Najväčšia slaná hora sveta Monte Kali.Twitter/kyukimasa
StoryEditor

Najväčšia hora soli ničí prírodu, rozrastať sa bude naďalej. Je taká veľká, že by pokryla ročnú spotrebu celého sveta

Radomír DohnaliDnes.cz18.04.2023., 12:00h

Mestečko Herringen leží pri rieke Werra, v priemernej nadmorskej výške okolo 220 metrov. Je preto skoro nemožné prehliadnuť o tri stovky metrov vyššiu horu, ktorá ich zatieňuje. Ide o Monte Kali, najväčšiu slanú horu sveta.

Lajkuj Brainee.sk na

Má nezvyčajný tvar, farbu aj zloženie. Horu soli, ktorá pokrýva plochu viac ako jednej stovky hektárov, by si v starších mapách nenašiel. Jej pôvod sa datuje až k roku 1973, kedy sa v širšom okolí nemeckého mesta Herringen rozbehla naplno ťažba uhličitanu draselného známeho ako potaš.

Bez tejto cennej suroviny sa ešte pred nedávnom nezaobišla výroba mydla, skla, hnojív ani syntetického kaučuku. Nález výdatných ložísk uhličitanu draselného mal teda zmeniť budúcnosť celého Herringenu. Ale ako sa neskôr ukázalo, nebola to nutne zmena len k lepšiemu, uvádza iDnes.cz.

image

Eko Inak Podcast: Všetko, čo chceš a potrebuješ vedieť o ekologickej katastrofe na rieke Slaná

Ročná spotreba celého sveta

Pri jeho ťažbe totiž vzniká ako vedľajší produkt chlorid sodný – kuchynská soľ. Avšak v takom množstve, že by sa s ňou dali v Nemecku soliť chodníky pokojne celý rok. 

Spoločnosť K+S Kali, ktorá je najväčším zamestnávateľom v širokom okolí, si dokázala zavčas vyjednať veľmi priaznivé podmienky. Odpadovú soľ tak od druhej polovice 70. rokov ukladá priamo v mieste spracovania. A na dohľad Herringenu.

Slaná hora dnes presahuje okolitú krajinu o 250-300 metrov nad horizont a tvorí ju zhruba 250 miliónov ton soli. To je len o trochu menej, než koľko jej ročne spotrebuje celý svet. Pravidelne sem pásové dopravníky nahrnú tempom 900 ton za hodinu približne 7,2 milióna ton soli ročne.

Soľná hora, známa aj ako Monte Kali, sa tak stala neprehliadnuteľnou dominantou regiónu. Pohľadom o ňu zavadíš kdekoľvek od Durínskeho lesa po Rhönské pohorie. Z jej vrcholku, usadeného vo výške 530 metrov nad morom, môžeš pozorovať celé údolie rieky Werra.

Slaná katastrofa

Ako prví sa začali sťažovať obyvatelia Gerstungenu, ležiaceho trinásť kilometrov po prúde rieky. Zdalo sa im, že voda je nejaká slanšia. Zvlášť po dažďoch pripomínala chuťou skôr Baltské more. A merania im dala za pravdu. Slanšie alebo rovno zasolené sa tiež postupne stali všetky studne v širšom okolí Herringenu.

image

 V okolí výsypky zmizol z pôdy všetok život.

Twitter/amitripstravel

Zvýšená slanosť je zrejmá aj zo vzoriek podzemnej vody a koncentrácia soli sa razantne zvýšila aj v poľnohospodárskej pôde. V okolí výsypky zmizol z pôdy všetok život. Zatiaľ čo inde by si v pôdnej vzorke našiel stovky druhov bezstavovcov, teraz tu prežívajú len slanomilné exempláre.

Bude sa rozrastať

Spoločnosť K+S Kali zatiaľ vždy dokázala prekľučkovať kontrolami. S tým, že koncentrácie soli sú v okolí jej výsypky možno trochu zvýšené, ale stále ešte spĺňajú limity. Licenciu na ťažbu si predĺžili do roku 2060, a ukladať soľ tu môžu rovnakým spôsobom až do roku 2030.

image

Katastrofa nevídaných rozmerov. Celosvetové centrum morskej biodiverzity zasiahla ropná škvrna z potopeného tankera

Počíta sa tiež s tým, že sa výsypka ešte rozrastie najmenej o 25 hektárov. Obria slaná hora teda bude dotvárať panorámu Herringenu ešte veľmi dlho.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 14:12