Podnikateľ, zberateľ umenia a bývalý investičný bankár Tullio Masoni vytvoril na streche svojej vily zo 16. storočia v srdci Reggio Emilia to, čo považuje za najmenšiu vinicu na svete.Facebook/l‘astuto Sommelier/
StoryEditor

Fľaša z najmenšieho vinohradu na svete stojí päťtisíc eur. Jeho výrobca nechce, aby sa pilo

Michal Čiernik12.02.2023., 09:00h

Podnikateľ, zberateľ umenia a bývalý investičný bankár Tullio Masoni vytvoril na streche svojej vily zo 16. storočia v srdci Reggio Emilia to, čo považuje za najmenšiu vinicu na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Hrozno pestuje na streche budovy s adresou Via Mari 10, podľa nej pomenoval aj samotné víno. Toto miesto je známe okrem netradičného vína aj tým, že ho v roku 1859 navštívil Giuseppe Garibaldi, revolucionár, ktorý pomohol zjednotiť Taliansko. Aj samotné mesto Reggio Emilia je populárne a nie vínom. Je totiž rodiskom talianskej národnej vlajky „tricolore“.

„Môj otec sa venoval vinárstvu,“ povedal v rozhovore pre CNN Tullio Masoni. „Zdedil som skutočný vinohrad na vidieku okolo Reggio Emilia, ale keď som si to prepočítal, uvedomil som si, že by som naň minul viac peňazí, ako by som zarobil a tak som ho predal,“ prezradil Masoni. „Po 20 rokoch som to však oľutoval, a tak som si vyrobil vreckový vinohrad,“ priznal sa vinár.

Vinohrad veľký 18 metrov štvorcových

Via Mari 10 s rozlohou niečo viac ako 18 metrov štvorcových produkuje len 29 fliaš červeného vína ročne, ktoré potom Masoni oceňuje na 5 000 eur za kus. Vzhľadom na cenu sa fľaše nepredávajú vo vinotéke, ale v umeleckej galérii Bonioni Arte, len pár blokov odtiaľto.

image

Via Mari 10 s rozlohou niečo viac ako 18 metrov štvorcových produkuje len 29 fliaš červeného vína ročne.

Facebook/l‘astuto Sommelier/

Spojenie medzi vínom a umením začína ovocím, pretože vinič rastie na mrežiach, ktoré sú vlastne umeleckými dielami miestneho sochára Oscara Accorsiho. „Moje hrozno sa stáva unikátnym hneď, ako sa narodí,“ povedal Masoni.

image

Slovák pôsobil v najlepšej reštaurácii sveta. Prvý mesiac to v Nome polovica ľudí nedala, večera stála aj 800 eur

Víno dozrieva v dubových sudoch, ktoré sú tiež sochami iného miestneho umelca Lorenza Menozziho a majú reprezentovať muža a ženu. Masoni tiež požiadal Giuseppe Camuncoliho, etablovaného umelca komiksov Marvel, ktorý sa narodil v Reggio Emilia, aby nakreslil špeciálnu edíciu jeho etikety na víno. 

image

Fľaša z najmenšieho vinohradu na svete stojí päťtisíc eur.

Facebook/l‘astuto Sommelier/

V dôsledku toho povzbudzuje svojich kupcov, aby nikdy neotvárali fľaše, ale zaobchádzali s nimi ako s umeleckými dielami. „Som jediný výrobca vína na svete, ktorý hovorí, že by ste nemali piť jeho víno,“ povedal.

Mestský ruch mu dáva náskok pred vidieckym hroznom

Ako hnojivo pre svoj vinič odrody Sangiovese používa údajne zmes vajíčok, banánov, morských rias a slávičieho trusu. Kreatívny podnikateľ však vysvetľuje, že to čo vínu dáva jeho jedinečnosť je aj mestský ruch a zvuky prichádzajúce zo susedstva. Všetky hádky, nadávky a rôzne dialekty, podľa pestovateľa obohacujú ovocie a dávajú mu náskok pred vidieckym hroznom, ktoré si užíva len ticho.

image

Sekta, víno, útek z Japonska. Samuraj mal smolu, narodil sa v zlej dobe

Masoni odmieta názor, že by sa jeho víno dalo posudzovať tradičnými prostriedkami, napríklad izoláciou chutí v jeho bukete. „Pri prvom dúšku budete trochu zmätení, ale po niekoľkých sekundách vo vašom podnebí ožije niečo, čo otvorí vašu myseľ novému rozmeru,“ ponúkol na záver niekoľko jedinečných degustačných poznámok o svojom víne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:16