Andorra láka vďaka svojmu výhodnému daňovému systému a priaznivým životným podmienkam ľudí, ktorí si zarábajú aktivitami na internete.Twitter/juame Osona/
StoryEditor

Nenápadná európska krajina sa stáva rajom pre influencerov. Môžu za to jej nízke dane

ČTKiDnes.cz10.01.2023., 11:00h

Influenceri, youtuberi či hráči elektronických športov: Andorra láka vďaka svojmu výhodnému daňovému systému a priaznivým životným podmienkam ľudí, ktorí si zarábajú aktivitami na internete.

Lajkuj Brainee.sk na

S počítačom a luxusnou kabelkou v ruke prechádza Laia Falcó strmými ulicami hlavného mesta Andorra La Vella, aby naplnila svoj lifestylový profil na Instagrame, kde zverejňuje fotky z reštaurácií či obchodov s oblečením. Táto tridsaťdeväťročná Španielka, ktorú na sociálnych sieťach sleduje 170 000 ľudí, sa usídlila v Andorre na začiatku roka 2022, niekoľko rokov po tom, čo krajinu prvýkrát navštívila.

Kvalita života a bezpečnosť sú podľa Falcó dôvody, kvôli ktorým sa presťahovala do najvyššie položeného hlavného mesta v Európe, ležiaceho medzi pyrenejskými kopcami vo výške 1023 metrov nad morom. Netají sa však tým, že svoju úlohu hrala aj daňová stránka. „Čo sa týka daní, tak tie sú veľmi výhodné. Je to veľmi odlišné od krajín, s ktorými susedíme,“ hovorí.

S desaťpercentnou daňou z príjmov, desaťpercentným zdanením ziskov spoločností a daní z pridanej hodnoty vo výške 4,5 percenta sú rozdiely v porovnaní so Španielskom a Francúzskom veľmi viditeľné.

„Daňový systém je atraktívny, je ale v súlade s európskymi štandardmi. Nie sme daňovým rajom,“ hovorí minister financií pyrenejského kniežatstva Éric Bartolomé pre AFP. „Hoci daňový systém hrá významnú úlohu, tak na čele priorít tých, ktorí sa presťahovali, sú životné podmienky či blízkosť Francúzska a Španielska,“ tvrdia Bartolomé o nových obyvateľoch z radov youtuberov a influencerov.

Táto ekonomická migrácia je čoraz významnejšia. Po začiatku pandémie choroby covid-19 ju spustil príchod niektorých z najznámejších španielskych youtuberov, napríklad El Rubia, ktorého príspevky o počítačových hrách sleduje 40 miliónov ľudí. „Potom to bolo ako snehová guľa. Objavili totiž krajinu, ktorá susedí so Španielskom a ponúka podmienky, ktoré považujú za optimálne,“ tvrdí minister Bartolomé.

image

S desaťpercentnou daňou z príjmov, desaťpercentným zdanením ziskov spoločností a daní z pridanej hodnoty vo výške 4,5 percenta sú rozdiely v porovnaní so Španielskom a Francúzskom veľmi viditeľné.

Tiia Monto/

V Andorre vzniklo aj množstvo špecializovaných agentúr, ktoré pomáhajú ľuďom usadiť sa v krajine vzdialenej len pár hodín jazdy od Barcelony. To je aj prípad firmy Set up Andorra, ktorú riadi Francúzka Virgínia Hergelová, ktorá žije v kniežatstve už 22 rokov. „Daňový systém je atraktívny, ale dostávam tiež veľa otázok o bezpečnosti a kvalite života,“ hovorí Francúzka, ktorá podľa svojich slov „tak trochu pomáha“ ľuďom, ktorí sa chcú do Andorry presťahovať.

image

Luxus, ktorý si nemôžeš dovoliť. Pozreli sme sa do útrob tých najdrahších hotelových izieb na svete

Medzi jej klientmi je aj dvadsaťdeväťročný Vincent Huet, ktorý vytvára grafickú podobu počítačových hier. Presťahoval sa na začiatku roka. „Tu je všetko lepšie, úplne to vyhovuje môjmu životnému štýlu, je to oveľa lepšie ako v Paríži, kde som býval len kvôli práci,“ tvrdí. „Na moje rozhodnutie presťahovať sa do Andorry nemala výška daní priamy vplyv,“ tvrdí Huet, hoci uznáva, že bez nižšieho zdanenia by mu jeho zamestnávateľ „možno nemohol ponúknuť takýto plat“.

Môže táto malá krajina v Pyrenejách súťažiť s Dubajom, kam sa kvôli výhodným podmienkam presťahoval rad influencerov? „Kontaktovalo ma mnoho francúzskych youtuberov, ktorí boli v Dubaji, veľa sa im tam páčilo, ale už sú z tej krajiny unavení a zvažujú Andorru,“ hovorí spokojne Hergelová. 

image

O stratenej batožine informuj čo najskôr, neobliekaj si do lietadla šortky, radia expert a letuška

Andorra je najväčší z európskych miništátov. Leží vo východných Pyrenéjach, na hraniciach Francúzska a Španielska. Už spomínané hlavné najvyššie položené hlavné mesto v Európe Andorra la Vella je aj jedným z najstarších. Bolo založené v roku 839. Samotný štát vznikol na základe kompromisnej dohody medzi španielskym biskupstvom v Seo de Urgel a francúzskym rodom Foix, usadeným na juhu Francúzska. Do dnes tieto dve susediace krajiny do výraznej miery ovplyvňujú toto malé kniežactvo. Starajú sa o kompletnú vojenskú bezpečnosť a dokonca aj o poštové služby. 

image

Najlepšie krajiny, do ktorých sa oplatí presťahovať v roku 2023. Do väčšiny z nich môžeš odletieť ešte dnes

Z rozlohou len 468 kilometrov štvorcových a s počtom obyvateľov necelých 80 tisíc je však dnes cieľom tohto malého kniežatstva v Pyrenejách stať sa miestom, kde sa vo veľkom darí novým popuárnym internetovým profesiám. 

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, ktoré vlastní aj Brainee.sk

 

 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 12:37