Singapore sa už ôsmykrát umiestnil na prvom mieste.Swapnil Bapat/Unsplash
StoryEditor

Nový REBRÍČEK miest, v ktorých je život najdrahší na svete. Pozor, na prvom a druhom mieste sú zmeny

nik28.02.2023., 10:00h

Za posledné roky sa ceny dvíhajú, a to nielen u nás. Toto sú mestá, v ktorých je život naozaj drahý.

Lajkuj Brainee.sk na

Rastúce ceny sa netýkajú len Slovenska. Vyššia inflácia ovplyvňuje život v mestách po celom svete.

Najdrahšie mestá

Rebríček, z ktorého čerpáme informácie, zostavila organizácia „Economist Intelligence Unit“ (EUI). Prvé miesto v ňom obsadilo už ôsmykrát Singapur. Hneď za ním nasleduje americký New York. Tieto dve mestá zosadili minuloročného lídra rebríčka, Tel Aviv v Izraeli, ktoré je tento rok na treťom mieste. Táto zmena sa udiala najmä kvôli vyššej inflácii či silnejším menám, ako uvádza EUI vo svojom najnovšom prieskume, ktorý sa zameriaval na životné náklady 172 miest, píše sa na portáli CNBC.

image

Chceš si užiť dovolenkový raj a nezruinovať peňaženku? Toto sú najlacnejšie destinácie v Stredomorí

Prieskum ukázal, že priemerná cena tovaru v miestnych cenách sa v minulom roku zvýšila o 8,1 percenta. V porovnaní s rokom 2021, ceny narástli o 3,5 percent.

Ďalšie mestá, v ktorých je draho

Rebríček ale vôbec nekončí. V top desiatke sa umiestnili ešte ďalšie mestá. Na štvrtom mieste sa umiestnilo čínske mesto Hong Kong, po ktorom nasleduje Los Angeles. Ani európske mestá sa prvým desiatim miestam nevyhli. Na šiestom a siedmom mieste sa umiestnili dve švajčiarske mestá Zurich a Ženeva. Ôsme miesto obsadilo San Francisco, po ktorom nasleduje romantický Paríž. Desiate miesto patrí dánskemu mestu Copenhagen a top desiatku uzatvára austrálske mesto Sydney, píše sa na portáli Unilad.

Inflácia vo svete

Samozrejme, týmto nechceme povedať, že v iných mestách sa ceny nezvýšili alebo že v nich inflácia nie je. Každá krajina ňou bola zasiahnutá. Ak sa bavíme o inflácii, jej najvyššiu mieru na svete dosiahlo mesto Caracas vo Venezuele, kde dosiahla 132%. V tureckom Istanbule ceny narástli o 86 percent a v hlavných mestách Argentíny a Iránu sa zvýšili o 65 a 57 percent. 

Najlacnejšie mestá

Okrem tých najdrahších miest na život bol uverejnený aj rebríček miest, v ktorých ten život je lacnejší. Za najlacnejšiu krajinu na svete sa považuje Damask v Sýrii a na nižších priečkach sa nachádza Tripolis v Líbyi, Karachi v Pakistane a Kolombo na Srí Lanke. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:58