Ešte v roku 2015 sa k heterosexuálnej orientácii hlásilo 89 percent opýtaných stredoškolákov, v roku 2021 to bolo už len 75 percent.Unsplash/kenny Eliason/
StoryEditor

Medzi stredoškolákmi ubúda heterosexuálov. Študenti sú aj menej promiskuitní, ukazujú prieskumy

iDnes.cz03.05.2023., 14:13h

Stále menej dospievajúcich Američanov má pohlavný styk už na strednej škole.

Lajkuj Brainee.sk na

Vyplynulo to zo štúdie vládneho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), uvádza sa na webe iDnes.cz.

image

VIDEO Aktivisti sa nechali vyprovokovať, podľa videa napadli Matoviča. Útočil na nás, z diaľky si ho nahrával Taraba, tvrdia

Podľa odborníkov má znížený záujem o sex jednoznačnú spojitosť s pandémiou. Mládež trávila kvôli karanténam veľa času doma a bola tiež častejšie pod dohľadom dospelých. Ďalšie štúdie o zdraví dospievajúcich za rovnaké obdobie zistili aj nárast prípadov sociálnej izolácie a zlého duševného zdravia.

„Myslím, že tieto údaje dohromady vytvárajú obraz stredoškolákov, ktorí si budujú menej silných medziľudských vzťahov, ktoré môžu chrániť dobré duševné zdravie,“ uviedla Laura Lindbergová, výskumná pracovníčka Rutgersovej univerzity, ktorá sa zaoberá sexuálnym správaním dospievajúcich.

Kathleen Ethierová zo CDC sa domnieva, že pokles môže byť dobrý, ak to odráža skutočnosť, že mladí ľudia majú zdravé vzťahy, odkladajú prvý sexuálny styk a majú celkovo menší počet partnerov. Prieskum CDC ukázal, že klesá aj počet stredoškolákov, ktorí mali viac ako štyroch sexuálnych partnerov, aj tých, ktorí majú v čase prieskumu partnera.

image

Prišiel si do Bratislavy na výšku a nepodarilo sa ti nájsť si kamošov? Máme tipy, kde môžeš spoznať nových ľudí

Podľa štúdie klesol aj počet študentov, ktorí sa prihlásili k heterosexuálnej orientácii. Ešte v roku 2015 sa k nej hlásilo 89 percent opýtaných stredoškolákov, v štúdii v roku 2021 ju vybralo 75 percent respondentov. Podiel lesieb, gayov a bisexuálov za štyri roky stúpol z ôsmich na 15 percent, uvádza prieskum.

Na dotazník odpovedalo 17 tisíc študentov štátnych i súkromných stredných škôl v USA. Účasť bola dobrovoľná, podmienená súhlasom rodičov a výsledky anonymné. Štúdia sa robí každé dva roky, tohtoročná práve prebieha.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 13:20