.Tieto jednodňové túry v Bratislave a jej okolí musíš vyskúšať.Instagram/Korzozalesie, Silviamihelova, Facebook/Danubiana Meulensteen Art Museum,/
StoryEditor

Veľkonočné prázdniny v okolí Bratislavy: Od romantických prechádzok nad Malým Dunajom až po túry s rozprávkovými výhľadmi

Michal Čiernik28.03.2024., 11:00h

Vyber si z našich tipov na krátky výlet v okolí Bratislavy, a preber svoje kosti zo zimného spánku.

Lajkuj Brainee.sk na

Máš už celú Bratislavu prejdenú a rozmýšľaš nad niečim novým? Ponúkame ti pár tipov na originálne výlety, ktoré sú len pár minút autom od hlavného mesta.

Hrady a zrúcaniny

Bratislava nie je len o Starom meste, Bratislavskom hrade či Devíne. V okruhu pár kilometrov od nášho hlavného mesta sa nachádzajú zaujímavé aj keď menej známe historické pamiatky s nádhernými výhľadmi na prírodu Malých Karpát.

image

Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža

Pre milovníkov staršej histórie odporúčame navštíviť rímsku pevnosť Gerulata v Rusovciach. Areál vykopávok vojenského tábora z 2. až 4. storočia v ktorom sa nachádza aj antické múzeum je však spoplatnené symbolickým poplatkom.

Okrem rímskej kultúry sa pri Bratislave nachádza aj veľkomoravské hradisko Neštich. Zvyšky tohto slovanského opevnenia sa týčia nad Svätým Jurom na výbežku Malých Karpát vo výške okolo 342 metrov nad morom. Túru môžeš spojiť rovno aj s výletom na zrúcaninu hradu Biely Kameň, ktorý sa nachádza na kopci oproti. Po žltej turistickej značke zo Svätého Jura si tam za 15 minút.

image

Ďalšou menej známou zrúcaninou, len na skok od Bratislavy je hrad Pajštún nad Stupavou.

Instagram/Silviamihelova/

Ďalšou menej známou zrúcaninou, len na skok od Bratislavy je hrad Pajštún nad Stupavou. Najlepší prístup na zrúcaninu je však z Borinky, po červenej turistickej značke sa k dychberúcim výhľadom dostaneš za menej ako hodinku.

Prales pri Bratislave

Zo Svätého Jura sa nedostaneš len na spomínané zrúcaniny ale aj do unikátneho a chráneného Jelšového pralesa Šúr. Nedotknutá a divoká príroda sa rozprestiera na 370 hektároch z toho 145 zapadá do ochranného pásma, ktoré je svojimi endemickými druhmi rastlín a živočíchov jedinečné v celej strednej Európe. V minulosti dokonca Šúr siahal priamo od Bratislavy až po Modru. Postupným vysušovaním močiarov a menením ich na polia sa však zmenšil na súčasnú veľkosť. Za Národnú prírodnú rezerváciu bol prales vyhlásený v roku 1952.

Korzo Zálesie

20 minút autom od Bratislavy v malej dedinke Zálesie, si môžeš vychutnať netradičnú romantickú prechádzku v prírode po drevenej promenády nad Malým Dunajom. Okrem pekných zákutí s výhľadom na prírodu k drevenému mólu pridali aj menšiu vyhliadkovú vežu, ktorá ti sprostredkuje brehy Malého Dunaja z iného pohľadu. Túto romantickú zastávku môžeš ideálne využiť v rámci cesty na alebo z väčšieho výletu.

image

20 minút autom od Bratislavy v malej dedinke Zálesie, si môžeš vychutnať netradičnú romantickú prechádzku v prírode po drevenej promenády nad Malým Dunajom.

Instagram/ Peter_blue_jacket/

Voda v Čunove

Počas horúcich dní sa nemusíš tlačiť na preplnených Zlatých pieskoch alebo na Kuchajde. Necelých 25 minút od betónových námestí hlavného mesta si môžeš užiť vlny Dunaja v Čunove. Okrem kajakov v Areáli Divoká Voda, si Yachter Clube Modrá Čajka požičať od vodného bicykla cez skúter až po samotnú plachetnicu aj s kapitánom.

Nie si fanúšik adrenalínu? Krásu Dunaja môžeš spojiť aj s moderným umením v Danubiana Meulensteen Art Museum alebo si spraviť prechádzku k neďalekým čunovským jazerám.

Pečniansky les

Ide o chránený areál a bývalý ostrov v severnej Petržalke, medzi Dunajom a štátnou hranicou s Rakúskom. Nájdeš tu nedotknutú prírodu a na mnohých miestach okruhliakové pláže, po ktorých sa dostaneš až k brehu Dunaja. Čerešničkou na torte sú ukryté vojenské bunke.

Kochova záhrada

Túto novo otvorenú záhradu si zamiluješ na prvý pohľad. Nachádza sa len pár minút pešo od pamätníka Slavín, z ktorého sa ti naskytnú nádherné výhľady na celé mesto. Počas prechádzky cez mesto môžeš obdivovať komunistickú architektúru (budova Slovenského rozhlasu, zrekonštruovaná Slovenská národná galéria či fontána Družba - najväčšia v celom meste).

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 08:57