Michael Jackson svoje sídlo predáva už rokyTwitter/SoleCollector, Brainee x Canva
StoryEditor

Luxusné paláce na predaj, ktoré nikto nechce. Nechýba kult osobnosti Michaela Jordana a leopardie vzory Ivany Trumpovej

Miroslav Kamody26.04.2023., 16:00h

Jediný, kto si vždy myslí, že status celebrity zvyšuje hodnotu domu, je iba samotná celebrita. A tieto na to doplatili najviac.

Lajkuj Brainee.sk na

Byť na vrchole má svoje výhody. A jednou z najväčších sú zvyčajne peniaze. Aj preto sa boháči, bez ohľadu na to, či peniaze získali z obchodu, športovej či hereckej kariéry, zvyčajne s radosťou púšťajú do kúpy multimiliónových sídiel.

Po čase, alebo po strmom kariérnom páde, však prichádza vytriezvenie. Mesačné platby za takéto nehnuteľnosti sú extrémne vysoké, nehovoriac o ďalších veciach, na ktoré treba myslieť v týchto palácoch. Doslova palácoch. 

image

Kašlite na Bratislavu. Pozreli sme sa, v centre ktorých európskych hlavných miest si môžete kúpiť byt lacnejšie

Často sa preto stáva, že celebrity tieto domy po niekoľkých rokoch ponúknu na predaj. A zatiaľ čo oni desiatky miliónov na kúpu majú, ostatní nie. A hlavne, ak si svoje paláce prerobili na svoj vlastný kult osobnosti.

Pozreli sme sa preto na tie sídla známych osobností, ktoré sú na predaj už dlhý čas a vôbec nikto o ne nejaví žiadny záujem.

Michael Jordan

Bývalý basketbalista a legenda tohto športu je absolútnym rekordérom tohto zoznamu. Jeho gigantický dom na predmestí Chicaga je totiž na trhu už vyše desať rokov. 

Ide o gigantický pozemok, na ktorom sa nachádza honosné sídlo, ktoré si Jordan kompletne postavil podľa svojich preferencií. Deväť izieb, každá zariadená v osobitom štýle spolu s drahými detailami, ako napríklad dvere z prvého Playboy sídla či stôl, ktorý kopíruje pohľad zvrchu na mesto Bagdad, je len začiatkom.

Jordan si dal postaviť aj svoju vlastnú basketbalovú halu, golfové aj tenisové ihrisko, infinity bazén s trávnatým zeleným ostrovčekom v jeho strede, cigarová miestnosť na hazard, veľká telocvičňa či rozsiahla vínna pivnica.

Nechýba gigantická spoločenská miestnosť s posuvnými stenami, vďaka čomu je len na tvojej nálade, či s priateľmi budeš sedieť vo vnútri, alebo vonku. K tomu všetkému ešte aj trojizbový penzión, 19 kúpeľní a televízia aj na miestach, kde by ju rozhodne absolútne nikto nepotreboval. 

Basketbalista nehnuteľnosť ponúkol na predaj ešte v roku 2012 so šialenou cenovkou 29 miliónov dolárov. Nikto sa nechytil a záujemcovia nevolali. Nasledovať preto musela séria úprav cien.

image

Luxus, ktorý si nemôžeš dovoliť. Pozreli sme sa do útrob tých najdrahších hotelových izieb na svete

Podľa New York Post sa vyvíjala takto - rok po tom, čo sa nehnuteľnosť prvýkrát dostala na trh, cena klesla na 21 miliónov dolárov. V tom istom roku bola znovu zalistovaná za 16 miliónov dolárov. V roku 2015 dosiahla 14,8 milióna dolárov.

Za sumu 14 855 000 sa predáva dodnes. Mimochodom, ak spočítaš čísla tejto sumy dokopy, vyjde ti číslo 23, rovnaké, ako nosil MJ na svojom drese. Jeho gigantické číslo sa dodnes nachádza aj na vstupnej bráne domu.

Situácia bola svojho času taká zlá, že agent zodpovedný za predaj domu v roku 2015 sľúbil, že kupujúci dostane každú jednu edíciu tenisiek Air Jordan vo vybranej veľkosti. Ani to však nepomohlo.

Pre zaujímavosť, bývalý basketbalista platí ročne na dani z nehnuteľnosti za toto sídlo 130-tisíc dolárov. A prečo ho nikto nechce? Nachádza sa príliš ďaleko od jazera Michigan, kde si zvyčajne bohatí ľudia kupujú svoje sídla. Ďalšou, a zrejme aj najpodstatnejšou vecou, však je, že jediný, kto si vždy myslí, že status celebrity zvyšuje hodnotu domu, je iba samotná celebrita.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:33