Obľúbené talianske mesto síce už poplatky za noc účtuje od jedného do piatich eur. Po novom ich však plánuje zvýšiť na tri až desať eur.Unsplash/federico Beccari/
StoryEditor

Počul si už o novej dani? Tri obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov zvyšujú poplatky pre turistov

Michal Čiernik27.02.2023., 13:00h

Tri populárne európske mestá zavádzajú nové poplatky za „turistickú daň“ v súvislosti s navrhovaným turistickým poplatkom, ktorý budú musieť zaplatiť všetci turisti dochádzajúci mimo krajín Európskej únie.

Lajkuj Brainee.sk na

Benátky, Valencia a Barcelona zavedú v priebehu roka 2023 nové turistické poplatky. Niektoré cestovné organizácie varovali, že to môže poškodiť dovolenkový priemysel. Obľúbené plávajúce talianske mesto síce už poplatky za noc účtuje od jedného do piatich eur. Po novom ich však plánuje zvýšiť na tri až desať eur, uvádza DailyMail.

Valencia aj Barcelona 

Novú turistickú daň zavádzajú aj niektoré španielske destinácie. Napríklad Valencia má koncom roka zaviesť úplne novú turistickú daň. návštevníci budú musieť zaplatiť od 50 centov do dvoch eur v závislosti od typu ubytovania, ktoré využívajú, od kempingu až po hotely. 

image

Návštevníci Valencie budú musieť zaplatiť od 50 centov do dvoch eur.

Unsplash/travelnow-or-crylater/

V Barcelone, hlavnom meste Katalánska, je už poplatok za návštevníka zavedený, ale tento rok sa zvýši. Daň, ktorá bola prvýkrát zavedená v roku 2012, znamená, že turisti musia platiť regionálnu turistickú daň a dodatočný poplatok pre mesto. Katalánsko si účtuje až 3,25 eur za noc v závislosti od typu ubytovania. Samotná Barcelona si bude však od apríla účtovať 2,75 eur a od roku 2024 3,25 eur.

image

V Barcelone, hlavnom meste Katalánska, je už poplatok za návštevníka zavedený, ale tento rok sa zvýši.

Unsplash/logan Armstrong/

Podobná prax je už bežná aj v iných európskych mestách. V Bruseli budú dovolenkárom účtovať približne 7,50 eura navyše za noc strávenú v hotely. Spoplatnené sú aj Praha, nemecké mestá ako Berlín a Hamburg, Budapešť a Amsterdam. Vo veľkej väčšine prípadov sa poplatky účtujú automaticky a sú zahrnuté v nákladoch na rezerváciu ubytovania.

Celoplošná turistická daň

Európska únia však chce koncom tohto roka zaviesť celoplošnú turistickú daň vo výške sedem eur. Túto sumu budú musieť zaplatiť všetci dovolenkári z krajín mimo Európskej únie. Sadzba, ktorá sa nazýva Európsky systém cestovných informácií a povolení (ETIAS), sa bude uplatňovať na tých, ktorí navštívia schengenský priestor od novembra. 

image

Kvíz pre každého milovníka cestovania. Spoznáte tieto notoricky známe dovolenkové destinácie?

Umožní ľuďom bezvízový vstup až na 90 dní, počas ktorých návštevníci nesmú pracovať ani študovať, ale môžu sa „zapojiť do obchodných a turistických aktivít“, uvádza sa na webovej stránke s informáciami o schengenských vízach. ETIAS bude platný až tri roky Osoby do 18 rokov a nad 70 rokov budú od poplatku oslobodené.

image

Obľúbená destinácia Slovákov prišla s ráznym rozhodnutím. Amsterdam zakáže fajčenie marihuany v centre mesta

Na webovej stránke sa uvádza, že návštevníci „môžu vstúpiť do členských štátov Schengenu toľkokrát, koľkokrát chcú, pokiaľ je ich ETIAS platný a nezostali v krajine viac ako 90 dní počas 180-dňového obdobia“. Poplatok ETIAS by sa platil zvlášť akejkoľvek miestnej turistickej dane v krajine alebo regióne.

Hrozba pre turistický priemysel

Na zvyšovanie a zavádzanie nových daní upozornila organizácia cestovného ruchu Mesa del Turismo. Skupina tvrdí, že by to mohol byť pre Španielsko veľký problém, pričom potenciálny nový poplatok označuje za „hrozbu“.

image

TikToker zdieľal perfektný tip na získanie dokonalého miesta v lietadle. Tento trik bude používať úplne každý

Vyjadrili znepokojenie nad vytvorením novej turistickej dane pre návštevníkov z krajín mimo EÚ, ktorí vstúpia do schengenského priestoru. „Sme obzvlášť znepokojení vplyvom tejto dane na britský cestovný ruch, náš hlavný trh s 18 miliónmi príchodov v roku 2019,“ Uviedla organizácia. „Treba vziať do úvahy aj to, že toto opatrenie, ​​bude pridané k zvyšku miestnych daní, ktoré turista už platí za návštevu určitých európskych miest,“ doplnili vo vyhlásení.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 04:32