu, pričom odhaduje, že by stáli asi 100-tisíc dolárov (vyše 92-tisíc eur).

Vo videorozhovore vlani v apríli Musk varoval, že život na Marse rozhodne nebude príjemný. „Nebude to luxusné. Bude to nebezpečná, stiesnená, ťažká, tvrdá práca.“ Elon pritom chce vybudovať na planéte plnohodnotné mesto.

Podľa jeho výpočtov v roku 2019 predpokladal, že na jeho vybudovanie bude potrebný jeden milión ton nákladu. Cena za jeho dopravu na vyše 56 miliónov kilometrov vzdialenú planétu by sa mali pohybovať od 100 miliárd až do 10 biliónov dolárov.

Konkurenčný gigant

A zatiaľ čo Muskovým protivníkom vo vesmírnych pretekoch je miliardár Jeff Bezos so spoločnosťou Blue Origin, Tsai sa snaží konkurovať celosvetovo najúspešnejšej sieti pizzerií Domino‘s.

image

Vynašli v nej Margheritu. Talianski hygienici museli pre nesplnené štandardy zatvoriť slávnu pizzeriu

„Nesnažíme sa byť talianskou neapolskou pizzou čerstvo z rúry,“ povedal bývalý inžinier SpaceX. Domino‘s Pizza má ročné tržby viac ako štyri miliardy dolárov, no Tsai verí, že s mobilnými pizzeriami a menším počtom zamestnancov to zvládne lepšie.

Prvý kamión Stellar Pizza funguje v Los Angeles a „pravdepodobne sa túla okolo Juhokalifornskej univerzity,“ uvádza sa na webovej stránke projektu. Startup si zabezpečil v októbri investíciu 16,5 milióna dolárov, ktorú mu poskytla spoločnosť rizikového kapitálu Marcy Venture Partners rappera Jay-Z.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 12:42