Ilustračná snímka.Martin Baumann/TASR
StoryEditor

K moru za pár eur? Zabudni. Ochvíľu to bude minulosť, hovorí šéf Ryanairu

iDnes.czČTK12.08.2022., 11:00h

Šéf leteckej spoločnosti napriek tomu očakáva, že zákazníci budú skôr hľadať lacnejšie možnosti, akoby obmedzovali lety.

Lajkuj Brainee.sk na

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair ruší kvôli zdraženiu pohonných hmôt mimoriadne akcie, vďaka ktorým sa dali kúpiť letenky za desať eur alebo aj lacnejšie. Michael O‘Leary, generálny riaditeľ spoločnosti, to oznámil v rozhovore pre BBC. 

„Myslím si, že ceny v rozmedzí od jedného do desať eur v nasledujúcich rokoch neuvidíte,“ povedal britskej stanici.

O’Leary upresnil, že priemerná cena letenky Ryanair sa v nasledujúcich piatich rokoch zvýši z minuloročných štyridsiatich na zhruba päťdesiat eur. Šéf spoločnosti sa však domnieva, že ľudia budú napriek rastúcim životným nákladom aj naďalej využívať leteckú dopravu. Píše portál iDnes.cz.

Myslí si, že ľudia budú naďalej lietať 

Rast cien pohonných hmôt, ktorý zvyšuje ceny leteniek, zvyšuje aj účty domácností za energie a znižuje ich disponibilné príjmy. Šéf leteckej spoločnosti však napriek tomu očakáva, že zákazníci budú skôr hľadať lacnejšie možnosti, akoby obmedzovali lety.

„Myslíme si, že ľudia budú naďalej často lietať, ale domnievam sa, že oveľa viac sa sústredia na cenu,“ uviedol O‘Leary s tým, že milióny ľudí začnú voliť lacnejšie alternatívy.

image

Sprievodkyňa po Bratislave: Austrálčan sa ma po dvoch hodinách opýtal, v ktorom meste vlastne je

Komerčné lety sa teraz podieľajú na celosvetových uhlíkových emisiách približne 2,4 percentami, a toto odvetvie čelí tlaku na zníženie svojho vplyvu na klímu. Súčasťou tohto tlaku sú kampane, ktoré majú presvedčiť ľudí, aby prešli na železničnú a cestnú dopravu.

O‘Leary však argumentuje tým, že cestná a lodná doprava prispievajú k celkovému objemu emisií viac. Taktiež tvrdí, že zacieliť primárne na znižovanie emisií z leteckej dopravy je chybné. Podľa jeho slov Ryanair investuje do úspornejších lietadiel, ale väčšie zníženie spotreby fosílnych palív prinesie prechod z benzínu a nafty na elektromobily.

Nábor počas omikronovej vlny 

Celé odvetvie leteckej dopravy sa v posledných mesiacoch stretáva s chýbajúcimi kapacitami. Dôvodom je nedostatok personálu. Ryanair však podľa slov O’Learyho zo vzniknutej situácie vyšiel s menšími stratami v porovnaní s britskými konkurentmi. 

Za prvých šesť mesiacov tohto roku zrušil 0,3 percenta letov. Nízkonákladové aerolinky EasyJet zrušili 2,8 percenta letov a British Airways 3,5 percenta.

Dobrý výsledok pričíta O‘Leary sčasti šťastiu a sčasti odvahe. Ryanair totiž začal s náborom nových zamestnancov už na jeseň, keď stále platil rad obmedzení kvôli omikronovej vlne.

Šéf v rozhovore tiež skritizoval Brexit, ktorý podľa neho spôsobil rozklad britského pracovného trhu a nedostatok zamestnancov. Apeloval aj na budúceho britského premiéra, aby vyjednal dohodu s Európskou úniou, ktorá by zabezpečovala voľný pohyb pracovníkov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:56