Čo navštíviť na Slovensku?iDnes/Jan Hocek
StoryEditor

Na mnohé z nich zabúdame aj my. Zahraničný portál zostavil 10 slovenských destinácií, ktoré by si mal v lete navštíviť

iDnes.cz14.07.2023., 08:00h
Lajkuj Brainee.sk na

„Slovensko patrí medzi obľúbené destinácie českých turistov, niektorí z nich jazdia k našim východným susedom pravidelne každý rok. Chcete aj vy objaviť kúzlo tejto malebnej krajiny? Prinášame vám desať tipov na výlety, ktoré vás rozhodne nesklamú,” píše sa na českom webe iDnes. Ktoré miesta autor Jan Hocek vybral?

1. Vystúpte na Sitno

Vyše tisíc metrov vysoká hora Sitno je najvyšším vrcholom Štiavnických vrchov. Leží blízko známeho mesta Banská Štiavnica a môže sa tak stať zaujímavým cieľom športovejšie založených návštevníkov tohto baníckeho mesta. „Rovnako ako náš Blaník, opriadajú Sitno početné povesti o tajomnom vojsku a vraj sa tu tiež nachádza aj brána do pekla.”

image

Chystáš sa na dovolenku? Vezmi si Brainee do uší. Toto je výber našich najpočúvanejších podcastových epizód

Výstup na vrchol vám zaberie asi hodinu a začať ho môžete pri Počúvadlianskom jazere, ktoré je obľúbeným kúpacím miestom s niekoľkými reštauráciami a požičovňou lodičiek.

Cesta na vrchol vás prevedie hustými lesmi a v závere pohodlne zdoláte strmý skalný útes, a to vďaka oceľovému schodisku. Odmenou za námahu vám bude vyhliadka z drevenej vrcholovej veže, avšak ešte lepšie panorámy sa otvárajú z mnohých vzdušných skalných východov v okolí vrcholu. Pod vrcholom leží zrúcanina rovnomenného hradu z 13. storočia.

image

Sitno

iDnes/Jan Hocek

2. Navštívte Čachtický hrad a Malé Karpaty

Pohorie Malé Karpaty síce rozlohou a výškou naozaj patria medzi menšie horské celky, akonáhle vás ale pohltia hlboké bukové lesy, budete mať pocit, že ste v totálnej divočine, ďaleko od civilizácie. Ocitnete sa v zelenom ostrove, ktorý vyrastá zo záhorskej nížiny a svahov pokrytých vinicami ako akási enkláva pôvodnej karpatskej prírody.

Napriek tomu, že sieť turistických trás je tu celkom hustá, nestretnete v horách, okrem južnej časti nad Bratislavou, príliš veľa pútnikov - snáď ich odrádza strmý a členitý terén a tiež neprítomnosť výraznejšej turistickej infraštruktúry.

image

Čachtický hrad

iDnes/Jan Hocek

To ale neplatí pre Čachtický hrad, ktorý leží v najsevernejšej časti Malých Karpát, a je veľmi obľúbeným cieľom turistov. Hrad sa preslávil predovšetkým vďaka Alžbete Bátoriovej, uhorskej šľachtičnej prezývanej Čachtická pani, povestnej tým, že sa na svojom zámku kúpala v krvi dievčat, aby si uchovala svoju krásu. Zrúcanina sa týči na vápencovom kopci v nadmorskej výške 375 metrov a tvorí tak neprehliadnuteľnú dominantu s ďalekými rozhľadmi.

3. Preskúmajte planiny Slovenského krasu

Národný park Slovenský kras sa nachádza vo východnej časti Slovenska pri hraniciach s Maďarskom a po Veľkej Fatre ide o druhý najmladší národný park Slovenska, ktorý bol vyhlásený roku 2002.

Krajinu Slovenského krasu tvorí sedem planín, oddelených hlbokými roklinami a kaňonmi. Nájdete tu nielen cez 1 300 jaskýň, ale aj početné závrty, kaňony a tiež 10 národných prírodných rezervácií. Štyri jaskyne sú sprístupnené, jedná sa o jaskyne Domica, Jasovská, Gombasecká a Krásnohorská.

image

Náhorná planina Slovenského krasu

iDnes/Jan Hocek

Slovenský kras patrí k lokalitám s unikátnymi vápnomilnými kvetinami, na jar tu na planinách a hranách kaňonov rozkvitajú vzácne hlaváčiky a poniklece a množstvo ďalších kvetov. Peší turisti tu nájdu početné možnosti pre jednodenné výlety i viacdenné túlanie nádhernou a pestrou krajinou.

4. Pozrite sa na Bratislavu z mosta SNP

Hlavné mesto Slovenskej republiky má oproti svojej českej „sestre“ Prahe jednu obrovskú výhodu: všetko je tu tak blízko seba, že na pešie preskúmanie tejto metropoly na Dunaji nám naozaj stačí jeden jediný deň. Nad historickým centrom sa na návrší vypína typická štvorhranná budova Bratislavského hradu a z druhého brehu Dunaja pozerá 90 metrov vysoká veža moderného mosta SNP. Ťažko povedať, ktorá z týchto dvoch stavieb je pre Bratislavu typickejšia.

image

Ervin otvoril v Bratislave bistro Banchan: V Kórei ti naservírujú niečo, čo na teba z taniera žmurká. Za dva mesiace som tam schudol 25 kíl

Jedinečnú vyhliadku nad mostom SNP pozná každý pod prezývkou UFO. Na panoramatickú vyhliadkovú plošinu nad mestom vás vyvezie výťah, takže sa ani nezadýchate. Priamo cez rieku sa otvára panoráma hradu, kostola sv. Martina a historického centra Bratislavy. Široký Dunaj sa ako dlhý had vinie od západu na východ a mizne kdesi v zeleni lužných lesov Podunajskej roviny.

Keď si návštevu načasujete na večerný čas, môžete pozorovať slnko, ako sa začína dotýkať kopčekov ležiacich pri neďalekom Devíne a jeho slabnúci svit pomaly nahrádza oranžové svetlo bratislavských pouličných lámp.

image

Výhľad z Mostu SNP

iDnes/Jan Hocek

5. Splavujte na pltiach prielom Dunajca

Pieninský národný Park leží na slovensko-poľskom pohraničí, východne od Vysokých Tatier. Jeho dominantou je výrazný vápencový vrchol Trzy Korony a tiež jedna z najkrajších slovenských riek - Dunajec.

Najznámejšou a najnavštevovanejšou oblasťou v Pieninách je určite Prielom Dunajca, kde si rieka vyhĺbila kľukatú cestu naprieč vápencovým pohorím. Plavba z Červeného Kláštora k ústiu Lesníckeho potoka patrí medzi vodákov k legendárnym a pokiaľ práve nedisponujete vlastným plavidlom, môžete si čistú rieku plnú rýb vychutnať na palube plti. Splav na „pltiach“ tu patrí k najväčším turistickým atrakciám.

image

Prielom Dunajca

iDnes/Jan Hocek

Pokiaľ vám hojdanie na vlnách nerobí dobre, môžete Prielom Dunajca prejsť pešo alebo na bicykli a užívať si pohľady na strmé skalné steny aj nádhernú rieku.

Zvyšnú päticu cestovateľských tipov na slovenské destinácie nájdeš na druhej strane.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 12:54