Elon Musk a vizualizácia mesta TelosaTASR/AP Photo/Benjamin Fanjoy, Telosa
StoryEditor

Nevieš čo s peniazmi? Postav si mesto. Títo multimiliardári na čele s Elonom Muskom si chcú postaviť vlastné utópie

Miroslav Kamody03.09.2023., 15:30h

Vybudovať vlastné utopistické mesto podľa našich vlastných predstáv by chceli možno aj mnohí z nás. Na svete je však len veľmi málo ľudí, ktorí by si niečo také mohli dovoliť. A presne tí svoje predstavy premieňajú na realitu.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo by si robil, keby máš v podstate neobmedzené bohatstvo? Samozrejme, ani dnešní multimiliardári nemajú nekonečné množstvo peňazí, no tí najmajetnejší si vzhľadom na ich bohatstvo môžu kúpiť v podstate čokoľvek.

A keď už naozaj nevieš, čo s nimi, prichádzajú na rad bizarné nápady, píše portál Insider. Aj keď teraz nemáme na mysli kúpu sociálnych sietí, Elona Muska v tomto zozname nájdeš aj tak. Toto je totiž zoznam miliardárov, ktorí chcú (či chceli) vybudovať svoje vlastné utopistické mesto.

image

Bývalý inžinier SpaceX založil startup s pizza robotmi a kritizuje Muska: Riešenie problémov na Zemi je dôležitejšie ako Mars

Muskove mestá

Začiatkom apríla tohto roku The Wall Street Journal informoval, že Elon Musk plánuje postaviť mesto s názvom „Snailbrook“. Má ísť o sídlo pre pracovníkov SpaceX a The Boring Company, ktoré by bolo mimo Austinu v Texase.

Podľa dostupných informácií Musk a jeho spoločníci kúpili najmenej 3 500 akrov (vyše 14 kilometrov štvorcových) pôdy v texaskom Bastrope, ktorý sa nachádza 88 kilometrov od Austinu. Pre porovnanie, slovenské mesto Veľký Krtíš má rozlohu pätnásť kilometrov štvorcových.

Musk a jeho zamestnanci opísali víziu mesta ako „druh texaskej utópie pozdĺž rieky Colorado,“ informoval denník. Mesto montovaných domov bude vybavené bazénom, vonkajším športovým areálom a telocvičňou, ako aj súkromnou školou.

Okrem toho si tu chce generálny riaditeľ Tesly postaviť svoj súkromný komplex. Musk chcel pritom postaviť už aj mesto Starbase v Boca Chica v Texase, o ňom je však už vyše roka ticho. Ľudia v okolí sú však zásadne proti.

Do vesmíru a ešte ďalej

Zabúdať pritom nemôžeme ani na jeho plán vybudovať sebestačné mesto na Marse. Predstavil ho ešte v roku 2014 a odvtedy sa stalo jedným z jeho najobľúbenejších diskusných bodov.

Musk povedal, že kolonizácia Marsu bude „stiesnená, náročná a tvrdá práca“. Zároveň dodal, že bude pravdepodobne po smrti, kým sa jeho sen stane skutočnosťou.

image

Počul si o super-Zemi? Ak by prišla, mohla by našu planétu vystreliť mimo slnečnú sústavu alebo ju vrhnúť priamo do Slnka

Najvyšší účel

V roku 2021 zase bývalý generálny riaditeľ Walmartu Marc Lore oznámil plány na vybudovanie futuristickej utópie s názvom Telosa. Názov pochádza zo starovekého gréckeho slova, ktoré znamená „najvyšší účel“.

Podľa jeho predstáv by chcel vybudovať do roku 2030 rovnostársku utópiu, kde by mohlo žiť až 50-tisíc ľudí. Zároveň dodal, že mesto bude riadené „ekvitizmom“, ktorý sa zdá byť zmesou rovnosti a kapitalizmu. 

Aj keď neuviedol presné miesto, kde by Telosa mohla vyrásť, je presvedčený, že obyvatelia by mali mať rovnaký prístup k vzdelaniu, zdravotnej starostlivosti a doprave. Ľudia by sa pohybovali v autonómnych vozidlách a mesto by poháňala obnoviteľná energia.

Náklady na výstavbu by sa mali pohybovať okolo 400 miliárd dolárov a budúci občania by boli vyberaní na základe podávaných žiadostí.

Podobný plán na utopické mesto mal svojho času aj miliardár rizikového kapitálu Peter Thiel, ktorý chcel postaviť plávajúce mesto fungujúce nezávisle od existujúcich národov. Nakoniec však z toho vzišlo.

Saudskoarabská utópia

Nezaostáva však ani zvyšok sveta. V Saudskej Arábii buduje korunný princ Mohammed bin Salman mesto s názvom The Line ako súčasť väčšieho projektu s názvom Neom. Na megamestskej zástavbe sa pracuje od roku 2017.

Wall Street Journal v roku 2019 uviedol, že plány Neomu zahŕňajú umelý dážď, falošný mesiac, robotické slúžky a dinosaury či holografických učiteľov. Väčšina ľudí bude bývať v The Line - subore dvoch paralelných 120 kilometrov dlhých budov.

image

Železničným tunelom na vlastný ostrov na Jadrane. Slovensko by malo prístup k moru, megalomanský plán mohol zmeniť dejiny

V nich budú rezidencie a zariadenia vrátane vysokorýchlostného vlaku, športového štadióna a prístavu pre jachty. Viac sa o tomto projekte dozvieš v našom staršom článku.

Gatesove plány utíchli

Nezaostával ani Bill Gates, ktorý v roku 2017 investoval približne 80 miliónov dolárov do plánov na vybudovanie inteligentného mesta neďaleko Phoenixu v americkom štáte Arizona.

Dcérska spoločnosť Gatesovej investičnej firmy kúpila pozemok v juhozápadnej Arizone na výstavbu 24 800 akrového (100 kilometrov štvorcových) developmentu pozostávajúceho z rezidencií, verejných škôl a kancelárskych, obchodných a maloobchodných priestorov. Informácie o plánoch na 80-tisíc domov a vybudovanie celého mesta z názvom Belmont však utíchli.

Luxusný ostrov

Larry Ellison, spoluzakladateľ Oracle, zvolil menej futuristický a luxusnejší prístup. Ten v roku 2012 kúpil približne 98 % havajského ostrova Lanai za približne 300 miliónov dolárov. Vytvoril rezort s wellness centrom a zrekonštruoval existujúce hotely na ostrove.

Odvtedy sa ostrov, ktorý je domovom pre asi tritisíc ľudí, stal cieľom ultrabohatých ľudí, medzi ktorého návštevníkov patrí aj Tom Cruise, Cindy Crawford či Will Smith. Ellison sa sám presťahoval v roku 2020.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:38