Strid patrí nielen k najvražednejším tokom v Anglicku, ale rovno na celom svete.Profimedia/
StoryEditor

Táto rieka vyzerá ako z rozprávky. V skutočnosti ide o jedno z najsmrteľnejších miest, kde ľudia už stáročia zomierajú

iDnes.czRadomír Dohnal02.09.2022., 10:00h

Obyvatelia Yorkshire ostro odlišujú, či hovoria o pokojnej regionálnej riečke Wharfe, alebo o jej úseku, nazývanom Strid. Zatiaľ čo Wharfe je pre nich obyčajnou riečkou, Strid je miestom, ktoré vábi a doslova požiera neopatrných ľudí. Patrí nielen k najvražednejším tokom v Anglicku, ale rovno na celom svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Ešte než vtečie do mohutnejšej Ouse, prejde riečka Wharfe vidieckou krajinou 105 kilometrov. Dĺžka toku ju teda radí na 21. miesto v celej ostrovnej Británii, avšak svojou preslávenosťou spadá niekam do hlbokého priemeru. Ak nepatríš k miestnym, šumenie Wharfe ťa za srdce chytí len ťažko, píše Radomír Dohnal z iDnes.cz

Vo svojich neregulovaných partiách sa vlní širokými meandrami, plynie lenivo medzi pastvinami a hájikmi. Pri dolnej časti toku je obmedzene splavná, určitý význam má ako prirodzená zemepisná hranica, deliaca Yorkshire na západnú a severnú časť. Inak je skôr fádna. Teda s výnimkou jediného úseku, zvaného Strid.

image

Škoda za státisíce či pád do sopky. Toto sú situácie, pri ktorých sa robenie selfie premenilo na katastrofu

Zľudovené riekanky hovoria, že za každý ľudský život, ktorý si v Yorkshire vezmú rieky, si ich Wharfe vezme rovno päť. Miestni obvykle hneď dodajú, že tým nie je myslená rieka ako taká, ale len Strid, jedna z častí rieky.

Dočista iné miesto

Pre svoju dramatickú odlišnosť je často popisovaná úplne oddelene od Wharfe, skoro ako keby k nej ani nepatrila. Zatiaľ čo rieka je ospalým priemerom Yorkshire Dales, Strid je skôr priemerom samotného pekla.

Na 37. kilometri svojho toku totiž rieka široká 27 metrov naráža na bariéru pieskovcových a vápencových skál a hľadá si nimi cestu približne dvojmetrovým korytom zovretým medzi balvanmi. Masa vody, ktorá sa snaží predrať cestu nepomerne užším profilom, tu získava obrovskú energiu.

image

Strid patrí nielen k najvražednejším tokom v Anglicku, ale rovno na celom svete.

Profimedia/

Regionálna riečka sa na ďalších 7-tisíc metroch svojho toku môže pochváliť prúdom rovnako mocným ako má Zambezi, Níl alebo Kongo. A podobne smrtiacim. Trojicu afrických veľtokov sa totiž nepokúsite len tak prekročiť. Ale temne hučiaci Strid, ktorý má v najužšom mieste iba 160 centimetrov šírky, k podobným kúskom bohužiaľ zvádza. Vyzerá to neškodne.

Klzké a machom obrastené kamene na oboch brehoch sú však veľmi nestabilné, a tak pokus skrátiť si cestu môže byť tým posledným činom, ktorý budeš v živote ľutovať.

Prvá obeť? Dedič panstva

​Strid si v minulosti vybral určite mnoho obetí na ľudských životoch, ale príbehy väčšiny z nich história prehliada. Výnimkou bol osud Williama de Romilly. To, že sa v roku 1152 utopil pri nešťastnom pokuse preskočiť Strid, kronikári príkladne zaznamenali. Išlo totiž o syna šľachtičnej a tiež potenciálneho dediča celého panstva.

 

Úmrtnosť tých, ktorí spadli do vody so šírkou potoka, je vraj stopercentná. Prúd totiž okamžite strhne každého pod hladinu a špirály vírov pripravia nešťastníka o vedomie, pokiaľ tak prv neurobí obitie o hrany skál pod vodou.

Telá rieka vydať nechce

Telá utopených, zmrzačené na nepoznanie, Strid „vyvrhne“ tam, kde sa z neho znovu stáva ona priemerná a ospalá Wharfe, široká už 90 metrov. Niekedy to trvá minúty, inokedy celé dni.

Sčasti preto, že úzke koryto, ktoré z povrchu vyzerá plytko, je miestami až nečakane hlboké, a v miestach s vápencovým podložím prúd vymieľa dutiny a podvodné jaskyne, v ktorých voda rotuje. Utopenci môžu v takej práčke zostať vlastne navždy, než ich vodou hnaný štrk rozdrví.

image

Na tento ostrov sa turisti nedostanú. V druhej svetovej vojne zohral zásadnú úlohu, dnes tu žije len 40 ľudí

Priemerná hĺbka koryta síce činí „len“ 4,5 metra, ale v jeho zahĺbených partiách nie je ani 9–13 metrov nič neobvyklé. Úzky Strid jednoducho klame telom, navonok vyzerá nevinne, ale je dokonale prepracovanou vodnou pascou.

Nebezpečné sú jeho nestabilné podomleté ​​brehy, ktoré zvádzajú k nahliadnutiu do hlbiny, obzvlášť zradný vie byť po dažďoch. V priebehu jedinej minúty dokáže zvýšiť výšku svojej hladiny skokovo o 1,5 metra. Spomínané riziká pripomínajú početné výstražné cedule, lemujúce turistický značený chodník Dales Way z Burnsallu až do Bolton Abbey.

Nie je to pekné čítanie: „Nebezpečenstvo nemusí byť za letného dňa príliš viditeľné, ale v tejto úzkej tiesňave už boli zmarené životy. Miestami je roklina hlboká viac ako 9 metrov, viac ako dva dvojposchodové autobusy na sebe. Strid je nebezpečný a v minulosti si vyžiadal obete na životoch. Držte sa prosím dostatočne späť a dávajte si pozor na klzké kamene.“

Aj napriek nespornej naliehavosti týchto varovaní si však Strid tu a tam vyžiada ľudskú obeť. Svetovú známosť mu vydobyla tragédia z augusta 1998, kedy v dravom prúde zahynuli manželia na svadobnej ceste. Telo ženy vydala rieka po šiestich dňoch, ostatky muža až po 57. A v roku 2010 sa tu utopil osemročný chlapec, ktorého jeho súrodenec nedokázal zachrániť.

Pokojná riečka Wharfe skutočne nemá so svojim zúženým úsekom menom Strid veľa spoločného. Rieka je pokojnou ukážkou vidieckej pohody Yorkshire. Ale Strid? Ten je kvôli svojej divokosti a zradnosti jedným z najvražednejších tokov na svete. 

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 20:03