Policajti mali proti Andersonovi aktivovať taser až desaťkrát.Twitter/bbcswahili/
StoryEditor

Ďalšia zbytočná smrť afroameričana po zásahu polície. Zomrel príbuzný spoluzakladateľky Black Lives Matter

Michal Čiernik15.01.2023., 13:00h

Keenan Anderson, bratranec Patrisse Cullorsovej, bol účastníkom dopravnej nehody na križovatke ulíc Lincoln a Venice bulvár v Los Angeles. Po príchode polície sa však dal na útek.

Lajkuj Brainee.sk na

31-ročný stredoškolský učiteľ bol zabitý losangeleskou políciou po tom, čo bol na ňom opakovane použitý paralyzér. Zábery z policajnej kamery ukázali, ako Keenan Anderson prosil o pomoc a dookola opakoval, že sa ho snaží niekto zabiť.

Anderson sa však rozhodol neuposlúchnuť nariadenie policajta, aby zostal na mieste a rozhodol sa ujsť. Následne ho hliadka dostihla a spacifikovala. Zo záberov je vidno, ako jeden dôstojník mal lakeť na Andersonovom krku, zatiaľ čo druhý na ňom opakovane používa paralyzér.

„Môj bratranec prosil o pomoc a nedostal ju. Bol zabitý,“ povedala Cullors pre The Guardian po zhliadnutí záberov LAPD. „Nikto si nezaslúži zomrieť v panike a v strachu o svoj život. Môj bratranec sa bál o život. Posledných 10 rokov bol svedkom hnutia vyzývajúceho k zabíjaniu černochov. Nikto nebol ochotný ho chrániť,“ dodala.

Na miesto musela byť zavolaná aj sanitka, ktorá odviezla Andresona do nemocnice. Tam podľa LAPD o štyri a pol hodiny neskôr zomrel na zástavu srdca.

„Bola to dopravná nehoda. Namiesto toho, aby sa k nemu správali ako k potenciálnemu zločincovi, mala polícia zavolať sanitku,“ povedala Cullors. „Ak by existovala politika, v ktorej by k dopravným nehodám chodili neozbrojený profesionáli, ktorí by pomohli v akejkoľvek situácii, ktorá sa stala, k smrti môjho bratranca by vôbec nemuselo prísť,“ hovorí.

Šéf losangeleskej polície Michel Moore povedal, že mali mali podozrenie, že Anderson bol pod vplyvom drog alebo alkoholu a preto ho chceli zadržať. To potvrdil aj predbežný krvný test, ktorý odhalil kanabis a kokaín v Andersonovom tele.

Moore povedal, že taser bol použitý proti Andersonovi desaťkrát, ale že nie všetky nasadenia boli „efektívne“. „Nie je jasné, akú úlohu zohral fyzický boj s dôstojníkmi a použitie taseru v jeho nešťastnej smrti,“ dodal. „Neexistuje žiadny vopred stanovený limit, koľkokrát je možné použiť taser v konkrétnej situácii, ale dôstojníci by sa vo všeobecnosti mali vyhýbať opakovaným alebo súčasným aktiváciám, aby sa predišlo možnému zraneniu,“ prezradil Moore o používaní paralyzérov.

image

Veľké značky sa mu otáčajú chrbtom. S Kanye Westom rušia spolupráce obrovské firmy

Anderson, ktorý po sebe zanechal malé dieťa, pracoval ako učiteľ angličtiny na Digital Pioneers Academy, väčšinovej černošskej škole vo Washingtone DC. V LA bol na návšteve. Cullors povedala, že ona a Anderson boli súčasťou veľkej rodiny, ktorá sa prisťahovala z Louisiany, „aby sa dostali preč od rasizmu a terorizovania od stúpencov bielej rasy a štruktúr, ktoré ovplyvňujú ich komunity“.

image

Je to nezodpovedné, nechutné a trápne. Kanye West vyvolal pobúrenie tričkami s nápisom White Lives Matter

Národné údaje ukázali, že približne desať percent zabití políciou každý rok začína dopravnou nehodou a že jeden z troch zabitých vždy pred políciou uteká. Minulý rok bol podľa nedávnej analýzy najsmrteľnejším rokom pre policajné násilie, odkedy experti začali v roku 2013 sledovať vraždy na celoštátnej úrovni.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:02