Ilustračné fotoShutterstock/Shutterstock
StoryEditor

V tejto krajine si už elektronické cigarety nevychutnáš. Tvrdá stopka priamo od ministra

TASR02.05.2023., 09:00h

Austrália sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zakáže rekreačné vapovanie, oznámil v utorok tamojší minister zdravotníctva Mark Butler. „Nebudeme sa pozerať ako nám vyrastá ďalšia generácia závislá na nikotíne,“ dodal.

Lajkuj Brainee.sk na

Dovoz e-cigariet určených pre lekárne nebude obmedzený, zakázané však majú byť všetky jednorazové e-cigarety. Obmedzenia sa budú týkať aj dostupných obalov, príchutí a farieb, spresnil minister.

„Už žiadne žuvačkové príchute, žiadni ružoví jednorožci ani e-cigarety v podobe zvýrazňovačov, aby si ich deti mohli schovať do peračníka. Namiesto toho budeme mať obyčajné obaly s obyčajnými príchuťami,“ dodal.

Podľa jeho slov sa vapovanie stalo „najväčšou legislatívnou medzerou v austrálskej histórii“. Vláda preto nedopustí, aby úspechy pri znižovaní spotreby tabaku, boli "zničené touto novou hrozbou" pre verejné zdravie.

„Štátom a komunitám na celom svete sa e-cigarety núkali ako terapeutický produkt, ktorý pomáha dlhoročným fajčiarom prestať fajčiť. U mladých ľudí, ktorí vapujú, je trikrát vyššia pravdepodobnosť, že začnú fajčiť. Toto sa musí skončiť. Nebudeme sa prizerať, ako vapovanie vytvára ďalšiu generáciu závislých od nikotínu,“ povedal Butler.

Zároveň oznámil súbor opatrení na podporu systému zdravotníctva vrátane nového národného programu skríningu rakoviny pľúc. Austrália počas nasledujúcich troch rokov zvýši daň z tabaku ročne o päť percent.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:14