Slovenskí travel blogeriInstagram/
StoryEditor

Travel blogeri pre Brainee: Aké miesta doma i v zahraničí odporúča Milan bez mapy, Janka Travelhacker či Martin Navrátil?

Miroslav Kamody02.04.2023., 15:00h

Skvelé tipy na dovolenku doma i v zahraničí, na ktorú do smrti nezabudneš. Ktoré miesta odporúčajú tí najpovolanejší?

Lajkuj Brainee.sk na

Pred niekoľkými týždňami sme ti priniesli článok o slovenských travel blogeroch, ktorých sa oplatí sledovať nielen pre pekné fotky z pláží, ale aj skvelé tipy a triky na to, ako cestovať lacnejšie, lepšie či pohodlnejšie.

Nezostali sme však len pri tom. Všetkých sme oslovili, aby sme sa ich opýtali na ich tohtoročné cestovateľské tipy nielen doma na Slovensku, ale aj v zahraničí.

image

Tipy na cestovanie, brutálne fotky či lacné letenky. Týchto slovenských travel blogerov musíš sledovať

Z výberu blogerov z pôvodného článku nám odpovedali všetci s výnimkou Hanky a Joža z Cestujeme spolu, keďže sa aktuálne sústredia na príchod druhého potomka. A aké tipy pre teba majú?

Milan bez mapy

Slovensko: Počas minulého leta som si zamiloval Východné Slovensko. Kvôli kampani s letiskom Košice som sa presťahoval na celý jún do Košíc a objavoval aj okolie mesta. Odporúčam navštíviť vinohradnícku oblasť Tokaj a prejsť ju na bicykli. Zastavte sa pri sude v obrích rozmeroch alebo na degustáciu do Chateau Grand Bari, ktoré svojim názvom aj architektúrou pripomína Taliansko a nie je to náhoda.

Svet: Silvestra a Nový rok som strávil na Madeire a obišiel celý ostrov dookola. Prirovnal by som ho k Havaji Európy, hoci mnohí mi tvrdia, že to sú Azory. Tam som nebol, neviem. Na Madeire odporúčam navštíviť mestečko Ponta do Sol a ich reštauráciu Sol Poente. Príďte sem pred západom slnka, reštaurácia je postavená na skalnatom útese z ktorého priamo od svojho stola môžete sledovať západ slnka do Atlantického oceánu. Objednajte si limpets, no radšej vám nepoviem čo to je - najskôr treba ochutnať.

Cestuj za menej

Slovensko: Keďže sme obaja zo severu, práve náš rodný Žilinský kraj máme najradšej. Preto aj väčšina tipov na výlety na našom blogu je práve odtiaľto. A ak by sme mali vybrať len jeden cieľ výletu, odporučili by sme Rajeckú dolinu. Nájdete tam všetko - krásnu prírodu v obkolesení Malej Fatry a Strážovských vrchov, termálne kúpele v Rajeckých Tepliciach, ľudovú architektúru v Čičmanoch, hojdačky a lavičky v prírode, hrad Lietava či jednu z najkrajších prírodných krás na Slovensku – Stratený budzogáň pri obci Zbyňov.

Rajecká dolina stojí za návštevu v ktoromkoľvek ročnom období. V zime je populárny zamrznutý umelý Frívaldský gejzír v Rajeckej Lesnej, a keď sa oteplí, skvelým nápadom je letná prechádzka cez Dolinu do Patúcha s hojdačkou nad jazerom smerom na Žibrid so zastávkou pri budzogáni. Všetky miesta určite potešia malých aj veľkých výletníkov.

Svet: Ak by sme mali odporučiť niečo v zahraničí - napríklad na predĺžené víkendy, ktorých bude tento rok veľa - skúste Slovinsko, ak ste tam ešte nezavítali. Je to len kúsok a je tam nádherne. Viete spojiť pobyt v horách v okolí mesta Krajnska Gora v Julských Alpách s nádherným jazerom Bled a výlet môžete ukončiť pri mori v meste Piran alebo Portorož. 

Tonicove cesty

Slovensko: Za mňa je už pár rokov jednoznačným favoritom Gemer-Malohont a Novohrad. Miesta, kam diaľnica nevedie a vlakom sa tiež veľmi nechce. Regióny s krásnou prírodou a mnohými historickými a technickými pamiatkami. Odporúčam minimálne víkend spojený napríklad s prieskumom opustených železničných tunelov - gemerských spojok, ktoré sa nikdy nedočkali prevádzky a dominuje im Slavošovský tunel.

image

Objavovanie tunelov môže byť poriadny adrenalín

Tonicove.sk

Pre tých historicky viac naladených tu je Gotická cesta, ktorá vás prevedie nečakane krásnou architektúrou „železného srdca” Uhorska. Ak sa sem vydáte bez auta, treba si dobre naplánovať presuny MHD a hlavne si vybrať správne ubytovanie, veľký výber nocľahu tento region žiaľ neponúka. 

image

Novohrad a Gemer majú čo ponúknuť

Tonicove.sk

Svet: Minulý rok som konečne absolvoval autom prejazd známymi rumunskými priesmykmi Transalpina a Transfăgărășan. Tento rok by som chcel famíliu zobrať na roadtrip na sever tejto krajiny - nadýchať sa čerstvého vzduchu do národného parku Maramures a povoziť sa na historických lesných úzkokoľajkách vo Viseu de Sus a Moldovite. Ak vyjde čas, tak by sme ešte obzreli maľované kláštory Bukoviny a navštívili aj metropolu historického regiónu Moldavska - Jasy. 

image

Poarta Întâlnirii – Brána stretnutia

Tonicove.sk

Janka Travelhacker

Slovensko: Ja ako milovník vína spomedzi všetkých musím vyzdvihnúť naše vínne regióny. Malé Karpaty - Modra, Limbach či Pezinok sú krásne a ponúkajú napríklad degustácie vo vinohrade či v krásnych historických vilách. Veľmi zaujímavý, aj keď od Bratislavy dosť vzdialený, je Tokaj. Krásne tufové pivnice a vinárne sa nachádzajú jednak na slovenskej, tak aj na maďarskej strane tohoto vínneho regiónu.

Svet: Madeira - krásny ostrov plný výhľadov, útesov, kvetov a turistiky. Nachádza sa v Európskej únii, no pritom je v strede oceánu a cítiť z neho exotickosť a niečo iné. Z Viedne sa naň lieta priamymi lacnými letmi a keďže Madeira patrí Portugalsku, ktoré je na dovolenku lacnejšie ako napríklad Španielsko či Grécko, dovolenka bude aj príjemná na rozpočet. 

Madeira je ostrovom prechádzok a trekov, no na svoje si prídu aj milovníci pláží. Hlavný ostrov Madeira má kamenisté aj umelé piesočnaté pláže, kam bol piesok prinesený z Afriky, a tiež prírodné kúpaliská, ktoré ponúkajú krásne zátišia skál či prírodných bazénikov. Kto chce krásnu pieskovú a prírodnú pláž, sa môže zviesť loďou na vedľajší ostrov Porto Santo.

Výhodou Madeiry je, že je tam super počasie celoročne a od marca do októbra/novembra sa dá aj kúpať. Madeire sa treba vyhnúť počas letných prázdnin pretože je to preferovaná dovolenková destinácia nemeckých dôchodcov. O Madeire som napísala aj článok s komplet tipmi, ako si tam zorganizovať dovolenku na vlastnú päsť, nájdete ho na travelhacker.blog.

Nie je túra bez Štúra

Slovensko: Demänovská dolina v regióne Liptov patrí medzi obľúbené horské lokality na Slovensku. Popri viacerých známejších miestach, sa tam nachádza aj niekoľko miest a zákutí, kde nestretnete až tak veľa ľudí a sú voľne prístupné.

Myslím, že medzi nimi nájdete aj tipy na príjemné a nenáročné výlety pre všetky vekové kategórie či rodinky s deťmi. Či už si prejsť Náučný chodník Príbeh vody, alebo si urobiť prechádzku k Rozhľadni Ostredok. A pre zdatnejších turistov určite odporúčam túry na Chopok a Ďumbier, ktoré ponúkajú za priaznivého počasia naozaj krásne výhľady.

Svet: Priznám sa, že čo sa týka zahraničného tipu, tak v tom sú určite zdatnejší moji „kolegovia”, keďže ja sa primárne orientujem na Slovensko. Ale ak by som mal vybrať nejaké miesto, tak za mňa je to určite Viedeň. Toto mesto patrí k mojim srdcovkám, žil som tam vyše dvoch rokov a doslova som sa doň zamiloval.

Viedeň ponúka veľa zaujímavých miest od rôznych múzeí či galérií, ako sú Kunsthistorické múzeum, MuseumsQuartier či Albertina, až po maličké uličky, ktoré dýchajú neskutočnou atmosférou. Ak sa sem vyberiete, určite neoľutujete!

Roman Herda

Slovensko: So Slovenskom je to u mňa o niečo komplikovanejšie, keďže všetku dostupnú dovolenku z práce sa snažím smerovať do zahraničia s tým, že na cestovanie po domovine a jej objavovanie budem mať dosť času, keď budem o niečo starší a lenivší. V každom prípade sa okrem svojho rodiska/bydliska najviac pohybujem v okolí Bardejova, kde sa okrem námestia v meste nájdu aj iné pekné a zaujímavé miesta, napríklad Zborovský hrad alebo Východoslovenské drevené kostoly.

Svet: Zo zahraničia musím a vždy budem odporúčať Gruzínsko. To v mojom osobnom rebríčku - zo všetkých krajín, ktoré som doteraz mal možnosť navštíviť - obsadzuje tie najvyššie pozície.Táto krajina na relatívne malom území ponúka úplne všetko - od mora, cez úchvatné hory a parádnu prírodu až po výbornú kuchyňu. Navyše s priamymi letmi z Viedne a možnosťou vstupu do krajiny na občiansky jeho návšteva nebola nikdy jednoduchšia.

image

Batumi, Gruzínsko

Roman Herda

Martin Navrátil

Slovensko: Gemer. Nadchýname sa krásou Kremnice, Štiavnice či Levoče (bezpochyby sú to krásne miesta), ale keby sme tak masovo vedeli o krásach, ktoré sa nachádzajú v jednom z najchudobnejších regiónov na Slovensku, turistický kompas by sa obrátil do tohto zabudnutého regiónu. Moja nadšenosť vystrelila do nebies, keď som navštívil gotické kostolíky v rámci gotickej cesty.

Len si predstavte, že prídete ku kostolíku a je tam napísané, že keď chcete ísť dovnútra, musíte zavolať miestnemu farárovi či farárke. Vytočíte číslo, príjemný hlas na druhom konci sa poteší návšteve a za pár minút už miestny zriadenec otáča veľkým železným kľúčom. Škrípajúce dvere zo stredoveku sa otvoria a na vás dýchne poriadny kus histórie. Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale tak krásne sakrálne fresky inde na Slovensku asi nemáme.

image

Smrdel som ako opičí pavilón, expedíciu som si platil sám, stála ma 90-tisíc. Hovorí o expedícii na južný pól Martin Navrátil

Gemer v období stredoveku patril medzi najvýznamnejšie časti Uhorska. V minulosti bol región významný najmä kvôli baníctvu, ťažili sa tu predovšetkým železné rudy. Kvôli baníctvu sa sem sťahovali nemeckí kolonisti, vďaka ktorým sa tu neskôr rozšírila aj reformácia. A tam, kde sa ťažilo, boli peniaze. Ten, kto mal peniaze, dal ich aj do miestnych kostolov. Popozývali sa významní architekti, maliari a remeselníci a vytvorili nádheru, ktorá v tom období nemala obdobu. Čo dedina, to skvost. Štítnik, Ochtiná, Koceľovce sú len štipkou krásnej gotiky.

Svet: Albánsko. Balkán je ako Kaukaz. Divoké rieky, doliny a pohoria, ktoré oddeľujú národy, etniká a náboženstvá. Stačí prejsť pomyselnou hranicou a odrazu ste v inom svete, kde platia iné pravidlá a zvyky. Všade narazíte na dobrosrdečnosť, otvorenú náruč a úsmev. Stačí však narušiť krehkú rovnováhu a stretnete sa s bojovnosťou, ktorá desí. Rodina je niečo posvätné a krv je zákon. Tak ako Kaukaz, aj Balkán je sud s pušným prachom. Nikde vo svete som nenarazil na takom malom území na toľkú rôznorodosť. Balkán je tak blízko a pritom tak šialene ďaleko. Balkán sa nedá pochopiť, to je životný štýl.

image

Albánsko

Travelistan

Albánsko je najmenej navštevovanou balkánskou krajinou zo strany Slovákov. „To je nebezpečná destinácia!“ alebo „Máš boha pri sebe?“ reagujeme neraz prudko a bez toho, aby sme túto krajinu čo najlepšie spoznali. Na jednej strane nás hnevá, že „vzdelaný západ“ nás nevie zaradiť, ale že my sa správame tak isto voči tejto hornatej krajine, to nám neprekáža.

Možno je to preto, že nemáme žiadne očakávania a potom dostaneme veľkú cestovateľskú bombu rovno do nosa. Divoká príroda, hory, kde tečú čisté dravé rieky, až sa nakoniec dostanete do dych vyrážajúcich historických miest. Doteraz som obdivoval mestá ako Mostar, Sarajevo, Dubrovník, ale musím povedať, že Berat či Gjirokaster vám poriadne premiešajú váš rebríček povestných najkrajších miest. Ak hľadáte prepracované tipy na nezabudnuteľnú cestu, prečítajte si tipy na Albánsko – cestovateľské rady, tipy a itinerár.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:32