Ostrov Surtsey pri Islande.Jaime S. Sincioco/Twitter
StoryEditor

Miesta, ktoré uvidíš len na fotke: Zoznam destinácií, ktoré sú pre turistov neprístupné, je medzi nimi aj Česko

Karolína SýkorováiDnes.cz09.04.2023., 12:00h

Svet je plný krás, ktoré lákajú na návštevu. Vedel si však, že existuje mnoho zaujímavých miest, ktoré nemôžeš navštíviť?

Lajkuj Brainee.sk na

Na dlhom zozname by si našiel špionážne múzeá, pánske kluby, prírodné divy či odľahlé ostrovy. My sme ti už raz priniesli zoznam miest, ktoré nemôžeš navštíviť. V článku si prečítaš o ďalších.

image

Kluby len pre vyvolených či nebezpečné ostrovy odrezané od sveta. Toto je zoznam lákavých destinácii, ktoré nemôžeš navštíviť

Ostrov Surtsey, Island

Asi tridsať kilometrov od južných brehov Islandu sa nachádza malý sopečný ostrov Surtsey, pomenovaný po postave zo škandinávskej mytológie – ohnivom obrovi Surtrovi. Ide o jeden z najmladších ostrovov na svete, vznikol vplyvom sopečných erupcií medzi rokmi 1963 a 1967. Prístup sem má len pár vyvolených – botanikov a biológov, píše sa na portáli iDnes.

Tí tu pozorujú vznik nového ekosystému a spôsob, akým rastliny a zvieratá prekonávajú vzdialenosť. Prvými organizmami na ostrove boli baktérie a huby, časom sa ale počet druhov neustále zvyšoval, v súčasnosti sa odhaduje na 89 druhov vtákov a 335 bezstavovcov. Svoj nový domov si, bohužiaľ, príliš dlho neužijú. Podľa odhadov vedcov by mal ostrov okolo roku 2100 opäť zmiznúť z povrchu zemského pre eróziu. 

image

Ostrov Surtsey pri Islande.

Jaime S. Sincioco/Twitter

Za prísne opatrenia môže jedna rajčina

Pravidlá na návštevu ostrova boli do roku 1970 trochu ľahostajné, čo zmenili až rajčiny. Jeden z vedcov vtedy na lávovej skale vykonal potrebu a o niekoľko týždňov neskôr tu vyrástla rastlina rajčiny. Jeho kolegovia boli úplne zmätení a až po nejakej dobe im došlo, kde sa rastlina na ostrove vzala. Teraz je počet návštevníkov ostrova prísne obmedzený, aby nenarušili ekosystém tohto prirodzeného laboratória. Všetci, čo na ostrov prídu, sú navyše pred vstupom dôkladne prehľadaní, aby nezaniesli na ostrov nepôvodné semená. 

Stredisko vzdelávania pre národnú bezpečnosť, Nanking, Čína

Za nezáživným názvom Stredisko vzdelávania pre národnú bezpečnosť sa v skutočnosti skrýva múzeum špionáže. Našli by ste ho v Nankingu, hlavnom meste čínskej provincie Ťiang-su, kde otvorilo v roku 2009. Aby vás pustili dnu, musíte splniť jednu podmienku – preukázať sa čínskym dokladom totožnosti. Cudzincom je vstup zakázaný, ide vraj o záležitosť národnej bezpečnosti. Podobne prísne sú aj iné špionážne múzeá na svete, do toho venovaného CIA vo Virgínii v USA tak napríklad môžu len zamestnanci agentúry, ich rodiny a špeciálni hostia. 

image

Stredisko vzdelávania pre národnú bezpečnosť, Nanking, Čína

Čtk/

Podľa oficiálnych informácií čínskej tlačovej agentúry sa v múzeu nachádzajú zbrane tváriace sa ako rúže, cigarety či plniace perá, mikrofóny na odpočúvanie, mapy maskované ako hracie karty aj neupresnené odtajnené fotografie a dokumenty. Múzeum vzniklo predovšetkým ako pocta členom komunistického odboja, ktorí sa v rokoch 1921 až 1949 postavili proti nacionalistickým silám. 

Pravčická brána, Česká republika

Dominantu, ktorá je neprístupná, ale aj napriek tomu ju pozná každý, má aj Česko. Pravčická brána je symbolom Národného parku České Švajčiarsko a ľudia tam jazdili na výlety už v 18. storočí. Obdivovali ju nielen z miest, kde sa dnes nachádza reštaurácia Sokolí hnízdo, dlhé roky mohli vyliezť priamo na ňu. 

image

Pravčická brána v Českej republike

Lookforplace/Twitter

Prieskum v roku 1982 ale ukázal, že sa v bráne objavilo hneď niekoľko trhlín. Pieskovec, ktorým je tvorená, rýchlo podlieha erózii a je teda len otázkou času, než sa definitívne zrúti. Za zvetrávaním horniny stojí dážď, vietor, mráz aj slnečné lúče, napomohol mu najskôr aj minuloročný ničivý požiar. Vstup na Pravčickú bránu je preto už 40 rokov prísne zakázaný. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 09:29