MauríciusX/Vlastimil Weiner
StoryEditor

Pláže, rum aj vodopády. Maurícius je exotika s dávkou luxusu aj dobrodružstva

iDnes.cz04.05.2024., 13:00h

Pálenica rumu, kúsok od nej vodopád a „sedemfarebná krajina“, ktorú vytvorila nerovnomerne chladnúca láva. K tomu palmy, biele pláže a azúrové more. Skratka raj, kde je možné takmer čokoľvek. Pokiaľ by si aspoň raz v živote chcel zažiť dovolenku ako vystrihnutú z katalógu cestovných kancelárií, potom Maurícius je správna voľba.

Lajkuj Brainee.sk na

V minulosti sa o krajinu preťahovali Portugalci, Holanďania, Francúzi aj Briti, ale pozorovať sa dá rovnako indické, čínske a kreolské vplyvy. Ide totiž o zaujímavú zmes kultúr a turista tak môže byť na Mauríciu svedkom bujarých pestrých festivalov a baviť sa s ľuďmi, ktorí sú až neuveriteľne priateľskí.

Alebo si na ostrove ležiacom asi 900 kilometrov východne od Madagaskaru môže užívať úplný pokoj v najluxusnejších hoteloch. Dá sa tam ležať na pláži, šnorchlovať, vychutnávať si mestskú divočinu aj tú prírodnú, kŕmiť korytnačky, obdivovať vodopády, ochutnávať rum, a mnoho ďalšieho, píše sa na portáli iDnes.cz.

image

Bratislavské letisko neprestáva prekvapovať. Po Istanbule predstavilo ďalšie nové linky do exotických destinácií

Mešita, tržnica aj vzácna známka

Typickú ostrovnú rozmanitosť ti so všetkou parádou predvedie hlavné mesto Port Louis, kde nebudeš vedieť, na čo sa pozerať a kam zájsť skôr. Odporúčame centrálnu tržnicu, miesto plné vôní a chutí, kde uvidíš druhy ovocia a zeleniny, o ktorých si možno nikdy nepočul. Predáva sa tam aj regionálny tovar, remeselné výrobky, šperky či oblečenie. A ak ťa baví vyjednávať ceny, budeš vo svojom živle. Priprav sa ale na to, že trh je veľmi rušný.

Pokoj potom môžeš zájsť načerpať do mestského parku Jardins de la Compagnie plného sviežej zelene, fontán a lavičiek alebo na nábrežie Caudan Waterfront, kde vznikla nákupno-relaxačná zóna. Vynechať by si nemal ani pamiatky, za videnie tu stojí pevnosť Fort Adélaide z 19. storočia, už len kvôli krásnemu výhľadu na mesto, koloniálne budovy, napríklad divadlo alebo sídlo vlády, múzeum Blue Penny ukrývajúce vzácnu známku Modrý Maurícius a cennú zbierku starých námorných máp či mešitu Jummah. Hneď za ňou začína Chinatown, čínska štvrť, takže keby si chcel na africkom ostrove zažiť aj niečo ázijské, stačí len vstúpiť.

More a pláže ako zo sna

Hoci je hlavné mesto skutočne zaujímavé, tým najlákavejším na Mauríciu boli, sú a pravdepodobne aj naďalej budú pláže. Kúpať sa dá v podstate po celom obvode ostrova, každá časť ale ponúka niečo iné. Na východe narazíš na oblasť Blue Bay, ktorá láka na úžasné korálové útesy a bohatý podvodný život, takže sa tam bude páčiť predovšetkým potápačom.

Kúsok nad Blue Bay je Pointe d’Esny s peknou plážou a krásnym pieskom za mestečkom Trou d’Eau Douce. Mimochdoom, odtiaľ sa vypláva na neďaleký ostrov Ile aux Cerfs, kde vás okrem nádherných lagún čaká aj množstvo vodných radovánok a atrakcií, navyše aj golfové ihrisko.

Na juhozápade je vyhľadávaná Le Morne Beach, hlavne kvôli pôsobivej hore Le Morne, ktorá sa nad plážou vypína. Na západe zase patrí k obľúbeným príjemne živé letovisko Flic en Flac alebo Tamarin, kde je možné pozorovať delfínov. A na severe je to šesťkilometrová pláž pri meste Pointe aux Piments, ktorá ponúka dlhé úseky s jemným bielym pieskom, romantické zátoky aj lávové kamene.

Rum, príroda, korytnačky a zase rum

Čo ešte neminúť? Napríklad národný park Black River Gorges plný úžasných vyhliadok a čistej prírody. Priamo v parku sa nachádza aj dedinka Charamel, v ktorej nájdeš pálenicu rumu a kúsok od nej vodopád aj „sedemfarebnú zem“, ktorú vytvorila nerovnomerne chladnúca láva. Zavítať môžeš tiež k siedmim vodopádom (Seven Waterfalls), tých je v skutočnosti deväť, dva sa ale nepočítajú pretože sa nachádzajú na súkromnom pozemku. Vidieť by si mal aj unikátnu prírodnú rezerváciu La Vanille Nature Park a pokochať sa pohľadom na korytnačky, krokodílov, makaky, netopierov a ďalších zvierat.

Neďaleko korytnačej rezervácie natrafíš aj na ďalšiu pálenicu rumu, v plantážnickej oblasti Saint Aubin. Ochotne ťa tam prevedú všetkými fázami výroby alkoholu. Súčasťou prehliadky je, samozrejme, aj ochutnávka trstinovej pálenky, ktorá tvojej dovolenke dodá ešte pár bodov navyše.

Informácie na cestu

  • Pri pobyte do troch mesiacov nepotrebuješ víza, stačí pas. Pri vstupe do krajiny je ale nutné predložiť spiatočnú letenku a potvrdenie o ubytovaní.
  • Teploty neklesajú pod 25 stupňov, od januára do marca ale často prší, v júli a auguste zase silno fúka. Ideálne je navštíviť ostrov na jar, od apríla do júna, či na jeseň, od septembra do decembra.
  • Mena v krajine je maurícijská rupia. Na ostrove je pomerne lacno, ušetriť navyše môžeš, keď sa budeš stravovať v pouličnom občerstvení a jazdiť autobusom.
  • Úradným jazykom je angličtina a francúzština.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. máj 2024 09:38