Najvyššie stavby SlovenskaWikipedia, Eurovea City/
StoryEditor

Aj prvý slovenský mrakodrap sa pred nimi môže schovať. Toto sú najvyššie stavby našej krajiny

Miroslav Kamody27.08.2022., 17:00h

Najvyššia budova automaticky neznamená najvyššia stavba. Pozreli sme sa na to najvyššie, čo na Slovensku nájdeš.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo sa týka výnimočných stavieb na Slovensku, momentálne sa azda najviac hovorí o výstavbe prvého mrakodrapu, ktorým sa s výškou 168 metrov a 45 poschodiami stane Eurovea Tower v Bratislave. Aj keď je celkové dokončenie stavby naplánované na rok 2023, už teraz ide o najvyššiu budovu Slovenska.

To však neznamená, že ide o najvyššiu stavbu našej krajiny. Tá je v skutočnosti takmer raz taká vysoká ako prvý slovenský mrakodrap. Aby sme boli presný - aj keď bude Eurovea Tower najvyššou budovou krajiny, v zozname najvyšších stavieb Slovenska jej bude patriť až 19. miesto. Ktoré stavby sú teda najvyššie? 

V rámci seriálu Megalomanské stavby sme ti už preniesli:

image

Takto vyzerá opustená Kočnerova bytovka. Zlodeji ukradli, čo sa dalo, jeden vchod obýval drogovo závislý

5. Vysielač Laskomer (220 metrov)

Piatou najvyššou stavbou Slovenska je vysielač Laskomer, ktorý sa nachádza nad Banskou Bystricou na západnom okraji Starohorských vrchov. V minulosti slúžil ako anténa, v súčasnosti je nosný stožiar pre antény FM a DVB-T2. Postavený bol ešte v roku 1936 a dostal názov vysielač Tomáša Garrigua Masaryka.

Na jeho oficiálnom otvorení sa zúčastnili aj predseda vlády Milan Hodža, Andrej Hlinka, Jozef Országh, Ivan Dérer a ďalší. Počas SNP z neho vysielal Slobodný slovenský vysielač a budova má dodnes diery po guľkách guľometov po nemeckom nálete.

image

Vysielač Laskomer

Wikipedia/pe3kza/

4. Komín Duslo Šaľa (240,4 metra)

Duslo, a. s. je slovenská spoločnosť zaoberajúca sa výrobou priemyselných hnojív a dusíkatých zlúčenín. Patrí k najväčším podnikom chemického priemyslu v krajine. Počas svojej histórie sa vyprofilovalo na výrobcu minerálnych hnojív európskeho významu a globálneho dodávateľa gumárskych chemikálií.

V roku 1992 firma vo svojom areáli v Šali vybudovala komín, ktorý sa šplhá do výšky viac ako 240 metrov, čo z neho robí štvrtú najvyššiu stavbu Slovenska. 

image

Komín v Dusle Šaľa

Wikipedia/taz666/

3. Komín Elektrárne Nováky (300 metrov)

Na bronzovej priečke spomedzi najvyšších stavieb Slovenska sa nachádza komín elektrárne v Novákoch. O tej sa v poslednom čase vo veľkom hovorilo hlavne preto, že čoskoro jej pece zostanú studené. Kompetentné orgány nerozhodli o predĺžení prevádzky po roku 2023.

K tomu prispelo ukončenie ťažby uhlia na hornej Nitre. To však nemení nič na tom, že nad areálom sa rozprestiera 300 metrov vysoký komín, ktorý bol postavený ešte v roku 1976.

image

Komín v Elektrárni Nováky

Wikipedia/szeder László/

2. Vysielač Suchá hora (312 metrov)

Tento vysielač sa nachádza na vrchu Skalka v Kremnických vrchoch, blízko Kremnice a Banskej Bystrice. Bol postavený ešte v roku 1960 a vedľa neho sa nachádza samostatná telekomunikačná budova. Patrí medzi najvyššie položené supertally (viac ako 300 metrov) v Európe. Je len o 12 metrov nižší ako Eiffelova veža. Zaujímavosťou je, že vnútri sa nachádza obslužný výťah, ktorý premáva do výšky približne 260 metrov, túto trasu zvládne za 10 minút.

S výškou však prichádzajú aj problémy. V lete 1961 silná víchrica odfúkla celú strechu budovy vysielača a rozmetala ju po hrebeni. Ešte horšie to bolo v zime 1962, keď pri silnej námraze a nápore vetra spadlo z vrcholu sedemtonové anténové zariadenie do snehu.

image

Vysielač Suchá hora

Wikipedia/pe3kza/

1. Vysielač Dubník (318 metrov)

Absolútne najvyššou stavbou na Slovensku je vysielač Dubník, ktorý sa týči vo výške 318 metrov nad vrchom Dubník neďaleko rovnomennej osady v Slanských vrchoch. Bol postavený ešte v roku 1961 a vedľa neho sa nachádza voľne stojaca oceľová telekomunikačná veža.

Vysielač v minulosti potrápilo viacero problémov. V auguste 1968 bola vysielacia technika zničená ruskými okupačnými vojskami. Raz musel byť dokonca vysielač odstavený z dôvodu požiaru.

image

Vysielač Dubník

Wikipedia/milan Bališin/
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/cestovanie/tipy, menuAlias = tipy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 09:57