Študenti založili združenie Vonzoskrine a odštartovali projekt, ktorým chcú zatočiť so šikanou na školách.Start Lab/juraj Majerský/
StoryEditor

Má len 16 a v hlave odvážny projekt: Tínedžeri chcú natočiť film o nenávisti

Marek Moravčík13.01.2023., 10:00h

Marek Fryželka má 16 rokov, no aj tak rozbieha odvážny projekt na Start Labe. Jeho cieľom je boj s nenávisťou.

Lajkuj Brainee.sk na

Informáciu o projekte ako prvý priniesol magazín Queer Slovakia„V dnešnej dobe je dôležité šíriť lásku v spoločnosti, preto sa aj my - neformálne združenie „vonzoskrine“ - snažíme odstraňovať pretrvávajúcu nenávisť voči menšinám na Slovensku,“ píše sa na Start Lab, stránke, na ktorej študenti zbierajú financie na svoj projekt.

 

 

Autorom projektu je už spomínaný Marek. Ten aktuálne navštevuje strednú školu v Trenčíne a popri nej sa venuje aktivizmu. Prax a odborné zručnosti získaval počas navštevovania programu Kompakt, ktorý organizuje queer aktivistické združenie Saplinq.

Bojujú proti šikane

Študenti sa chcú pustiť najmä do boja so šikanou, ktorá je po stredných školách rozšírená. Ako veľmi? „Približne 20 percent žiakov stredných škôl na Slovensku sa stretlo so šikanou.“ Združeniu Vonzoskrine sa nepáči, že šikana ovplyvňuje kvalitu a efektivitu učenia sa a času stráveného v školách. 

Majú v pláne osloviť dvadsať stredných škôl, na ktorých budú chcieť skrz rôzne aktivity do konca školského roka zvýšiť inklizivitu. Z peňazí, ktoré na tento účel zbierajú, sa budú platiť odborníci, ktorí by pedagógov a pedagogičky na vybraných školách školili v daných  témach. A z Ďalšej časti chcú študenti financovať krátky dokumentárny film zameraný na tému nenávisti a ako ju úspešne vo verejných priestoroch eliminovať. 

Školy ich ignorujú

Študenti na webe Start Labu priznali, že s komunikáciou so školami nemajú dobré skúsenosti aj napriek tragickým udalostiam, ktoré sa udiali pred Teplárňou. „Stredným školám po celom Slovensku sme zaslali dotazník na zmapovanie menšín na ich škole. Väčšina škôl však tento dotazník odignorovala, alebo priam popierali skutočnosť, že napr. členovia LGBTI+ komunity sú žiakmi ich školy.“

 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:26