Na snímke v pozadí zľava matka opozičného politika Alexeja Navaľného Ľudmila a matka politikovej manželky Julija pri hrobe na Borisovskom cintoríne v Moskve.Ap/Tasr
StoryEditor

V deň Navaľného pohrebu zatkli v Rusku viac ako sto ľudí. K stráženému hrobu napriek tomu stále prúdia davy

TASR02.03.2024., 12:24h

V deň pohrebu ruského opozičného politika Alexeja Navaľného bolo v rôznych mestách Ruska zadržaných viac ako 100 ľudí. Napriek tomu k hrobu na Borisovskom cintoríne v Moskve, prichádzajú ľudia s kvetmi aj na ďalší deň.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa stanice BBC bolo v súvislosti s Navaľného pohrebom v 19 ruských mestách zadržaných najmenej 104 ľudí. Väčšina zadržaní - viac ako 20 - sa odohrala v meste Novosibirsk. V Moskve v piatok policajti zaistili 15 ľudí, pričom noc na sobotu na policajnom oddelení v okrese Marjino strávili tri osoby. Ďalší zadržaný bol cez noc ponechaný na policajnom oddelení vo štvrti Bratejevo, v ktorej sa nachádza Borisovský cintorín, kde bol Navaľnyj pochovaný.

image

Mučenie vodou či státie v mraze. Navaľného čaká jedna z najhorších väzníc v Rusku

V sibírskom meste Omsk bolo zadržaných 15 ľudí a desať ich hlásia z Jekaterinburgu. V Kazani polícia zadržala najmenej osem osôb, pričom sedem z nich trávilo noc v cele policajného zaistenia.

Päť zadržaných hlásili z mesta Voronež, po štyroch v Astrachani a Nižnom Novgorode, tri osoby v Petrohrade. K zadržaniam došlo aj v Murmansku, Čeľabinsku, Vladikavkaze, Ulan-Ude a ďalších mestách.

Strážený cintorín

Ako je známe, Navaľného manželka a ich deti Daša a Zachar na pohrebe neboli, podobne ako ani najbližší Navaľného spolupracovníci, ktorí od rozpútania vojny na Ukrajine žijú v exile. Keďže veľká časť z nich je v Rusku vyhlásená za tzv. zahraničných agentov alebo stíhaná pre šírenie údajných dezinformácií o ruskej armáde, v Rusku by im hrozilo zadržanie. Kyticu však podľa BBC bola na hrob odniesť matka Alexeja Navaľného Ľudmila spolu matkou politikovej manželky Julije.

image

Ľudmila Navaľná (vľavo), matka zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a matka Julije Navaľnej, manželky Alexeja Navaľného sa s ním naposledy lúčia pri rakve s jeho telesnými pozostatkami na Borisovskom cintoríne.

Ap Photo/Tasr

Podľa reakcie jedného z diskutérov na sociálnych sieťach, ktorý na Borisovský cintorín zavítal v sobotu ráno, v okolí areálu hliadkuje veľa príslušníkov bezpečnostných zložiek a ulicu vedúcu k cintorínu lemujú policajné zátarasy.

image

Ľudia kladú kvety, aby si uctili pamiatku zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného na ulici neďaleko Borisovského cintorína,

Ap Photo/Tasr

Na cintorín sa však dá vojsť bez problémov a zostať pri Navaľného hrobe ľubovoľne dlho. Policajti sa správajú "adekvátne", napísal užívateľ sociálnej siete podľa BBC, pričom ozrejmil, že pri vchode sú rámy na detekciu kovov. „Je tu veľa kvetov, ľudia stále prichádzajú,“ dodal. Informoval.

Smrť v bývalom gulagu

Podľa úradov Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore za polárnym kruhom. Ruská väzenská služba tvrdí, že mu po prechádzke prišlo náhle nevoľno, stratil vedomie a oživiť sa ho nepodarilo väzenským zdravotníkom ani privolaným záchranárom.

V jeho úmrtnom liste sa uvádza, že zomrel prirodzenou smrťou. Príbuzní a spolupracovníci Navaľného, ako aj západní politici vinia z politikovej smrti ruského prezidenta Vladimira Putina.

image

Ľudia kráčajú smerom na Borisovský cintorín počas pohrebu zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Ap Photo/Tasr

Po Navaľného smrti jeho príbuzní a podporovatelia niekoľko dní žiadali ruské vedenie i samotného Putina o vydanie tela, aby ho mohli dôstojne pochovať. Napokon sa tak stalo až minulú sobotu 24. februára.

Pohrebný obrad sa uskutočnil v piatok 1. marca v chráme zasvätenom ikone Bohorodičky Zmierni môj žiaľ v moskovskej štvrti Marjino, kde Navaľnyj s rodinou býval. Pochovaný je na Borisovskom cintoríne v susednej štvrti Bratejevo.    

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:29