Fotografia zachytávajúca priebeh iránskych protivládnych protestov.Unsplash/artin Bakhan/
StoryEditor

Kto otrávil iránske študentky? Zdravotné problémy postihli dievčatá v desiatkach škôl

iDnes.cz06.03.2023., 13:00h

Kríza okolo údajnej otravy iránskych školáčok aj naďalej narastá. Tamojší minister vnútra oznámil, že v prípade figuruje viac ako 50 škôl. V posledných troch mesiacoch sa náhle respiračné problémy v krajine prejavili u stoviek žiačok a niektoré museli byť hospitalizované.

Lajkuj Brainee.sk na

V prípade otráv školáčok figuruje päťdesiat škôl, oznámil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí. Čo či kto za údajnou otravou stojí, nie je zatiaľ jasné. Znepokojení rodičia študentiek ale v posledných dňoch protestujú v uliciach Teheránu a ďalších miest, píše sa na webe denníka iDnes.cz.

image

Protivládne protesty v Iráne stále pokračujú, vyžiadali si už stovky obetí

„Po otrave študentiek, okrem iného v meste Kom, sa zistilo, že išlo o úmysel. Cieľom útočníkov je uzavretie dievčenských škôl,“ povedal námestník ministra školstva Younes Pahani. „Látky použité na otravu nie sú žiadne vo vojne používané chemikálie. Otrávené študentky tak nepotrebujú agresívnu liečbu. Verím v ich skoré uzdravenie,“ dodal.

Lekár, ktorý v jednej zo škôl zasahoval a neprial si odhaliť svoju totožnosť, uviedol, že v prípade útoku išlo o organofosfátové látky, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve. Konkrétne o pesticídy. 

Prvé prípady boli zaznamenané vlani v novembri v meste Kom, ktoré je významným miestom šiitskeho islamu. Iránski činitelia sa domnievajú, že dievčatá mohol niekto otráviť a pripisujú to nepriateľom Iránu.

image

Proti demonštrantom v Iráne zasahuje špeciálna elitná garda. Ženy vláčia za vlasy a bijú

Podľa najnovších správ hlásia podozrivé prípady školy v 21 z 30 iránskych provincií, pričom takmer všetky incidenty sa týkajú dievčenských škôl. Prípady vyvolali obavy, že ide o zámerný útok, ktorého cieľom je vynútiť si uzavretie dievčenských škôl.

Iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí v sobotu bez ďalších podrobností uviedol, že vyšetrovatelia pri šetrení incidentov získali "podozrivé vzorky". Minister tiež vyzval verejnosť na pokoj a obvinil "nepriateľské médiá" z toho, že podnecujem medzi ľuďmi paniku.

Podľa Vahídího bolo údajnou otravou zasiahnutých najmenej 52 škôl, iránske médiá hovoria o viac ako 60. Je medzi nimi aj najmenej jedna škola pre chlapcov.

Od vlaňajšieho septembra je iránske náboženské zriadenie spochybňované pri protestoch, ktoré prepukli po smrti 22 ročnej ženy kurdského pôvodu Mahsy Amini. Tá zomrela, keď ju zadržala mravnostná polícia kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorú ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

image

Smrť diktátorovi! Iránske študentky bojujú za slobodu, strhávajú si hidžábi. Celebrity si strihajú vlasy

Niektorí Iránci špekulujú, či nie sú niektoré z otráv odplatou za demonštrácie. Sociálne siete počas nich zaplavili videá, na ktorých si školáčky dávajú dole moslimskú šatku. Iní sa domnievajú, že otravy sú dielom zástancov tvrdej línie, ktorí chcú napodobniť hnutie Taliban v Afganistane a militantnú islamistickú skupinu Boko Haram v Nigérii tým, že terorizujú rodičov, aby prestali posielať svoje dcéry do škôl.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 00:40