Krimi prípady, o ktorých si pravdepodobne nepočul.You Should Have Ghosted, Cheeky Tales Pod/Twitter
StoryEditor

Vražda pre rasizmus či rodina sériových vrahov. Prinášame ti ďalšie krimi prípady naháňajúce hrôzu

Nikola Michalkova13.05.2023., 15:58h

V článku ti opäť prinášame ďalšie tri krimi prípady, o ktorých sa nehovorí a z ktorých naozaj mrazí.

Lajkuj Brainee.sk na

Na svete existuje množstvo skutočných prípadov, o ktorých sa nehovorí a ktoré s pravdepodobnosťou ani nepoznáš. My sme ti už v sérii priniesli články:

Vražda kvôli farbe pleti

Rasizmus je skutočne nebezpečný a vo svete existuje mnoho prípadov, kedy sa práve z tohto dôvodu zabíjalo. Príkladom je aj smrť Timothyho Cogginsa, ktorého zavraždili v roku 1983. Mal vtedy len 23 rokov a bol niekoľkokrát bodnutý nožom, mučený, spútaný a vlečený za nákladným autom na poli. „Mal niekoľko bodných rán v prednej časti hrudníka. Mal krížovú ranu na hrudi a na chrbte to bolo rovnaké. Neskôr mi povedali, že to predstavovalo vlajku Konfederácie. Najhoršie na tom je, že ho nezabili. Pitva ukázala, že vykrvácal. Hodili ho na hromadu dreva a nechali ho zomrieť,“ opísal hrôzostrašný prípad bývalý zástupca šerifa okresu Spalding Oscar Jordan, píše sa na portáli People.

image

Timothy Coggins

You Should Have Ghosted/Twitter

Dôvodom vraždy mal byť rasizmus, keďže Timothy nebol beloch. Pred svojou smrťou sa stretával so ženou bielej farby pleti. Vražda sa síce vyšetrovala, ale nikto nebol zatknutý a tak sa po chvíli zamietla pod koberec. 35 rokov sa o vražde nehovorilo. Prípad znovu otvoril až v roku 2016 Úrad pre vyšetrovanie štátu Georgia. 

O rok neskôr boli z vraždy obvinení Frankie Gebhardt a William Moore starší. K vražde malo podľa prokurátorky Marie G. Broderovej dôjsť preto, lebo Timothy mal predávať marihuanu v bielych štvrtiach a okrem toho sa stretával so ženami bielej farby pleti.

Smrť neznámeho muža na pláži

Muž s prezývkou Somertonský muž sa našiel 1. decembra 1948 na austrálskej pláži. Bol dobre oblečený a na golieri mu ležala napoly vyfajčená cigareta. Vo vrecku mal uložený verš z perzskej básne, lístky na autobus a vlak, žuvačky, zápalky či dva hrebene. Problémom bolo, že vyšetrovatelia vôbec netušili, kto je ten neznámy muž. Začali sa šíriť rôzne špekulácie a teórie, že muž bol špiónom, píše sa na portáli BBC.

Súdni lekári sa domnievali, že bol otrávený. Úrady ale najviac mátali ďalšie predmety, ktoré mal muž pri sebe. Bol ním napríklad kufor, ďalšie kusy oblečenia, ktoré mali odstránené štítky či nesúvislé nápisy, o ktorých sa predpokladalo, že by malo ísť o šifru. Po celom svete rozposlali odtlačky Somertonského muža, ale nikto ho nedokázal identifikovať. Preto ho v roku 1949 pochovali na cintoríne v Adelaide a na jeho náhrobnom kamene sa uvádza: „Tu leží muž, ktorého našli na pláži Somerton.“

Záhada muža zostala nevyriešená až 70 rokov. Po tejto dobe sa našiel bádateľ, ktorý tvrdí, že celú záhadu vyriešil a záhadným mužom mal byť Carl Webb. Okrem toho tvrdí, že nešlo o ruského agenta, ale o elektrotechnického inžiniera narodeného v Melbourne. Polícia bádateľove slová nepotvrdila.

Rozhodol sa prípad vyriešiť

Profesor z Adelaidskej univerzity bol bádateľ, ktorý vyslovil svoju teóriu, keď sa rozhodol, že sa celý prípad pokúsi vyriešiť sám. Derek Abbott dokázal analyzovať DNA muža pomocou vlasov, ktoré sa zachovali. Spojil sa tiež s renomovanou americkou forenznou odborníčkou Colleen Fitzpatrickovou, ktorá sa špecializuje práve na prípady, ktoré boli dlhé roky odložené. Na základe spomínanej DNA dokázal zostaviť rozšírený rodokmeň. 

Celkovo im vyšlo štyritisíc mien, z ktorých sa im podarilo výber zúžiť na jedno – Carl Webb. Následne vypátrali príbuzných a pomocou ich DNA potvrdili jeho totožnosť. Carl Webb sa narodil v roku 1905 v Melbourne. Bol najmladší zo šiestich súrodencov a oženil sa s Dorothy Robertson. 

Rodina sériových vrahov

Rodina Benderovcov sa skladala z Johna Bendera staršieho, ktorý mal 60 rokov, keď sa presťahoval do Kansasu so svojou rodinou. Bol to obrovský muž s prenikavými čiernymi očami hlboko zasadenými pod hustým obočím. Jeho tvár bola nevrlá a mrzutá, na pohľad nie veľmi príjemný človek. Jeho žena, pani Benderová, bola veľmi nepriateľská a susedia ju pre jej zlovestné oči začali prezývať ako „diablicu“. K svojmu nepriateľskému a zvláštnemu vzhľadu pridala navyše aj tvrdenie, že je médium a dokáže sa rozprávať s mŕtvymi. Okrem toho verila na mágiu, pretože varievala bylinky a korene, o ktorých hovorila, že sa môžu použiť na zaklínadlá alebo zlé kúzla, uvádza sa na portáli Legends of America. 

Ich syn, John Bender junior, bol vysoký, 25-ročný muž s peknými gaštanovými vlasmi. Bol spoločenský, ale často sa začal bez príčiny smiať, vďaka čomu ho mnohí považovali za blázna. Ich dcéra Kate bola tá priateľskejšia z rodiny. Mala 23 rokov a rada sa rozprávala s cudzincami. Spolu s bratom navštevovali nedeľnú školu neďaleko Harmony Grove. Zaujímala sa o spirituálne témy. 

image

Rodina Benderovcov

Fascinating/Twitter

V roku 1871 si ich rodina otvorila obchod, v ktorom sa zastavili mnohí cestovatelia pre jedlo a zásoby. Problémom bolo, že muži prichádzajúci s väčším množstvom peňazí, z obchodu už nevyšli. Začali po nich pátrať, pričom ich stopy zaviedli do Big Hill Country v juhovýchodnom Kansase, kde ale skončili. Prvé zmiznutia v okolí nespustili alarm, pretože bolo bežné, že muži pokračovali smerom na západ. V tom čase ale zmiznutia pokračovali častejšie a na jar v roku 1873 sa v regióne začali šíriť fámy, preto sa cestovatelia začali tejto ceste vyhýbať. Na základe klebiet sa v marci v budove školy v Harmony Grove zvolala schôdza, aby sa zistilo, čo sa s tým dá robiť. Zúčastnilo sa jej 75 ľudí vrátane manželského páru Benderovcov. 

Podozrenie sa začalo rozvíjať, keď Billy Toe, sused rodiny, uvidel opustený hostinec Bender Inn, keď hospodárske zvieratá nemal kto nakŕmiť. Vytvorila sa pátracia skupina, ktorá keď vošla na pozemok, našli chatku, v ktorej nebolo vôbec nič, len príšerný zápach a padacie dvierka. Po ich otvorení našli viac ako meter hlbokú dieru, ktorá bola plná krvi. Nenašli v nej žiadne telá. Mužom sa podarilo odsunúť chatku, ktorá nebola veľká, aby zistili, či sa niečo neskrýva pod ňou. Začali kopať, až napokon našli prvé telo, ktoré bolo pochované hlavou nadol. Išlo o mŕtvolu doktora Williama H. Yorka s rozbitou lebkou a podrezaným hrdlom od ucha k uchu. 

Našli mnoho tiel

Kopanie pokračovalo a celkovo sa našlo deväť tiel a množstvo rozštvrtených častí tiel vrátane ženy a malého dievčatka. Napokon sa vypísala odmena niekoľko tisíc dolárov za akékoľvek informácie, ktoré by viedli k nájdeniu a zatknutiu celej rodiny. Ako sa ale ukázalo, rodina nebola skutočne pokrvnou rodinou. Príbuzné boli len mama a Kate.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:25