Tento mätúci ostrov leží v pohraničných oblastiach medzi francúzskym mestom Hendaye a španielskym Irunom, na rieke Bidasoa tečúcej do Biskajského zálivu.Twitter/lovely_spain/
StoryEditor

Symbol rivality: Bizarný európsky ostrov patrí každý pol rok inej krajine. Zistili sme prečo

Michal Čiernik14.03.2023., 12:00h

Pheasant Island, ktorý sa nachádza medzi Francúzskom a Španielskom, bizarne mení "majiteľov" dvakrát do roka.

Lajkuj Brainee.sk na

Tento mätúci ostrov leží v pohraničných oblastiach medzi francúzskym mestom Hendaye a španielskym Irunom, na rieke Bidasoa tečúcej do Biskajského zálivu. Každý národ ho riadi šesť mesiacov a je historickým záznamom rivality medzi krajinami, uvádza BBC.

Napriek tomu, že sa dnes nazýva Bažantí ostrov, žiadne bažanty tam nenájdeme. V rímskych časoch bol ostrov známy ako "Pausoa", baskické slovo pre prechod alebo krok. Potom to Francúzi preložili ako „Paysans“, čo znamená roľník, a potom to preniesli ako „Faisans“ čiže bažant. Časom sa práve názov Île des Faisans uchytil.

Dôležité historické miesto

Skromný ostrov sa prvýkrát dostal do povedomia v roku 1648 po prímerí na konci tridsaťročnej vojny medzi Francúzskom a Španielskom, keď bol vybraný ako neutrálny priestor na vymedzenie nových pohraničných území. O jedenásť rokov neskôr bola na ostrove uzavretá mierová zmluva. Ako pripomienka na tento dôležitý historický míľnik tu dnes stoji obrovský pomník.

image

Ako pripomienka na koniec vojny medzi Francúzskom a Španielskom postavili na ostrove obrovský pomník.

Twitter/lovely_spain/

Na počesť mierovej dohody bola navrhnutá kráľovská svadba a v roku 1660 sa francúzsky kráľ Ľudovít XIV. práve na tomto mieste vyhlásenia oženil s dcérou kráľa Filipa IV., Máriou Teréziou Habsburskou. Na uľahčenie prechodu boli postavené drevené mosty, po ktorých kráľovské skupiny prichádzali na ostrov z oboch brehov rieky.

image

Francúzsky kráľ Ľudovít XIV. sa práve na tomto mieste oženil s dcérou kráľa Filipa IV., Máriou Teréziou Habsburskou.

Wikipedia/

Bažantí ostrov bol ako metafora mieru v skutočnosti taký symbolický, že sa rozhodlo, že obe krajiny budú mať spoločnú správu územia. Španielsko dozoruje nad ostrovom každý rok od 1. februára do 31. júla, zatiaľ čo na ostatných šesť mesiacov sa stáva oficiálnou súčasťou Francúzska.

Nie je na svete jediné 

Podobných miest na svete so spoločnou vládou viacerých štátov je osem. Takéto územia, tiež známe ako kondomináty sú napríklad Bodamské jazero, ktoré si delia Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko. Okres Brčko zdieľaný Bosnou a Hercegovinou a kontorverzným územím Republiky srbskej. Potom je tu spoločná námorná zóna medzi Kolumbiou a Jamajkou a oblasť Abyei medzi Južným Sudánom a Sudánom.

image

Bodamské jazero, ktoré si delia Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko.

Wikipedia/kauk0r/

Ďalšou je rieka Mosela a jej prítoky Sauer a Our zdieľané Nemeckom a Luxemburskom, zatiaľ čo záliv Fonseca je tripartitné kondomínium rozdelené medzi Honduras, Salvador a Nikaragua. Antarktída je posledným, ale aj najväčším a najvýznamnejším, teoretickým kontinentálnym kondomíniom, ktoré riadi 29 signatárov Antarktídy.

Problém s imigrantmi 

Jeden alarmujúci trend, ktorý prinášajú tieto územia s nejasnými hranicami a špeciálne v prípade Bažantieho ostrova, je počet imigrantov, ktorí sa snažia nelegálne prekročiť rieku zo Španielska do Francúzska.

image

Územie, na ktorom stojí Disneyland, je štát v štáte. Spoločnosť má teraz spor s kongresom ohľadom sexuálnej výchovy

Aktuálne údaje Irungo Harrera Sarea , mimovládnej organizácie Irunu, odhadujú, že každý deň prichádza až 30 migrantov, ktorí hľadajú bezpečný prechod na sever do Francúzska.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 09:13