PotápačX/This Is Love
StoryEditor

Do vnútra ľadovca sa ponorila historicky prvá žena, doteraz nikto jej čin nezopakoval. Potápačka prehovorila, aké to bolo

Nikola Michalkova27.04.2024., 12:00h

Písal sa rok 2001, keď sa prvá žena spolu s dvoma spoločníkmi ponorila do vnútra ľadovca. Ani po niekoľkých rokoch sa to nepodarilo nikomu ďalšiemu.

Lajkuj Brainee.sk na

Kanadská potápačka Jill Heinerthová je profesionálna potápačka a podvodná filmárka. Ako prvá sa ponorila do vnútra ľadovca ešte v roku 2001, no ako sa ukazuje, zatiaľ sa to nikomu inému nepodarilo. Teraz celý zážitok a takmer smrteľnú skúsenosť opísala pre bostonskú publikáciu WBUR, píše sa na portáli Unilad.

Historický ponor do vnútra ľadovca

História je plná dych berúcich momentov, ktoré ukazujú riskantné a nebezpečné aktivity ľudí. Dokazuje to aj spomínaná potápačka, ktorá skúmala ľadovec s názvom B-15 v Antarktíde. Plávajúci ostrov z ľadu je približne taký veľký ako Jamajka. Ľadovec skúmala spolu s ďalšími dvoma ľuďmi, potápačom Paulom Heinerthom a kameramanom Wesom Skiloesom. Expedíciu ale sprevádzalo množstvo problémov.

image

Jill Heinerth

X/Shark Education

Keď sa ale konečne dostali do hlbín, naskytol sa im úplne iný pohľad. Jill opísala, ako preplávala mohutnou trhlinou, ktorá bola v ľadovci, až sa dostali na dno. Zistili, že sa to tam hemží životom. Od malých organizmov, ktoré sa živia filtrami, až po zvláštne živočíchy, ktoré podľa jej slov „pripomínali niečo medzi pavúkom a homárom“. Okrem toho opísala, že tieto drobné organizmy padali z prasklín nad jej hlavou, udierali jej do fotoaparátu a pristávali na ramene. „Bolo to ako z hororu,“ opísala.

Veci sa stali ešte desivejšími, keď sa všetci traja vybrali na cestu späť. Prechádzali cez rôzne trhliny, ktorými prešli cez ľadovec. Šok zažili najmä vtedy, keď sa dostali k trhline, cez ktorú prišli. Bola totiž zablokovaná. Chvíľu im trvalo, kým sa priblížili k prepadnutému ľadu, ktorý im blokoval cestu. Pomaly sa cez neho predierali, aby našli cestu von. Určite nebol čas na paniku, hoci si veľmi dobre uvedomovali, čo všetko im hrozí.

image

Záhada japonskej Atlantídy. Tajuplné útvary pod hladinou mora sú záhadou už desiatky rokov

Heinerthová opísala, ako v momente, keď sa cez trhliny predrali, videla na povrch a na svoju loď, kde zvyšok jej tímu viditeľne oslavoval, že sa im podarilo vyplávať späť na hladinu. Avšak horor nezažívali len potápači na dne. „Rozprávali nám o tom, aké to bolo, keď sa ten ľadovec odtrhol a ten veľký kus ľadu sa odlomil a uzavrel priepasť a poslal tú veľkú vlnu, ktorá ich takmer prevrátila. Bolo to pre nich strašné. A celý čas čakali a čakali, nevedeli, či sme živí alebo mŕtvi,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 13:02