Muž vošiel autom na slávne Španielske schodyUnsplash/Ilnur Kalimullin, Polizia Roma Capitali
StoryEditor

Toto nemôže myslieť vážne. Turista v Ríme na Maserati poškodil slávne Španielske schody, vyhovoril sa na navigáciu

iDnes.czČTK15.04.2023., 09:00h

Dva až päť rokov väzenia a vysoká pokuta hrozí turistovi zo Saudskej Arábie, ktorý vlani v máji vo vypožičanom vozidle značky Maserati vošiel na Španielske schody v centre Ríma a poškodil ich. Muž sa obhajuje, že išiel podľa GPS navigácie.

Lajkuj Brainee.sk na

Schodisko z 18. storočia, známe aj ako Scalinata di Trinità dei Monti, navrhnuté architektom Francúzskom De Sanctisom patrí k najznámejším rímskym pamiatkam a figuruje na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, píše portál iDnes.

Chytili ho na letisku

Tridsaťosemročný inžinier zo Saudskej Arábie sa po ňom prešiel v noci, čo zaznamenali aj kamery. Vodič tvrdí, že sa to stalo nedopatrením, z miesta ale ušiel a zadržali ho až na druhý deň na milánskom letisku Malpensa.

image

Youtuber skončil postrelený v nemocnici kvôli „pranku“. Ľudia tvrdia, že si to zaslúžil

K žalobe sa chce pridať aj mesto Rím, ktoré škody na schodisku vyčíslilo na závratných 50-tisíc eur. Aby toho nebolo málo, mužovi hrozí až niekoľkoročné väzenie.

Incidenty spojené s poškodzovaním pamiatok rieši rímska radnica často, na Španielskych schodoch nie sú výnimkou. V roku 2007 sa ich pokúsil autom vyjsť opitý vodič z Kolumbie, v roku 2018 tam autom nabúral muž, ktorý nezvládol riadenie.

Ikonická pamiatka

Španielske schody sú známe najmä vďaka 135 schodom, vedúcim ku kostolu Trinità dei Monti, ktoré sú obľúbeným miestom stretávania Rimanov. Na schodoch sa často konajú modelingové prehliadky.

Pôvod schodov sa datuje od roku 1660, kedy francúzsky veľvyslanec Étienne Gueffier v testamente zanechal 20 000 écu na výstavbu schodiska medzi námestím a kostolom, na oslavu mieru medzi Francúzskom a Španielskom. Schodisko tak malo spájať španielske námestie s francúzskym kostolom.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 07:49