Prvýkrát sa preslávila ako finalistka Miss Južná Afrika, potom sa opäť dostala na titulky, keď odhalila svoj genetický stav.Youtube/whoiamnotdocumentary/
StoryEditor

Fyzicky som žena, no geneticky som muž, tvrdí bývala misska. Prišla na to, keď lekár zistil, že nemá maternicu

Michal Čiernik21.03.2023., 15:00h

Prvýkrát sa preslávila ako finalistka Miss Južná Afrika, potom sa opäť dostala na titulky, keď odhalila svoj genetický stav. Dnes má svoj vlastný dokument o fungovaní medzi mužským a ženským svetom.

Lajkuj Brainee.sk na

Sharon-Rose Khumalo sa prvýkrát preslávila ako finalistka Miss Južná Afrika ešte v roku 2016. „Chcela som byť autentická. V podstate ste na olympiáde krásy. Je veľmi ľahké sa prispôsobiť a byť primitívny. Ale ja som to chcela urobiť podľa vlastných predstáv,“ opisuje účasť na súťaži.

Khumalo síce nevyhrala Miss Južnej Afriky, no aj tak sa stala celebritou. O dva mesiace neskôr totiž zverejnila na sociálnych sieťach niečo, čo povedala len rodine a blízkym priateľom. Je intersexuálna osoba.

Zistila to ako 21-ročná

Zistila to v 21 rokoch, keď po dlhom čakaní na menštruáciu išla k lekárovi. Myslela si, že jej povie, aby pribrala. Namiesto toho Khumalo zistila, že má genetické ochorenie - syndróm necitlivosti na androgén. „Fyzicky som žena, no geneticky som muž,“ vysvetlila v blogovom príspevku z roku 2016 po súťaži krásy. V tom čase študovala genetiku a biochémiu na poprednej univerzite, takže mala dobrú kvalifikáciu na vysvetlenie svojho stavu.

image

V USA sa čoraz viac ľudí hlási k LGBTI+ komunite. Pomohli tomu najmä mladí

Intersex je zastrešujúci pojem pre rozmanitosť tiel a identít. Intersexuálni ľudia sa rodia s genetickými, hormonálnymi alebo fyzickými pohlavnými vlastnosťami, ktoré nezodpovedajú lekárskym normám mužského alebo ženského tela. V závislosti od toho, ktorý výskum je citovaný, počet ľudí narodených s intersexuálnymi črtami môže dosahovať až takmer dve percentá.

Nemá maternicu ani vaječníky

Khumalo vyrastala v Pretórii, vychovávala ju matka, zdravotná sestra. V puberte bola extrémne chudá a keď jej kamarátky začali dostávať menštruáciu, mama jej povedala, aby sa nebála: „Všetko, čo potrebuješ, je len trochu pribrať.“ Až keď Kumalo konečne išla k lekárovi, povedal jej, že nevidí maternicu ani vaječníky. „Preboha, ja nemám maternicu. Dobre, takže teraz nemôžem mať vlastné deti,“ bola prvá reakcia Juhoafričanky.

image

Sharon-Rose Khumalo sa prvýkrát preslávila ako finalistka Miss Južná Afrika ešte v roku 2016.

Twitter/mzansimagic/

Bolo to zničujúce. Cítila sa ako jedna z prípadových štúdií, ktoré čítala v učebniciach na univerzite. Najprv to povedala len svojej najbližšej rodine a priateľom.  No práve toto zistenie ju motivovalo prihlásiť sa do súťaže krásy. „Potrebovala som to ako potvrdenie svojej ženskosti a myslím si, že teraz ako jedna z najkrajších žien v Južnej Afrike sa mi to aj podarilo,“ prezradila.

Dokument Who I Am Not

32-ročná úspešná mladá žena sa momentálne objavuje po boku Dimakatso Sebidiho, intersexuálneho aktivistu prezentujúceho mužov, ktorý je tiež z Južnej Afriky, v pôsobivom dokumente Who I Am Not, ktorý sa tento týždeň premieta na BFI Flare, londýnskom filmovom festivale LGBTQIA+. „Počula som konverzácie - nie cudzích ľudí alebo internetových trollov, ale priateľov a rodiny - a uvedomila som si, akí sú ľudia dezinformovaní,“ prezradila o motivácii podeliť sa s verejnosťou o svojom živote.

Khumalo na filme spolupracovala takmer päť rokov s Rumunskou režisérkou Tünde Skovrán. Dokument sa okrem nej zameriava aj na Sebidiho, ktorý sa narodil s nejednoznačnými genitáliami a prvých šesť rokov strávil v nemocnici. Rovnako ako mnohým intersexuálnym ľuďom, aj Sebidimu v detstve nechali preoperovať pohlavné orgány na ženské bez jeho súhlasu. Teraz žije s fyzickou a psychickou ujmou spôsobenou touto „normalizačnou“ operáciou.

Je rada, že sa to dozvedela neskôr

Pri pohľade späť sa Khumalo uľavilo, že sa o svojom stave dozvedela, keď mala 20 rokov, a nie ako tínedžer. „Vtedy som si vypestovala určitú odolnosť. Neviem, ako by to dopadlo, keby som to zistil skôr,“ dodala.

image

Narodila sa so ženskými aj mužskými genitáliami. Ako sexuálna pracovníčka som sa snažila ponúknuť to najlepšie z oboch svetov

Dnes sa jej žije dobre. Khumalo je brand manažérom farmaceutickej spoločnosti. Je presne tam, kde chcela byť, keď v roku 2016 vyšla na verejnosť ako intersexuálna osoba. Teda ako šťastná a úspešná osoba narodená mimo tradičných mužských a ženských kategórií.

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:08