Mladú učiteľku postrelil šesť ročný žiak, teraz žaluje školu.Fb/abby Zwerner, Ap/brainee X Canva/
StoryEditor

Každý vedel, že dieťa je agresívne. Učiteľka postrelená šesťročným žiakom žiada obrie odškodné

ptt09.04.2023., 14:29h

Mladá učiteľka, ktorú v januári v USA postrelil a ťažko zranil jej šesťročný žiak, teraz podala žalobu. Dvadsaťpäťročná Abby Zwernerová obviňuje vedenie školy z hrubej nedbanlivosti a požaduje odškodné 40 miliónov dolárov.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedenie podľa nej ignorovalo pravidelné sťažnosti na chlapcovo agresívne správanie a na to, že si do školy priniesol zbraň, píše sa na webe denníka iDnes.cz.

image

Pri streľbe na škole v USA zomreli tri 9-ročné deti a traja dospelí. O vrahovi prehovorila mama aj kamaráti

Zwernerovú strelil do ruky a hrudníka jej žiak 6. januára na základnej škole Richneck v meste Newport News v americkom štáte Virginia. Bola vo vážnom stave a v nemocnici strávila takmer dva týždne. Od strely podstúpila už štyri operácie.

Školná rada síce krátko po streľbe prepustila riaditeľa školy, zástupkyňa riaditeľa rezignoval, dodnes však z tragickej streľby nebol nikto obvinený. Rada potom ešte odhlasovala inštaláciu detektorov kovov vo všetkých školách v okrese a nákup transparentných batohov pre všetkých študentov. Tím sa to ale skončilo.

Snaha hnať dotknuté osoby k zodpovednosti už neprišla. Na začiatku marca oznámila americká NBC len to, že obvineniu nebude čeliť šesťročný útočník.

image

Volali s umierajúcim dedkom, šéf ich vyhodil. Ako pomstu uverejnili recepty na sušienky, ktoré firma predáva

To však momentálne mení Zwernerová, ktorá v pondelok podala žalobu. Ako žalovaný je uvedený školský úrad v Newport News a niekoľko predstaviteľov školského obvodu, vrátane bývalého superintendanta Georgea Parkera III.

Hovorkyňa školskej rady Michelle Priceová, predsedníčka školskej rady Lisa Surlesová-Lawová a ďalší členovia rady na e-mail so žiadosťou o komentár k žalobe bezprostredne nereagovali, napísala agentúra AP. Rovnako tak nereagoval bývalý riaditeľ školy.

Problémový už v škole

„Všetci obžalovaní vedeli, že neznámy útočil ako na študentov, tak aj na učiteľov, jeho motivácia ublížiť bola zameraná na kohokoľvek, kto sa mu postavil do cesty, a to ako v škole, tak mimo nej,“ stojí v žalobe. Advokáti Zwernerovej tiež uvádzajú, že chlapcova agresia sa „dlhodobo neobmedzovala len na učiteľov, ktorí boli v škole“.

image

Územie, na ktorom stojí Disneyland, je štát v štáte. Spoločnosť má teraz spor s kongresom ohľadom sexuálnej výchovy

Obžalovaní údajne navyše vedeli, že chlapec „robil v minulosti násilnosti“ ako v škole, tak aj doma. Dokladá to epizóda z predchádzajúceho roka, kedy žiak škrtil a dusil svoju učiteľku v materskej škole.

„Na obavy učiteľov z chovania chlapca bolo pravidelne upozorňované vedenie základnej školy Richneck. Tieto obavy boli vždy zamietnuté,“ stojí ďalej v žalobe.

Zwernerová, ktorá požaduje finančné odškodnenie 40 miliónov dolárov, upozorňuje, že kvôli tejto ignorancii utrpela okrem telesných zranení aj fyzické a duševné útrapy.

Zlyhanie systému či rodičov?

Najnosnejším bodom žaloby je fakt, že chlapec prejavoval podobné správanie už oveľa skôr, čo ignorovalo nielen vedenie školy, ale aj jeho rodičia. V predchádzajúcom školskom roku totiž musel navštevovať špeciálnu triedu, proti čomu sa rodičia rázne ohradili.

Potom škola chlapcovi upravila rozvrh, „pretože naháňal žiakov po ihrisku s páskou v snahe ich ním zbičovať“. Podľa novo vytvoreného rozvrhu ho tak mal počas školského dňa sprevádzať po areáli školy aspoň jeden z jeho rodičov.

image

Youtuber skončil postrelený v nemocnici kvôli „pranku“. Ľudia tvrdia, že si to zaslúžil

To sa však nestalo, navyše chlapec použil zbraň svojej matky. Tá ju síce podľa tamojšej polície zakúpila legálne, malé dieťa sa k nej ale dostalo. Napriek tvrdeniu právnych zástupcov chlapcov rodiny, ktorí tvrdia, že strelená zbraň bola zabezpečená v skrini so zámkom.

Na konci marca riadil strelec aj na súkromnej kresťanskej škole v americkom meste Nashville. Aj preto chce čoraz viac amerických učiteľov a ďalších zamestnancov škôl chodiť do práce so zbraňami. Ešte pred pár rokmi bol takýto postup nemysliteľný. Po sérii masových striel sa však táto stratégia stala predným riešením presadzovaným republikánom a zadržaním práv na držanie zbraní.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 06:39