Salvador otvára najväčšie väzenie na svete, zavrie doň 40 000 gangstrov.Facebook/Secretaría de Prensa, Presidencia de la República de El Salvador
StoryEditor

V najnebezpečnejšej krajine otvorili najväčšiu väznicu na svete. Takto vyzerá vojna proti gangom

ČTKaha02.02.2023., 12:30h

Salvadorský prezident Nayib Bukele slávnostne otvoril väzenie, ktoré bude mať kapacitu až 40-tisíc ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Väzenský tábor vznikol v odľahlej vidieckej oblasti. Podľa ministra verejných prác Romea Rodrígueza ide s rozlohou 160 hektárov o najväčšiu väznicu na americkom kontinente. Vzhľadom na celkovú kapacitu sa dá hovoriť o najväčšom väzení na svete. Prvé miesto v neoficiálnom rebríčku dnes zaujíma filipínske väzenie Muntinlupa, kde sa tiesni asi 29-tisíc väzňov.

600 vojakov a 250 policajtov

Na väzňov bude dohliadať približne 600 vojakov a 250 policajtov. Úrady neoznámili, kedy začne sťahovanie väzňov do nového zariadenia. Do tábora majú byť umiestnení členovia kriminálnych gangov, ktorým mladý prezident vyhlásil nekompromisnú vojnu, uvádza iDnes.cz.

Vláda tým chce dosiahnuť ich izoláciu od okolitého sveta. Podľa Bukeleho za predchádzajúcich vlád mali totiž väzni k dispozícii vo väzniciach „prostitútky, herné konzoly, mobilné telefóny či počítače“.

Vojna proti gangom

Bukele začal ťaženie proti kriminálnych gangov v minulom roku, jeho cieľom je v stredoamerickom štáte označovanom za najnebezpečnejšiu krajinu na svete znížiť počet vrážd na menej ako dve denne. Vlani v marci nechal vyhlásiť núdzový stav, ktorý parlament odvtedy mnohokrát predĺžil.

image

Narkobaróni otvorene o svojom biznise. Na predaji kontajnera kokaínu zarobil toľko peňazí, že trvalo mesiac, kým ich spočítali

Núdzový sprevádza masové zatýkanie údajných členov kriminálnych gangov. Podľa organizácie Human Rights Watch to viedlo k „extrémnej preplnenosti“ asi 20 existujúcich väzníc, ktoré majú kapacitu zhruba 30 000 ľudí.

Autoritársky režim

Začiatkom decembra vyslal Bukele desaťtisíc vojakov, aby obkľúčili predmestie hlavného mesta San Salvadoru. Predmestie Soyapango je základňou zločineckých gangov Mara Salvatrucha a Barrio 18 a je považované za oblasť mimo kontroly bezpečnostných zložiek.

image

Zatknutím bossa Cosa Nostry to nekončí. Ako to vyzerá s talianskou mafiou a prečo je takmer nemožné ju poraziť?

Mladému a populárnemu prezidentovi, ktorý sa preslávil predovšetkým zavedením Bitcoinu ako oficiálnej meny, sa skutočne podarilo štatistiky vrážd výrazne zraziť. Podľa kritikov je to však za cenu nastoľovania autoritárskeho režimu a tajného prímeria so zločineckými kartelmi.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:41