Dlhodobé žuvanie betelu môže mať vážne dopady na tvoje zdravie.Unsplash, Cavan Images/brainee X Canva/
StoryEditor

O tejte droge veľa ľudí nevie, celosvetovo je však najpoužívanejšou. Hovorí ti niečo betelový oriešok?

mor26.03.2023., 09:00h

Je stopercentne prírodný a funguje ako stimulant. Túto vysoko návykovú látku pritom ľudia využívajú už po milióny rokov. A ako všetko, čo nášmu mozgu robí dobre, aj betel pri dlhodobom užívaní vytvára viacero zdravotných rizík.

Lajkuj Brainee.sk na

Pri slove „návyková látka“ sa ti v hlave pravdepodobne vybavujú len nelegálne a nebezpečné pouličné drogy, ako heroín a kokaín. Asi nepočítaš aj s jedným malým na pohľad neškodným orieškom, ktorý rastie na stromoch v južnej Ázii.

image

Všetci mnísi skončili na odvykačke. Brali pervitín, testami neprešiel ani opát

Hovoríme o betelovom orechu, čo je semeno, ktoré rastie na arekovej palme. Najbežnejší spôsob, akým sa betel užíva, je nasekať ho na tenké prúžky a zrolovať do betelového listu s rozdrvenými mušľami alebo haseným vápnom, tak to na svojom webe uvádza Alcohol and Drug Foundation.

Tento balíček zabalený v liste zvyčajne obsahuje aj ďalšie zvýrazňovače chuti, ako sú klinčeky, kokos, cukor, kardamón, muškátový oriešok, ovocné extrakty, sirupy a tabak. V niektorých regiónoch je žuvanie betelového orecha bežnou kultúrnou praxou.

Orech však môže byť návykový a tiež mať niekoľko rizikových faktorov. Spočiatku dáva orech užívateľom pocit eufórie a bdelosti. Pre niektorých môže dokonca fungovať ako antidepresívum. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie však dlhodobé používanie betelového orecha môže spôsobiť závislosť a viesť k vážnym zdravotným problémom od žalúdočných vredov a srdcových chorôb až po rakovinu. Keďže ide o látku, ktorá sa žuje, mnohé zdravotné problémy spojené s betelovým orechom sú orálne.

image

Slovenského Escobara chytili v Kolumbii, chcel sa tam usadiť natrvalo. Michal bol u nás súčasťou ozbrojeného gangu

To môže zahŕňať zmenu farby zubov a ďasien, vredy v ústach, ochorenie ďasien a rakovinu ústnej dutiny. Ďalšími nepríjemnými prejavmi môžu byť psychózy, triaška, závraty, hnačky, vracanie, vysoký krvný tlak a samozrejme ďalšia závislosť na látke. To už neznie tak euforicky... 

Ale zdá sa, že ľuďom to aj tak nebráni v tom, aby to prežúvali. Podľa Science Daily betelový orech pravidelne používa 200 až 600 miliónov ľudí. Je tiež považovaný za štvrtý najpoužívanejší stimulant na svete po kofeíne, alkohole a tabaku.

V niektorých krajinách existujú prísne zákony týkajúce sa držby a dovozu betelových orechov vďaka aktívnej zložke nazývanej arecolín. Ale v USA aj vo Veľkej Británii je betel legálny.

image

Psychedeliká nie sú drogy a nevzniká na nich závislosť, hovorí česká terapeutka, ktorá lieči svojich klientov ketamínom

Ako už bolo povedané, nevýhody tejto látky skutočne prevažujú nad jej prípadnými pozitívami. V prípade, že si chceš rýchlym spôsobom zničiť zuby, bude však betel určite niečo, po čom by si mal siahnuť ako prvé. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 00:16