Pozri si tie najlepšie festivaly priateľské k prírode.Twitter/kirstymartuccio, Wildgingerruns/
StoryEditor

Zverejnili rebríček TOP 10 festivalov, ktoré sú najviac ekologické. Je medzi nimi aj obľúbený slovenský event

Michal Čiernik30.03.2023., 10:00h

Pozri si tie najlepšie festivaly priateľské k prírode.

Lajkuj Brainee.sk na

Tradičné hudobný festival nie je baštou šetrnosti k životnému prostrediu. Aj keď sa organizátori snažia čo najviac šetriť prírodu používaním recyklovateľných príborov či pohárov a na každý kúsok postavia koše na triedený odpad. Výsledkom je areál posiaty odpadkami z prevrátených, zničených košov.

Výnimkou sú stále častejšie podujatia zamerané konkrétne na udržateľnosť. Na svoje si príde ako mladá generácia, ktorá si užije hlavne taliansky festival Terraforma, tak aj staršie ročníky, ktoré ocenia festival Isle of Wight.

Green Gathering, Wales

Rodinný festival Green Gathering zvyčajne hostí rôznorodé predstavenie, od kapiel ideálnych k západu slnka na karibskej pláži až po politicky uvedomelých raperov. Festival sa najnovšie môže pýšiť prvou cenou International Greener festival Award (AGF) od environmentálnej neziskovej organizácie A Greener Future. Tento rok sa bude konať od 3. do 6. augusta a pre svojich návštevníkov si pripravili 100 percentnú obnoviteľnú energiu, vegetariánske jedlá, upcyklačné workshopy a prednášky o živote s nízkym dopadom.

DGTL Amsterdam

Holandský festival DGTL získal dve ďalšie medzinárodné ocenenia AGF. Za ekologickú dopravu a za inováciu s opakovane použiteľnými materiálmi. Tohtoročný festival sa bude konať od 7. do 9. apríla v bývalých lodeniciach Amsterdam-Noord. 

DGTL má rastlinný, bezodpadový food court a recykluje vodu. Diesel je zakázaný a v prípade potreby umelci, v roku 2023 pod vedením Honey Dijon a Moderat, priletia s použitím trvalo udržateľného leteckého paliva.

Isle of Wight

Od 15. do 18. júna 2023 sa bude konať festival Isle of Wight, v ktorom hrajú Pulp, George Ezra a Chemical Brothers. Využijú tiež miestnu bioplynovú firmu, ktorá využíva trávnik z miesta festivalu na výrobu 950 000 kWh elektriny – čo je ročná spotreba viac ako 300 domácností. Táto iniciatíva je sprevádzaná prísľubom nulového odpadu vrátane používania kompostovateľného riadu.

image

Od 15. do 18. júna 2023 sa bude konať festival Isle of Wight, v ktorom hrajú Pulp, George Ezra a Chemical Brothers.

Twitter/ Elodiiegrace/

We Love Green, Paris

Phoenix, Bon Iver a rapper Orelsan sú lákadlami We Love Green, ktorý v Paríži otvorí svoje brány toto leto od 2. do 4. júna. Tento priekopník trvalej udržateľnosti, ktorý sa koná v parku Bois de Vincennes, prevádzkuje obnoviteľnú energiu už viac ako desať rokov. Zákaz jednorázových plastov je samozrejmosť a biopotraviny ponúkajú výlučne z miestnych zdrojov. Od umelcov sa vyžaduje, aby pricestovali čo najviac ekologicky.

Festival Øya, Oslo

Areál Tøyenparken je tak blízko centra Osla, že 98 percent návštevníkov prichádza na Øyafestivalen pešo, na bicykli alebo verejnou dopravou. Tohtoročné podujatia prebiehajú od 8. do 12. augusta a vystupujú na nich Blur, Wizkid nominovaný na Grammy a nórska speváčka a skladateľka Sigrid. 

Øya nemá generátory na fosílne palivá a namiesto toho využíva mestskú rozvodnú sieť. Odpad sa triedi do 15 kategórií a umelci cestujú v autách so zníženými emisiami.

Terraforma neďaleko Milána

Terraforma, odvodená od procesu vytvárania atmosféry a topografie podobnej prostrediu Zeme, sa odohráva v zalesnenom panstve asi kilometrov severne od Milána a vystupujú v nej experimentálni a často elektronickí hudobníci.

image

Terraforma , odvodená od procesu vytvárania atmosféry a topografie podobnej prostrediu Zeme, sa odohráva v zalesnenom panstve asi 16 kilometrov severne od Milána.

Twitter/kalporz/

Stredobodom záujmu je trvalá udržateľnosť, od drevených pódií až po recyklačné stanice, biologicky rozložiteľný riad a nízkoúčinné solárne osvetlenie.

Love Trails, polostrov Gower

Na tohtoročnom Love Trails, ktorý sa bude konať od 6. do 9. júla vystúpia Biig Piig a High Contrast. Festival kombinuje beh na pobreží, horolezectvo, plávanie a jogu so živými vystúpeniami a večernými vystúpeniami DJ-ov. 

image

Love Trails kombinuje beh na pobreží, horolezectvo, plávanie a jogu so živými vystúpeniami a večernými vystúpeniami DJ-ov. 

Twitter/wildgingerruns/

So sídlom v ruinách hradu Weobley na polostrove Gower zaviedli kompost bez chemikálií a tri štvrtiny dodávateľov potravín sú z južného Walesu. Návštevníci môžu podporiť programy na ochranu dažďových pralesov a znížiť emisie uhlíka rezerváciou autobusov z Bristolu, Cardiffu a Londýna alebo cyklistických cestovných balíkov.

Pohoda

Festival Pohoda, ktorý funguje od roku 1997, má dlhodobo zelenú povesť. Medzi súčasné iniciatívy patria vákuové toalety šetriace vodu, mobilná solárna elektráreň a 17 miest na separáciu odpadu. Tento rok prebieha od 6. do 8. júla. Vystúpia na ňom Jamie xx, Central Cee či Suzanne Vega. Návštevníci sa pravidelne môžu tešiť od elektropunku po komornú hudbu. Aktuálnym miestom konania je letisko Trenčín.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:50